Fødsel
SPONSORERET indhold

Fødselsforberedelse: Fantastisk Fødsel

Inger gik til fødselsforberedelse hos Fantastisk Fødsel: “Jeg følte, at jeg tog ansvaret for fødslen på mig”

Af: Anna Rossman Thejsen, Vores Børn Gravid, nr. 4 2013
19. nov. 2013 | Børn | Vores Børn

Hvorfor valgte du Fantastisk Fødsel?

Da min kæreste, Linda, fødte vores første datter, var det en meget lang og hård fødsel. For at bearbejde det og for at forberede mig så godt som muligt på vores næste barns fødsel meldte vi os til Fantastisk Fødsel. Det var vigtigt for mig, at det var to jordemødre, der stod bag kurset, og at der ikke var for meget hokuspokus over det.

Hvilke tanker gjorde du dig om fødslen inden kurset?

Jeg tænkte, at jeg nok skulle klare selve fødslen. Men jeg var bange for at sprække fra den ene ende til den anden ende. Og så var jeg da lidt nervøs for, om jeg fik en jordemor, jeg kunne med.

LÆS OGSÅ: Fødselsforberedelse: Mindful Moving

Ændrede kurset dit syn på fødslen?

Jeg lærte, at man ikke kan lægge ansvaret for sin fødsel i hænderne på sin jordemor. Kurset gav mig en følelse af, at ‘det er mig, der skal føde, jeg er godt forberedt, og jeg tager selv ansvaret på mig’. Min frygt for at sprække fik de ikke fjernet, men jeg havde ikke den samme frygt for fødslen og tiden bagefter, som da jeg begyndte på kurset.

Hvilke redskaber fik du med fra kurset?

Vejrtrækningsøvelserne – det hurtige, overfladiske åndedræt til udvidelsesfasen og den anderledes vejrtrækningsteknik til pressefasen – var svære at lære, men ved at øve mig på dem igen og igen op til fødslen følte jeg mig godt forberedt. Vi lærte også at spænde af, og at veerne bedre kan arbejde, når resten af kroppen slapper af. Jeg havde lidt sværere ved den mentale træning, hvor man skulle visualisere noget.

Hvilke redskaber kunne du rent faktisk bruge, da du fødte?

I udvidelsesfasen var jeg god til at slappe af i hænderne, sagde min kæreste. Ligesom jeg også bevægede mig, som vi lærte på kurset – både ved at gå meget rundt, så barnet kunne komme længere ned i bækkenet, og ved at sidde og hoppe lidt på en træningsbold. Det var jeg helt sikkert ikke kommet på, selv om jeg er fysioterapeut. Den overfladiske, hurtige vejrtrækning brugte jeg også meget i udvidelsesfasen.

Men da jeg kom til pressefasen, sagde jordemoren, at jeg skulle bruge den traditionelle måde at presse på. Selv om jeg havde lært noget andet til fødselsforberedelse, kunne jeg ikke lige overskue at diskutere det med hende. Jeg tror også, at uanset hvor godt man forbereder sig, så bliver man påvirket af den jordemor, der står over for en.

LÆS OGSÅ: Mor-tabuer: “Jeg bestilte et kejsersnit”

Heldigvis stolede jeg på hende og hendes faglighed, og det, hun sagde, jeg skulle gøre, virkede godt. Efter 45 minutters pressefase kom Emilie da også ud til os!

Det lærer du til Fantastisk Fødsel

Kurset bygger på den såkaldte Lamaze-metode, hvor du lærer afspændingsteknikker og to forskellige vejrtrækningsteknikker. Den første er overfladisk og hurtig og skal modvirke et unødigt tryk mellem mellemgulvet og livmoren. Den anden er rolig og dyb og bruges, når barnet skal presses ud.

Kurset lover ikke, at fødslen bliver smertefri, men med teknikkerne kan du minimere fødselssmerterne markant. Bag konceptet står jordemødrene Mette Radmer og Camilla Gry Temmesen, som selv underviser alle deltagere. Et kursus varer tre en halv time. Der er maks. 15 deltagere. Med i prisen er bl.a. en goodiebag til mor og barn. Pris: 1.295 kr., 495 kr. ekstra, hvis din partner deltager.

Læs mere på Fantastiskfoedsel.dk

Tilbage til: Fødselsforberedelse: Kan man føde uden smerte?

 

LÆS OGSÅ: Derfor bliver din fødsel IKKE som på film