Se, jeg cykler selv
SPONSORERET indhold

Se, jeg cykler selv

Det er en stor sejr for børn, når de lærer at cykle på deres første rigtige cykel uden støttehjul. Og det at kunne cykle selv giver dit barn både selvværd, selvtillid og frihed. Ud over selvfølgelig frisk luft, motion og socialt samvær med mor og far eller kammeraterne.

Af: Lene Ejg Jarbøl
15. aug. 2008 | Børn | Vores Børn

Poul Kjøllers gamle klassiker fra 70?erne går aldrig af mode. I hvert fald ikke budskabet i den. For Danmark er en rigtig cykelnation, og de fleste danske børn lærer at cykle i løbet af børnehavetiden, så de i hvert fald har smidt støttehjulene, til når de starter i skolen.

Men står det til Jens Pedersen, der har cyklet på konkurrenceplan og læser til idrætspædagog, bør vi forældre komme ud af starthullerne endnu før, når det gælder om at få lært vores børn at cykle.

For de fleste børn kan lære at cykle rigtigt allerede som 3-årige.

Øv med barnet
“Jeg oplever børn i 5-6-årsalderen, der endnu ikke kan cykle, men bliver kørt alle vegne. Og det falder tilbage på mor og far, der ikke har prioriteret at komme i gang med at øve med deres barn”, siger Jens Pedersen.

Der kan næsten ikke siges nok godt om at cykle. Børnene får motion og frisk luft ? og det er også godt for miljøet at få dit barn til at svinge sig op på jernhesten frem for at starte bilen og køre dem til børnehaven eller skolen. Og så er det bare noget helt særligt for børnene, når de opdager, at “nu kan de faktisk cykle,” fortæller Jens Pedersen.

“Det er en stor sejr for børnene, første gang de cykler selv. De bliver stolte, og det giver dem noget selvværd og en selvtillid. Nu har de øvet sig på noget ? og de er lykkedes”, siger han.

Samtidig åbner det at kunne cykle selv en hel ny verden for børnene, mener han.

“De får en frihed her i livet. De får måske lov at køre flere og flere steder hen ? og længere væk. De kan drøne rundt sammen med kammeraterne og være med i cykel-flokken. Og det giver også mor og far en frihed, hvis man for eksempel ikke har to biler i familien. Nu går turen til og fra børnehaven pludselig meget hurtigere”, siger Jens Pedersen.

Hvis dit barn ikke har lyst til at øve sig i at cykle:
De fleste børn kan godt lide at lave noget sammen med mor eller far. Vis dem, at du godt kan lide at cykle og har lyst til at cykle sammen med dem.

Motivér dit barn med en form for belønning. For eksempel: ?Når du har lært at cykle, så kan vi cykle op i svømmehallen, i biografen, ned at købe en is i kiosken? og så videre.

Start forsigtigt.
Lad være med at stille for store krav til dit barn, det er vigtigt for lysten, at barnet ikke får et nederlag i starten. Du skal ikke tvinge dit barn til at cykle ? det skal være lystbetonet!


Er dit barn klar?

I 3-4-årsalderen er de fleste børn parate til at lære at cykle selv.

Men det afhænger naturligvis af det enkelte barn, så prøv at se på, hvordan barnet klarer andre motoriske udfordringer. Har det for eksempel en god balanceevne?

Nogle børn lærer at cykle selv på bare tre ture på vejen, hvor far eller mor holder ved. Mens andre skal træne i flere måneder.
Jo ældre dit barn bliver, jo sværere har det faktisk ved at lære at cykle.

En 10-årig bliver meget bevidst om alt det, der kan gå galt ? mens en 4-årig bare kaster sig ud i udfordringen.

Når barnet først kommer i skole, er det at cykle ofte en del af det sociale samvær. Det er surt at være blandt de få børn, der ikke kan cykle med resten af flokken fra skolen til en børnefødselsdag, men må gå eller bliver kørt i bil af fødselarens forældre.

Det kan være rigtigt svært at styre cyklen.
Se hvor svært på videoen her:

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=8swXDLKN8E0]