Gravid i uge 10 (10+0-10+6)
SPONSORERET indhold

Gravid uge 10: Dit barn kaldes nu et foster

Du er gravid i uge 10 og har formentlig været til din første lægesamtale. Dit barn træder i denne uge ud af sin embryoniske periode og kaldes nu et foster.

Af: Redaktionen Foto: Getty Images
28. jul. 2020 | Børn | Vores Børn

Har du fået bekræftet din graviditet hos din læge?

LÆS OGSÅ: Gravid uge 9: Dine hormoner raser, og dit humør svinger

Når du er gravid i uge 10, har du formentlig været til den første lægekonsultation og fået oprettet den vandrejournal, som skal følge dig gennem resten af din graviditet. Måske har du også fået vendt nogle bekymringer og talt om de ting, du skal være opmærksom på i de kommende uger.

Det lille barn måler i denne uge mellem 3,2-4,1 centimeter og vejer cirka 5 gram. Der er gang i udviklingen, og det lille embryo kaldes nu for et foster.

LÆS OGSÅ: Følg din graviditet uge for uge

Din krop

Din blodvolumen er skudt i vejret, og måske er du begyndt at føle dig varmere og tørstigere, når du er gravid i uge 10. Dit hår er måske også begyndt at skinne lidt ekstra, ligesom dine negle nok er blevet stærkere. Du kan blandt andet takke de graviditetsvitaminer, du tager hver dag.

Måske er du også gået lidt op i vægt – specielt hvis du har været gravid før - og du kan kun se frem til, at det vil fortsætte. Normalvis tager gravide kvinder nemlig alt fra 6 til 18 kilo på i løbet af en graviditet, afhængigt af hvad de vejede i forvejen, og i det første trimester øges vægten med cirka 0,5-1 kg om måneden.

Spis og hyg dig, men vær klar over, at du ikke behøver mere end 50-100 ekstra kalorier om dagen i de første mange måneder af din graviditet.

LÆS OGSÅ: Få hjælp til at udregne din terminsdato

Din baby

I uge 10 er dit barn trådt ud af sin embryoniske periode og kaldes nu et foster. I løbet af denne uge er alle anlæg til organer færdigdannet, og det betyder, at risikoen for alvorlige misdannelser og spontan abort er blevet mindre. I løbet af de næste tre uger vil dit foster fordoble sin længde.

Fingerneglene og håret er begyndt at titte frem, når du er gravid i uge 10, og barnet kan nu åbne munden, synke og gabe. Generelt er der meget aktivitet inde i din mave, selvom du formentlig intet kan mærke.

Hovedet udgør stadig halvdelen af hele fosteret, og det skyldes, at hjernens udvikling har førsteprioritet, mens resten af kroppen halter lidt bagefter. Allerede nu har hjernen cirka samme struktur, som den vil have ved fødslen – den er bare betydeligt mindre. Faktisk vil den ikke være fuldt udviklet, før frontallapperne er færdige, når dit barn er i 20’erne.

Den tynde cellehinde, der omgiver barnet, begynder nu at omdannes til over- og underhud. Hjertet pumper blod til de indre organer og til navlesnoren, der overfører blodet til moderkagen.

Moderkagen har nu taget helt over for blommesækken, som næsten er forsvundet, og i nogle tilfælde vil man kunne høre fosterets hjerteslag via et ultralydsapparat hos jordemoren eller lægen. Det kan dog være svært at finde hjertelyden før uge 16, og derfor er det ikke sikkert, at din jordemoder vil lytte efter den, så hun ikke bekymrer dig, hvis lyden ikke kan fanges.

LÆS OGSÅ: Graviditeten set igennem fars øjne

Tegn på graviditet

Har du lidt af kvalme og været lagt ned af træthed, så oplever du måske, at det begynder at aftage omkring uge 10. Det kan også være, at du må døje med generne i et par uger endnu, men mange vil opleve, at det bliver bedre i løbet af andet trimester.

