Et børnetestamente sikrer dit barns fremtid
Et børnetestamente kan sikre dit barn ved død. Foto: Nimastock

Et børnetestamente sikrer dit barns fremtid

Hvis I som forældre dør, kan et børnetestamente forklare, hvem I bedst ser som egnede til at passe på jeres barn.

Faktaboks

Hvad er et børnetestamente?

Et børnetestamente er en tilkendegivelse af, hvem du/I ønsker skal tage ansvaret for dit/jeres barn, hvis du/I selv skulle gå bort.

Myndighederne vil følge børnetestamentet, medmindre hensynet til, hvad der er bedst for barnet, taler imod. Lever barnets biologiske far eller mor endnu, vil vedkommende have en fortrinsstilling.

Myndighederne undersøger den eller de personer, der er udpeget som værger i børnetestamentet.

Hvis man fortryder beslutningen i børnetestamentet, kan det altid kaldes tilbage.

Nogle ting kan være så ubehagelige at tænke på, at vi helt lader være. Som for eksempel hvad der skal ske med vores børn, hvis vi ikke selv er her til at tage os af dem. Et børnetestamente kan være med til at sikre, at dit barn altid vil have en god familie.

LÆS OGSÅ: Guide: 4 ting der kan sikre jeres babys fremtid

Vi forældre bekymrer os om vores børn i både det store og det små. Hvornår går forkølelsen over? Hvornår holder han op med at græde, hver gang han bliver afleveret i vuggestuen? Og kommer hun nogensinde til at spise andet end leverpostejmadder? Nogle forældre ser endnu længere ud i fremtiden for at sikre sig mod forhåbentlig usandsynlige og meget mere alvorlige scenarier, som handler om, hvad der skal ske med barnet, hvis det mister os – sine forældre – før tiden.

Med et børnetestamente kan forældrene tilkendegive, hvem de ser som bedst egnet til at tage ansvar for barnet i tilfælde af deres egen død. Men en mere ubehagelig tanke er svær at komme på, og derfor undlader mange at tage stilling.

Flere laver børnetestamente

Familieadvokat Ulrik Grønborg fra Advokaterne Sankt Knuds Torv i Århus ser dog en stigende interesse for børnetestamenter. I sin dagligdag oplever han mange grunde til, at forældre vælger at nedskrive deres overvejelser om børnenes fremtid.– Unge par, som begge har gode familier, kan finde på at lave et børnetestamente for at undgå splid i familien. Hvis der er flere egnede ”kandidater”, kan man risikere, at flere står i kø for at overtage børnene, og så hjælper man dem på vej ved selv at bestemme. Det sker også tit, at enlige, især kvinder, laver et børnetestamente. Hvis moren dør, vil forældremyndigheden næsten automatisk gå til den biologiske far, og moren har måske en rigtig god grund til at mene, at han ikke vil være den bedste værge, forklarer Ulrik Grønborg.

Uenighed om værger

I den situation giver børnetestamentet forælderen mulighed for at argumentere for, hvorfor søsteren, moren eller veninden er bedre egnet til at overtage forældrerollen end den biologiske far.

– Statsamtet er ikke bundet til at rette sig efter børnetestamentet, men vil helt sikkert tage det i betragtning og undersøge de personer, der til- og fravælges. På den måde opnår man altså indflydelse alligevel, siger Ulrik Grønborg.

Han oplever jævnligt, at forældrene er uenige om, hvem der skal stå øverst på listen over mulige værger. Det kan være utrolig svært at beslutte sig for, om den ene eller den andens søster vil være bedst egnet som erstatningsforælder.

– Nogle gange ender det med, at forældrene helt dropper at lave et børnetestamente. Men det er synd, for man kan jo altid ændre det igen, hvis det viser sig, at barnet 10 år senere ikke er særlig knyttet til den moster, forældrene oprindelig valgte, mener Ulrik Grønborg.

LÆS OGSÅ: Åhhh – jeg lyder som min mor

LÆS OGSÅ: Den store guide til barselsorlov

LÆS OGSÅ: Nybagt mor: 13 ting du IKKE vil glemme

Se, hvad vi ellers skriver om: Døden, Familieliv og Baby