Mor-krop
SPONSORERET indhold

Her er 15 sandheder om dine bryster efter baby

Kroppen ændrer sig, når du bliver mor. Og dine bryster er ingen undtagelse - også selvom du ikke har ammet. Certificeret ammevejleder Elisa Luna giver dig sandheden om dine mor-bryster.

Af:: Mette Søberg Foto: Getty Images
19. apr. 2022 | Børn | Vores Børn

Alle kroppe er dejlige kroppe! Også den morkrop, der har skabt et menneske, og de bryster, som følger med i dén pakke.

Men tankerne om, hvad der sker med dine bryster, når du bliver gravid, får en baby og ammer, kan fylde meget. For hvorfor bliver brysterne mindre faste? Hvad er det lige, der sker med brystvorterne? Og ændrer brysterne sig egentlig, hvis man ikke ammer?  

Vi har spurgt certificeret ammekonsulent Elisa Luna om, hvordan dine bryster ændrer sig, når du bliver mor. Her er 15 sandheder.

LÆS OGSÅ: 12 grunde til at alle mødre er bad ass powerkvinder

Hvorfor bliver brysterne større, når man er gravid?

”Vores bryster bliver påvirket af hormoner gennem hele livet, eksempelvis i puberteten. Men den største hormonpåvirkning sker under en graviditet. Når du er gravid, sætter hormonerne skub i udviklingen af kirtelvæv, mælkegange og blodforsyning, og det er de ting, der får brysterne til at blive større, når du er gravid.”

Hvorfor bliver brysterne mindre faste efter graviditet og amning?

”Det bindevæv, der sidder i brystet, giver sig, når du er gravid og alting vokser. Huden bliver derfor udvidet i en periode, og det kommer ikke til at trække sig sammen, som det var før. Her spiller tyngdekraften også en helt naturlig rolle, og især store bryster kan godt blive mindre faste efterfølgende. Men faktisk har studier også vist, at blandt andet alder, vægt, genetik og antallet af graviditeter har større betydning for, om brysterne bliver mindre faste, end for eksempel amning har.”

Får man hængebryster af at amme?

”Det korte svar er nej. I de studier, der er lavet omkring emnet, har amning ikke haft betydning for, om dit bryst ændrer form. I stedet er det den udvidelse, brystet går igennem under graviditeten, der på sigt kan få det til at være mindre fast, end det var før baby. Men det handler altså ikke om amning - selvom det er en fortælling, der hænger rigtig godt ved!”

Hvorfor ændrer brystvorterne størrelse, form og farve?

”Udover at der sker en udvikling inde i brystet, så kroppen bliver klar til at producere mælk, så sker der faktisk også en udvikling af brystet uden på. Det mørke område omkring brystvorten, som kaldes areola på fagsprog, bliver meget mørkere, så det lille nyfødte barn, der ikke kan se længere end fra brystet til sin mor, nemmere kan finde brystet."

"Derudover bliver de små prikker som mange kvinder har omkring brystvorten mere tydelige, og udover deres funktion med at smøre brystvorten med et sekret, der er antibakterielt, så spekulerer man faktisk også i, at de afgiver en duft af fostervand, som gør, at baby kan snuse sig frem til brystet. Noget tyder på, at desto flere af disse små prikker, du har omkring brystvorten, desto nemmere har barnet ved at finde brystet.”

LÆS OGSÅ: Dåsemajs, nattetisseri og 7 andre tegn på, at din kæreste er gravid

Bliver brysterne mindre følsomme over for erotisk berøring?

”Nej og ja. Brystspændinger og -ømhed er hos mange kvinder ét af de første tegn på, at du er gravid. Nogle kan eksempelvis slet ikke holde ud at have tætsiddende tøj på, og brysterne er mere følsomme, end de var før. Den samme følelse gør sig gældende i erotisk øjemed: For nogle kvinder er det svært at forholde sig til, at brysterne både er erogene zoner, som tidligere har været forbundet med noget seksuelt, men at de nu også er et fysisk tegn på, at de skal være forældre. Mange oplever, at det er to verdener, der kolliderer, og det kan kræve lidt øvelse at vænne sig til.”

Forsvinder strækmærkerne på brysterne igen?

