DIY: 10 nemme halloween-kostumer til børn
Foto: Getty Images Har du også brug for inspiration til uhyggelig udklædning til halloween?

DIY: 10 nemme halloween-kostumer til børn

Den 31. oktober er det halloween, og hvis du ikke allerede er smækfyldt med idéer til kreative, nemme halloween-kostumer til børnene, så har vi samlet inspiration til gør-det-selv udklædning og fejring af halloween med børn her.

Inden længe er det igen halloween – den irsk-amerikanske tradition, som efterhånden har vundet godt indpas i Danmark. Den 31. oktober hvert år fejres halloween ved, at børn og voksne klæder sig ud og omfavner uhyggen både med kostumer, skræmmende dekoration af huse og stuer og med udskårne græskar med belysning på trappesten og havestier. Har du ikke ungernes udklædning på plads endnu, har vi samlet inspiration til både uhyggelige og søde DIY-kostumer til børn.

DIY kylling

Her er et kostume, som selv de allermindste kan være med på. En kylling! Du skal bruge en røde leggins, en gul bluse og gul fjerboa, en limpistol og kammen kan eventuelt laves i rød filt med vat inden i og syes på en djævlehue, hvis du ikke er en haj til at hækle. Et voila!

Foto: Instagram camillaguldbrandt

 

Klassisk spøgelses-udklædning

Man behøver ikke gøre det sværere for sig selv, end det behøver at være. Skal dit barn klædes lidt uhyggeligt ud, men har du ikke lige nået til kostume-ræset før dagen oprinder, så fat mod. Har du et hvidt lagen? Godt. Har du også en saks? Så er dit barn klar til slik eller ballade lige straks.

Foto: instagram aminavagante

 

Sneglekostume

Et par ruller brunt indpakningspapir, et stykkestof til slæb, en limpistol, stof til seler, en hårbøjle, ståltråd og et par lette, små bolde og så kan du også forvandle dit barn til en sød snegl til halloween.

Foto: instagram denkreativerappenskralde

 

Uhyggelig dukke

Er du ferm med makeup, så skal der ikke meget til at forvandle dit barn til en uhyggelig dukke. Især ikke, hvis I allerede har et godt tylskørt, en pyntet skjorte og en stor sløjfe at tilsætte til en lidt vilter, opsat frisure.

Foto: instagram lacuhr

 

Mexicansk dødsmaske

Denne udklædning kan du nærmest lave uden ansigtsmaling og bare med almindelig makeup og noget tøj, der ser lidt vintage-agtigt ud. Husk perler og mørke blomster, som tit forbindes med mexicanske dødsmasker.

Foto: instagram lacuhr

 

Lynhurtig mus

Har du noget gråt børnetøj og en sort eyeliner? Så kan dit barn blive klædt ud som mus selv med få minutter til, I skal ud ad døren. Musseører kan købes på en hårbøjle, men endnu nemmere er blot at svinge din datters hår, hvis det er langt nok, op i to rodede frikadeller oppe på hovedet, som kan agere ører. Så mangler du bare knurhår og næse, og måske et stykke stof, du kan stikke ned i buksen bagtil som hale.

Foto: instagram wiikwam

 

Udklædning af papkasser – en flyvemaskine

Gamle papkasser kan forvandles til en flyvemaskine, som dit barn kan agere piloten af, hvis du er lidt vaks på fingrene, har lidt maling, en saks, en limpistol og et par seler. Skal kostumet have et nøk mere, så gå på jagt efter et par pilotbriller.

Foto: instagram bradybeeson

 

Skræmmende robotkostume

Med enkelt sølvfarvet ansigtsmaling og en paryk kan du let transformere barnet til en robot – du bestemmer selv, hvor skræmmende den lille skal se ud. TIP: prøv bare at transformere dit barn delvist til en robot ved kun at give halvdelen af ansigtet robot-ansigtsmaling. På den måde kommer det til at ligne, at barnet i virkeligheden er en robot forklædt som menneske – og det er da lidt uhyggeligt, ikke?

Foto: instagram makeupbytg

 

Forklædt som fugleskræmsel

Du har ikke brug for meget andet end en stråhat, smækbukser, en slidt skjorte, lidt ansigtsmaling og måske lidt halm til at stikke i lommerne. Lige dele nuttet og lidt uhyggeligt fugleskræmselkostume – tjek!

