Nytår som gravid
SPONSORERET indhold

10 tips: Få en sjov nytårsaften som gravid

For de fleste er nytårsaften lig med fest og farver og en lille kæp i øret, men hvad gør man, når man er gravid? Skal man melde afbud til de store fester og blive hjemme i stedet for?

Af: Hanne Bang Christensen, Vores Børn Foto: Getty Images
14. jan. 2009 | Børn | Vores Børn

Selvfølgelig skal man ikke drikke sig fuld som gravid, men man kan sagtens tage til fest alligevel. Her får du ti gode råd til en nytårsaften med mave på.

1. Tag en middaglur

Hvis du er lige i starten af din graviditet, er du måske meget træt. Sørg for at tage en lur midt på dagen, inden festen starter, og gå tidligt hjem, hvis du føler for det.

2. Undgå kvalme

Lider du af kvalme, kan bare tanken om tre retter mad være nok til at melde afbud til middagen, men prøv alligevel, om du ikke kan sidde med til bords. Sørg i stedet for at have noget mad med, som du er sikker på at kunne spise – hvem siger, at et stykke knækbrød og en banan ikke kan være festligt?

3. Ingen røg, tak

Sørg for at sidde tæt ved et vindue, som du kan åbne en gang imellem, hvis der ryges indendørs. Mon ikke også, at de fleste har omtanke nok til ikke at storryge ved siden af en gravid.

4. Alkohol

Et enkelt glas vin til maden og så måske lidt champagne? Det er jo nytårsaften, så lidt kan vel ikke skade… Der sker nok ikke det helt store ved at nippe til et enkelt glas rødvin nytårsaften, men rent faktisk ved man ikke præcist, hvor skadeligt alkohol i selv meget små mængder er for dit foster. Husk at der kommer mange nytårsaftener fremover, hvor du kan drikke alt det rødvin, du vil.

5. Sengetid

Hvor længe skal man holde ud? Hvis du er på toppen med din graviditet, kan du sagtens danse til den lyse morgen sammen med de andre, men har du det bedst med at ligge i din seng kl. 23, så gør det. Det er ikke direkte farligt for dit foster, at du enkelte gange ikke får din skønhedssøvn, men du og din krop har bedst af at være udhvilede.

LÆS OGSÅ: Sådan holder du en børnevenlig nytårsaften

6. Ved folk at du er gravid?

Hvis du ikke har fortalt, at du er gravid, og gerne vil holde det for dig selv lidt endnu, kan det måske vække undren, at du ikke drikker igennem og danser på bordene nytårsaften. Her kan en nødløgn om medicin, der ikke må mikses med alkohol, måske bruges. Eller du kan sige det, som det er – at du skal køre hjem og derfor ikke drikker.

7. Lad dog manden feste

Skal min mand være solidarisk med mig og gå tidligt hjem? Det er vel egentligt op til dig selv, om du vil lade manden feste igennem, efter du selv er gået hjem. Han er jo ikke gravid og kan måske have brug for at slå sig ekstra løs, før barnet kommer. Omvendt er der vel ikke noget, han hellere vil, end at gå ind i det nye år sammen med moderen til sit kommende barn.

8. Glæd dig til dagen derpå

Se muligheder frem for begrænsninger – du vil, måske som den eneste deltager i festen, kunne genfortælle for de andre, hvad der rent faktisk foregik efter kl. 22.
Du vil også være den, der er mest frisk næste morgen, og du vil helt sikkert ikke være den eneste med kvalme og/eller halsbrand nytårsdag.

9. Strit stolt med maven

Måske føler du dig både træt, tung og utiltrækkende, men selv om du er gravid, er der absolut ingen grund til ikke at gøre lidt ekstra ud af sig selv nytårsaften.
Få håret sat op, køb en ny læbestift, og find præcis den kjole, der bare sidder flot på din mave. Der er ingen grund til at sidde og blomstre i et hjørne – kom ud og strit med maven.

10. Luk ørerne

Lad være med at tænke så meget over, hvad andre siger og gør. Hvis der er nogle, der synes, du er hysterisk med hensyn til røg og kedelig, fordi du går tidligt hjem, så lad dem synes det. Det er dig, der er gravid og bedst kan mærke, hvad der er rigtigt for dig.

Anbefalet til dig