Måske er du begyndt at få næseblod, og måske begynder dit tandkød at bløde, når du børster tænder. Det skyldes den øgede blodmængde i din krop og hormonernes påvirkning af slimhinderne, og det er ganske normalt. Du kan også opleve at få en lille, frisk blødning fra slimhinden i skeden efter sex. Det er dig og ikke graviditeten, som blødningen kommer fra, og det er derfor helt ufarligt.

Din fordøjelse virker også lidt mere træg end tidligere, så du føler dig måske oppustet og forstoppet. Vil du være sikker på at undgå at få hæmorider, så er det bedste, du kan gøre, at spise masser af fibre, dyrke motion og drikke nok vand.

LÆS OGSÅ: 9 hemmeligheder om at være nybagt mor

Det skal du vide om uge 10

Du skal til tjek flere gange i løbet af din graviditet. Hvor mange gange, du skal afsted, afhænger af, hvilken graviditet du har, og om du gør brug af en privat eller offentlig jordemoder eller læge. Det er også helt op til dig selv, hvor meget du vil gøre brug af.

Generelt anbefaler sundhedsstyrelsen, at du som minimum får følgende behandling, når du venter dig:

  • 3 konsultationer hos din egen praktiserende læge
  • 2 ultralydsscanninger
  • 4-7 jordemoderkonsultationer

Den første lægekonsultation har du formentlig allerede været til, når du er uge 10 gravid, og det er her, din graviditet skal konstateres. Du får også lavet en vandrejournal og bliver henvist til en fødeafdeling, fødeklinik eller hjemmefødsel alt efter dine ønsker og de tilbud, der er i den region, du bor i. Hvis du ikke allerede har været til sådan en lægesamtale, skal du bestille en tid snarest muligt, da den type undersøgelser gerne skal ske mellem uge 6 og uge 10.

Din næste undersøgelse er 1. trimester-scanningen, også kaldet nakkefoldsscanningen, og den kan allerede ske fra slutningen af næste uge.

LÆS OGSÅ: Kvinde, kend din vandrejournal

Sundhedstips

Træning er vigtigt - også når du er gravid. Prøv at gå en tur i løbet af dagen, selvom du måske føler dig skidt tilpas, og forsæt gerne med moderat træning, hvis du har dyrket det, før du blev gravid. Alternativt kan du starte roligt op på eksempelvis svømning, cykling eller yoga.

Faktisk peger en norsk undersøgelse fra 2016 på, at du kan komme i dit livs form under graviditeten, hvis du er i god fysisk form, når du bliver gravid. Din blodvolumen øges nemlig med op til 40% i løbet af graviditeten, hvilket betyder, at dit hjerte skal arbejde mere end normalt for at pumpe blodet rundt i kroppen.

Den øgede blodvolumen betyder også, at kroppen har flere af de oxygenbærende blodlegemer, og effekten af graviditeten bliver altså den samme som effekten af at træne i et højhus; et stærkere hjerte og mere oxygen i blodet. Er du vant til at dyrke sport, må du derfor gerne fortsætte på samme høje niveau, mens du er gravid. Begynder du at få smerter, så tal med din læge om, hvorvidt der er noget, du skal ændre. En stærk krop er med til at give en graviditet med færre gener og hjælper dig ved fødslen, så vær ikke bange for at holde dig i form eller blive stærkere.

LÆS OGSÅ: 76 facts du ikke kan undvære, mens du er gravid

Til dig, der venter tvillinger

Du kan lige så godt smide al visdom om vægtøgning ud ad vinduet, hvis du er gravid med tvillinger.

Når du fordobler antallet af børn i maven, vil du med stor sandsynlighed også tage mere på i første trimester end mødre, der kun venter ét barn. Ja, måske kan man endda allerede se, at du venter dig, og for nogle kan de ekstra kilo være den første indikation på, at der gemmer sig to fostre i maven.

Husk at fokuser på det, der foregår inden i dig – ikke på din vægt. Og husk samtidig at spise sundt og vær aktiv.

Har du endnu ikke fået svar på, om du bærer på en eller flere børn, kan du godt begynde at glæde dig. Det vil nemlig blive tydligt allerede fra næste uge, hvor du kan komme til den første scanning.

Anbefalet til dig