Barsel
Foto: Frederikke Heiberg For Johanne har det været vigtigt stadig at føle sig som en del af verden uden for barselsboblen.

Barsel: “Jeg er mere pylret, end jeg havde forestillet mig”

Det er rigtig vigtigt for Johanne at komme ud og se sine venner. Og det kan hun sagtens gøre med Ella Marie - det er bare på den lilles præmisser, for hun er den vigtigste.

Allerede mens Ella Marie lå inde i maven, forestillede Johanne og hendes kæreste, Peter, sig, hvordan deres pige skulle med på besøg hos venner og familie. De ønskede, at deres datter skulle have et tæt forhold til de mennesker, der betyder noget for dem. Så kom Elle Marie til verden. Med sine helt egne behov. Og Johanne måtte indrette sig lidt mere efter sin datters behov, end hun havde forestillet sig.

“Jeg ville rigtig gerne have hende med til alt. Men det kan man jo ikke. Der er ting, jeg har droppet, fordi det bare var nemmere at have hende derhjemme,” siger Johanne.

Faktaboks

Mor: Johanne Lund, 36 år, produktionsleder på tv.

Far: Peter Ramsø, 32 år, fotograf.

Baby: Ella Marie, 4 mdr. 

LÆS OGSÅ: Barsel: “Det kræver rutiner at få barslen til at fungere”

Det betyder dog ikke, at Johanne burede sig inde med Ella Marie. Tiden med venner og familie blev bare brugt lidt anderledes, end hun havde tænkt sig. I tryggere rammer.

“Vi har faktisk haft hende med til mange ting. Med folk, som jeg selv er helt tryg ved, kan jeg godt slappe af, hvis hun går fra arm til arm. Men jeg er nok lidt mere pylret, end jeg havde forestillet mig, og jeg er meget opmærksom på hende, når vi er ude,” fortæller Johanne.

Ella Marie er den vigtigste

For Johanne er det vigtigste, at Ella Marie er midtpunktet.

Faktaboks

  • Accepter, at du ikke er som før.

  • Gå en tur hver dag.

  • Stol på dine instinkter.

“Det vigtigste lige nu er os tre og vores symbiose; Ella Marie, min kæreste og mig. Vi er en familie nu, og det er ret dejligt at dele sådan en fantastisk ting sammen. Det er det vigtigste, og jeg har accepteret, at selvfølgelig kan jeg ikke de samme ting, som jeg kunne før. Man skal i det hele taget lade være med at tro, man kan alt for meget, det kan man ikke,” siger Johanne, der under sin barsel dog både har solgt en lejlighed, købt en ny, der skal sættes i stand og samtidig haft overskud til at have gæster, tage ud at se folk og komme ud hver dag.”

LÆS OGSÅ: Fødselsdepression: “Jeg elskede ikke min nyfødte baby”

“Jeg synes, at selv om det er krævende og vildt hårdt, og jeg nogle gange har været ved at gå ud af mit gode skind, så er jeg ikke fuldstændig hæmmet. Jeg kan godt foretage mig ting, og have min datter er med. Det er bare på hendes præmisser, og så skal det planlægges lidt mere,” siger Johanne.

Nyd det, nu

Under sin barsel er hun særligt blevet bedre til én ting: at nyde nuet.

“I starten var jeg meget fokuseret på, at hun skulle sove. Nu prøver jeg også at nyde, at hun er vågen i stedet – nyde hvor dejligt det også er. Jeg er bare taknemmelig for hver dag, der går godt. For at Ella Marie er rask, og vi har det godt. Så mit råd til andre på barsel er også at huske at nyde det hele; at nyde din baby hele tiden.”

“Og stol på, at du gør det rigtige, at dine instinkter er rigtige. Husk også på, at børn er mere robuste, end man lige tror, når man ser på dem. Gå en tur hver dag, at komme ud giver en følelse af stadig at være en del af den normale verden. Og husk at kysse din kæreste og vær kærlige over for hinanden, så bliver alt nemmere.”

LÆS OGSÅ: Barsel: “De to første måneder var ren undtagelsestilstand”

LÆS OGSÅ: Thomas Skov: Barsel lærer voksen mand at skide

LÆS OGSÅ: Den store guide til barselsorlov

Se, hvad vi ellers skriver om: Baby, Barsel, Familieliv, Kærlighed og Mor