Foto: instagram vanezalondono

 

Tordensky

Er uhyggelig udklædning ikke helt jer, men vil du alligevel gerne snige en smule uhygge ind i dit barns halloween-udklædning, hvad så med at lave en tordensky ud af en paraply, led-lys og sølvglinsende perler? Du kan eventuelt toppe udklædningen med sort eller gråt tøj til poden og en simpel lysegrå ansigtsmaling med mørkere øjenomgivelser.

Beriget med idéer til halloween-udklædning til børn tænker du nu måske på, hvordan det nu lige er med traditionen – hvad handler halloween og al uhyggen egentligt om?

Hvorfor fejrer vi halloween?

Halloween-traditionen falder hvert år på den 31. oktober, som er datoen får de irske og engelske kelteres nytår og er en tradition forbundet med overtro, som stammer helt tilbage fra årtusindet før vor tidsregning. Dengang mente kelterne, at det netop denne var dag, årets døde genopstod fra deres grave og gav sig til at flakke hvileløst og hjemsøgende rundt blandt de levende, inden de vandrede videre til dødsriget. Derfor klædte man sig uhyggeligt ud for at ligne de genopståede døde og narre dem, så de ikke ville hjemsøge de maskerede levende. På samme vis var der oprindeligt tradition for at sætte mad og lækre sager på de dødes grav denne aften for at lokke dem til at blive her, fremfor at hjemsøge de levende. Og det var altså starten på traditionen for at klæde sig uhyggeligt ud og bestikke de genopståede med lækkerier.

Læs også: 10 nemme ideer til halloween

Lad jer inspirere af uhyggen

Det må formodes, at traditionerne for at udsmykke husfacader og stuer med edderkoppespind, edderkopper, skeletter og hekse har rødder i samme ønske om at imitere uhyggen for at undgå besøg fra de afdøde. I Danmark har traditionen langsomt vundet indpas fra omkring år 2000, og stadig flere skoler og daginstitutioner omfavner dagen med oppyntning, udklædning, udskæring og kreative klippeklister-projekter af alt fra græskaruroer til hjemmelavede edderkopper. Som i USA, hvor halloween er en kæmpestor højtid, kun overgået af julen, har dagen herhjemme også fået et kommercielt præg. Legetøjsbutikker, supermarkeder og forlystelsesparker har for længst grebet teten og sælger udklædningstøj, slik og uhygge i halloween-dekorerede butikker flere uger op til dagen. Uanset om man bifalder adoptionen af traditionen eller den kommercielle motor, den også har, så ér og bliver halloween en god anledning til at lave masser af (u)hyggelige, fine ting sammen med børnene. Prøv for eksempel at bage skræmmende småkager, skære græskar eller lav dekorative lamper og skræmmende papirklip.

Læs også: Efterårsferie med børn

Hvorfor går vi slik eller ballade?

Traditionen for at lade børnene gå udklædt fra dør til dør og sige ”slik eller ballade”, eller ”trick or treat”, som amerikanerne siger, er formentligt en finurlig sammenblanding og videreudvikling af kelternes sædvane med at stille mad til de afdøde ved gravstederne og kristendommens tilladelse til at lade tiggere lovligt bede om såkaldte sjæle-kager på dagen for kristendommens fejring af de bortgåede sjæle den 2. november. Til at begynde med var det dog slet ikke børn, men de voksne, der klædte sig ud på dagen.

Læs også: Uhyggelige Halloween-græskar: 12 sjove ideer til græskarudskæring

Græskar til halloween

Og hvordan passer de udskårne græskar så ind i historien om halloween? Jo, oprindeligt gik de uhyggeligt udklædte keltere rundt med lygter lavet ud af roer, når de bevægede sig omkring på halloweens aften for at blende sammen med genfærdene, men da kelterne migrerede til USA, var roer ikke sådan at få fat på, og derfor begyndte man at bruge græskar som lygter i stedet. Med tiden er græskarret blevet en stationær lygte, som, ligesom alt andet Halloweenpynt, skal emme af uhygge. Derfor er det efterhånden blevet lidt af en efterårstradition i sig selv at udskære græskar til alskens uhyggelige ansigter. I dag forbindes græskarrets orange farve i høj grad med traditionen for halloween.
Kilder: Historienet.dk, Kristendom.dk, Historie-online.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Halloween, DIY og Udklædning