De små sylter

De små sylter

Sensommeren bugner af modne bær og frugter. Find kurve, poser og glas frem og hiv børnene med i skov og krat. Her er opskrifter og kogetips til dejlig, hjemmelavet marmelade.

Vi er så heldige, at mange bær gror bedst i det kolde, nordiske klima. Og her i september er det godt for hele familien at komme ud i naturen og se, hvor æbler, hyben, hyldebær og brombær vokser. Det kan der komme mange gode oplevelser og samtaler ud af.

Hvis du ikke møder alle de bær og frugter, vi omtaler her, kan du bruge de frosne frugter fra supermarkedets fryseboks. De er af rigtig god kvalitet, men de er sjældent danske.

De fleste bær har en meget kort holdbarhed. Så derfor er det en god idé at lægge dem, du ikke straks spiser, i fryseren. Her kan de holde sig op til ét år. Frys dem ned i små portioner, så du har til et glas marmelade.

Æblemos

(Tilberedning 1 time)

1 kg belle de boskoop æbler

Skal af 1 appelsin

1 stang kanel

5 nelliker

100 g rosiner

Sukker

Skræl æblerne og fjern kernehuset.

Skær frugten i mindre stykker.

Kog skræller og kernehus op med 1 dl vand, appelsinskal, kanel og nelliker og lad det simre cirka 20 minutter.

Si væden fra skrællerne, gennem en sigte, ned i en gryde.

Kog væden op med æblestykker, rosiner og eventuelt sukker.

Kassér skræller og krydderier.

Når æblerne er møre, er mosen færdig.

Syltede rødbeder

Mens I er i gang med at sylte, er det godt med noget af det sur-søde, og der er rødbeder fantastiske. Tilsæt de krydderier, I bedst kan lide, og smag jer frem til den rigtige familieblanding.

1 kg rødbeder

3 dl eddike

2 dl vand

150 g sukker

1 stjerneanis eller 1 hel kanel eller 3 kapsler kardemomme

Vask jord af rødbederne, de skal ikke skrælles.

Læg dem i en gryde og dæk med vand.

Kog dem møre under låg.

Alt afhængigt af størrelse tager det 45-60 minutter.

Kom rødbederne under rindende koldt vand og gnub skindet af.

Skær dem i tynde skiver.

Hæld eddike, vand og sukker i en gryde og varm det op til kogepunktet.

Fordel rødbederne i rene glas og hæld den varme lage over.

Kom krydderier ned i glassene.

Luk glassene, når det er kølet lidt af og opbevar dem på køl.

Hybenmarmelade

Disse mystiske bær med kerner i er en sjov og utraditionel spise. Det sviner, når man fjerner kernerne, men det er sjovt, og det klør IKKE.

Halvér hybenfrugterne og fjern kernerne med en lille, skarp kniv eller ske.

Skyl dem godt, og så er de klar.

Spild er cirka 50 procent, så der skal cirka bruges et kilo hyben til denne opskrift.

500 g rensede hyben

½ dl vand

250 g sukker

Saft af 1 citron

1 stang vanille

Hæld sukker, citron og vanille over hybenfrugterne og lad dem stå, til sukkeret er smeltet.

Kog marmeladen op og lad det simre, til hyben er møre.

Smag til med sukker og citron.

Kom marmeladen på rene skoldede glas.

Brombærmarmelade

Når man varmer brombær op, bliver smagen bedre og kernerne bløde.

300 g brombær

150 g sukker

Fortykningsmiddel Melatin

Hæld sukker over brombærrene og lad dem stå, til sukkeret er smeltet.

Kog det op og lad det simre, til bærrene er møre.

Tilsæt Melatin efter anvisning på emballagen.

Hæld marmeladen på skoldede glas og opbevar dem på køl.

Mirabellemarmelade

Går I tur på villavejene rundt omkring i Danmark, kan I ikke undgå at støde ind i masser af mirabeller.

Nogle er for sure, men de fleste kan bruges til marmelade, kompot eller grød.

