Familieliv
Foto: Colourbox FN sætter fokus på familieliv og retten til barsel på den Internationale Familiedag 15. maj.

Barsel: Bedre familieliv nu, tak!

FN sætter hvert år den 15. maj fokus på familiers vilkår med den Internationale Familiedag. Men ganske få lande lever op til standarder omkring barsel og barselsydelser.

Babygrynt, en lille barnehånd, far eller mor på barsel og lykkestunder med familien. Der er intet som tid med dem, du holder af, og FN sætter hvert år den 15. maj fokus på familieliv og familiens udfordringer med den Internationale Familiedag.

LÆS OGSÅ: Barsel: Danske mænd ligger helt i bund

Der er nemlig masser at gøre for at forbedre familiers vilkår i verden. Ifølge FN lever kun 34 pct. af de 185 lande og territorier, som FN har undersøgt, fuldstændig op til de standarder, som ILO (International Labour Organization) har opsat. Det drejer sig blandt andet om længden af barselsorlov og finansieringen af barsel.

Blottet for barsel

Kun 28,4 pct. af kvinder i arbejde modtager barselsydelser under fravær fra jobbet, og mændene er heller ikke så heldigt stillet ifølge FN. Fædrene bliver givet fra ganske få dage og op til to ugers betalt barselsydelse.

Den Internationale Familiedag blev afholdt første gang i 1995 for at følge op på mål, som FN satte i forbindelse med Familiens år i 1994. Familiens år kan derfor fejre 20-års jubilæum i år.

LÆS OGSÅ: Familieliv: Vi drømmer om at gå hjemme

LÆS OGSÅ: Fra barsel til job: Få ammehjernen op i gear

LÆS OGSÅ: Thomas Skov: Barsel lærer voksen mand at skide

Se, hvad vi ellers skriver om: Barsel, Familieliv, Kærlighed og Mor