”Ligesom med strækmærker på resten af kroppen, er der ikke meget, der tyder på, at de går væk igen. For mange svinder de dog med tiden, ændrer farve og bliver mindre synlige.”

Hvad sker der med brysterne, hvis man har født, men ikke ammer – ændrer det noget?

”Hvis du overvejer at fravælge amning af frygt for, at dine bryster vil ændre sig, så kan du heldigvis slå koldt vandt i blodet. Det har nemlig ikke nogen betydning for brystet, om du ammer eller ej. De store forandringer med brystet sker under graviditeten, og derfor ændrer det ikke noget for brystet, hvis du har født og ikke ammer.”

Har det betydning for brysterne, hvor længe og hvor ofte man ammer?

”Graviditeten i sig selv vil betyde, at brystet ændrer form og størrelse. Men det er altså alder, vægt, genetik og antallet af graviditeter, der primært påvirker brystets form og størrelse – og altså ikke om, hvor længe og hvor ofte du ammer.”

Får man sine ”gamle” bryster igen efter graviditet og amning er overstået?

”Det er meget individuelt, hvordan brystet ser ud efter graviditet og amning. Og fordi det er en blanding af genetik, vægt, tyngdekraft og antallet af graviditeter, der har størst indflydelse på brystet, så er der nogle ammende, som oplever, at de slet ikke kan se forskel, mens andre oplever, at deres bryst er forandret for altid. Ligesom med mange andre ting, hvor der er flere faktorer i spil, kan det være svært at spå om, hvem der vil opleve hvad. Du kan træne brystmuskulaturen, som sidder bag bindevævet, og på den måde løfte brystet lidt, men brysterne er, som de er. Det er fascinerende, at kroppen kan det, den kan, og selvfølgelig vil det sætte sine spor.” 

LÆS OGSÅ: Sandras krop reagerede voldsomt, da hun stoppede med at amme: ”På et tidspunkt tror jeg, at jeg er ved at få en depression”

Må man bruge amme-bh med bøjle i?

”Du må gøre, lige hvad du vil, men hos nogle ammende kan amme-bh’er med bøjle komme til at klemme uhensigtsmæssigt på brystet. Afhængigt af hvor disponeret man er, kan det for nogle resultere i tilstoppede mælkegange, som kan føre til brystbetændelse. Særligt mens du etablerer amningen og oplever at have rigtig meget mælk - også mere end der måske er brug for - kan det føles rart med en blød bh uden bøjle.”

bryster efter baby

Betyder det noget, hvordan man sidder, når man ammer?

”Nej. Hvordan du sidder, når du ammer, har ingen betydning for, hvordan brysterne kommer til at se ud. Ammestillingerne er kun relevante at overveje i forhold til, hvordan barnet får fat om brystet, og hvad der føles rart for dig, når du ammer.” 

Kan man gøre noget for at holde sine bryster mere som før?

”Vi kan hverken kontrollere vores alder eller vores gener, men du kan eksempelvis prøve at undgå rygning, som har vist sig at have indflydelse på brystets form, fordi det påvirker hudens elasticitet. Og så kan du generelt forsøge at leve sundt. Der er viden, som peger på, at en god, støttende bh under graviditeten kan aflaste de ligamenter, der holder på brystet - men det er altså ikke understøttet af forskning.”

Hjælper det at smøre brysterne ind i en særlig olie eller spise særlige kosttilskud?

”Der er rigtig mange firmaer, som brander sig på at kunne ”fikse” bryster og maver efter graviditet og amning, men der er ikke noget, der tyder på, at særlige cremer eller kosttilskud kan modvirke de forandringer, der sker i brystet. Til gengæld er der mange, der synes, at det er rart at smøre kroppen ind i en god olie eller fugtighedscreme.”

Hvad skal vi ellers vide om morbrysterne?

”Alle bryster er gode bryster - uanset hvordan de ser ud. Hvis du overvejer at amme, er det i særdeleshed en sætning, der er god at huske på. Der sker faktisk allermest med brystet, når du er gravid og har født din baby, og knap så meget når eller hvis du ammer.”

Og husk så på, at din morkrop er vidunderlig. Den har skabt et lille, levende væsen, og de ændringer, der sker med den, er det mest naturlige i hele verden. Kig ned af din krop og se alle de gode minder.

Anbefalet til dig