500 g mirabeller

½ dl vand

250 g sukker

Jævningsmiddel

Skyl mirabellerne, halvér dem og fjern stenene.

Hvis du ikke gider fjerne stenene, kan det gøres under kogningen med en pincet.

Kom mirabeller, vand og sukker i en gryde og kog mirabellerne møre.

Jævn marmeladen og smag den eventuelt til med mere sukker.

KogetipsFrosne bær

For frosne bær gælder det, at man skal koge dem, så de bobler i et minut for at være sikker på, at virus er dræbt. Anbefalingen gælder kun for frosne bær, ikke for friske. Men det er altid en god idé at skylle friske bær og frugt med vand, inden du spiser dem.

Uden fortykningsmidler

Kog bær og sukker op og lad det simre i 5-10 minutter, til bærrene er møre men ikke udkogte. Tag bærrene op med en hulske og hæld dem på rene glas. Kog lagen ind til sirup og hæld lagen hen over bærrene.

Rene glas og hygiejne

Vask glas og låg godt med sæbe.

Skyl dem og tør dem af.

Hæld 1 tsk Atamon i glasset og hæld lidt kogende vand over.

Sving Atamonen rundt i glasset og hæld det over låget.

Så er glasset rent.

Marmelade og syltede frugter og grøntsager holder sig bedst, hvis de bliver opbevaret på køl.

Man skal spise den marmelade, man har taget hul på og ikke have gang i tre-fire glas (hvis det altså ikke er en storfamilie, der er tale om).

Marmeladen kan ikke holde sig mere end et par uger, når de først er åbnet.

Uåbnet marmelades holdbarhed afhænger meget af hygiejnen i køkkenet og i krukkerne.

Det er bedst kun at tilberede den portion, der skal spises, og så fryse bærrene ned til senere tilberedning.

Uden konserveringsmidler

Glassene skal være rene og tørre.

Marmelade og saft skal altid opbevares på køl.

Den ske, du bruger til at få marmeladen op med, skal være ren og må ikke komme i kontakt med anden mad eller lignende.

Dine syltede lækkerier har en kort holdbarhed, men det når sikkert også at blive spist, inden der er skyggen af mug på.

Er der mug på dine madvarer, skal det hele kasseres! Brug derfor små glas, når du sylter.

Kilde: www.altomkost.dk

Krydret kage175 g smør

250 g hvedemel

225 g sukker

2 tsk natron

2 dl krydret æblemos

2 dl mælk

Hvis du bruger almindelig æblemos uden krydderier, skal der tilsættes følgende:

1 tsk stødt ingefær, 1 spsk kanel, 1 tsk stødte nelliker, ½ tsk stødt kardemomme for at kagen bliver krydret.

Smelt smørret og lad det køle af.

Hæld mel, sukker og natron i en skål og pisk smør, æblemos og mælk i.

Hæld dejen i en stor rugbrødsform (2 l) og bag den ved 175 grader i en time.

Hvis du bager i de små forme, er der til to forme og cirka fem muffins.

De små forme skal have 35-40 minutter og muffins cirka 30 minutter.

Hyldebærsaft

Hyldebærsaft er en gammel, dansk specialitet. Hyldebær smager lidt beske eller træagtige i rå tilstand, men denne smag forandres, når de koges til saft med sukker.

1 kg hyldebær

3 belle de boskoop æbler

½ liter vand

Til 1 liter siet saft:

500 g sukker

1 tsk citronsyre

Eventuelt Atamon (se dosering på pakken)

Skyl bærrene og rib dem med en gaffel (det vil sige at fjerne bærrene fra grenene med gaffel).

Vask æblerne og skær dem i stykker.

Kom æbler og bær i en gryde med halvdelen af vandet.

Bring vandet i kog, til bærrene brister og lad det simre 10 minutter.

Kom mosen i en saftpose eller en ble til afdrypning.

Kog den afdryppede saft med resten af vandet. Mål derefter saften og dosér sukker og citronsyre.

Giv saften et hurtigt opkog og hæld den på skoldede flasker.

Opbevar saften i køleskab.