Hjælp dit barn med vokseværk
SPONSORERET indhold

Hjælp dit barn med vokseværk

Når dit barn vågner grædende om natten med smerter, er det ikke nødvendigvis i gang med at vokse. Der findes nemlig ikke videnskabeligt belæg for vokseværk.

Af:: Helle Thilo, Vores Børn Junior
24. feb. 2010 | Børn | Vores Børn

Er det ikke nok, at det gør ondt at få noget i øjet eller falde og slå sig på legepladsen – skal det virkelig også gøre ondt at vokse? Sådan kan man fristes til at tænke, når man vækkes midt om natten af et grædende barn med smerter i benene.

Vi plejer at sige, at barnet har vokseværk, og mange forestiller sig – og fortæller til barnet – at det har ondt i benene, fordi det vokser. Men faktisk er det ikke videnskabeligt bevist, at smerterne opstår, fordi barnet vokser. Vokseværk opstår nemlig sjældent i de perioder, hvor barnet vokser mest. Og hvis børn skulle have ondt, hver gang de vokser, ville mange nætter jo være forfærdelige at komme igennem.

”Betegnelsen vokseværk stammer nok fra gammel tid, og der er sikkert også mange smerter gennem tiden, der er blevet klassificeret som vokseværk, selv om årsagen i virkeligheden var noget andet,” siger Hans Peter Jacobsen, der er speciallæge i børnesygdomme og allergi.

Spænding fra knoglerne

Som udgangspunkt er vokseværk heldigvis uskadeligt, og som regel kan en gang massage, en varmepude eller lidt smertestillende medicin få barnet til at falde til ro. Næste morgen er det friskt igen og sidder og kigger ned på sine ben for at se, hvor meget længere de er blevet i løbet af natten. Sandsynligvis ikke meget – men hvad er der så sket? ”Min personlige teori går ud på, at den hinde, som sidder uden på vores knogler, mærker en spænding fra knoglerne. Man kan godt opleve vokseværk i en periode, hvor man ikke synes, barnet vokser, men børn vokser jo i ryk, og inden de ryk sker, er der måske foregået en hel del arbejde i knoglerne,” siger Hans Peter Jacobsen. En anden mulighed kan være, at fysisk aktive børn kan få smerter i benene om natten efter en dag med masser af leg eller idræt. Her kan det være en god idé at lade dit barn lave strækøvelser inden sengetid.

Tag smerterne alvorligt

Når dit barn vågner grædende med smerter, er der altid grund til at trøste og hjælpe ham eller hende. For det gør ondt. Vokseværk opleves som en borende smerte i benene og kan også – dog sjældnere – forekomme i armene. Hvis dit barn har smerter i begge ben, kan du være ret sikker på, at der faktisk er tale om vokseværk. Hvis smerterne derimod kun viser sig i det ene ben, kan det være tegn på alvorlige sygdomme, og hvis det bliver ved i en længere periode, er det bedst at få barnet undersøgt. Det gælder også, hvis barnet efter en nat med vokseværk halter eller har feber, og hvis benet er hævet, varmt eller rødt: ”Ved vedvarende eller stigende bensmerter bør man altid gå til læge, for de uforklarlige smerter kan være tegn på leukæmi, børnegigt eller bindevævssygdomme. Derfor bør man altid være opmærksom, når børn gennem længere tid vågner op med smerter i benene om natten,” siger Hans Peter Jacobsen. Børnelægen understreger, at børns smertetærskel som regel er meget høj: ”Børn er utrolig hurtige til at vænne sig til smerte, så de kan godt have ondt i benene uden at sige det til mor eller far. Det er temmelig svært for et barn at beskrive, hvor ondt det gør,” siger Hans Peter Jacobsen, der i sin klinik tager imod mange børn, som er blevet henvist af egen læge på grund smerter i benene. Heldigvis er smerterne i benene som regel helt uskadelige og forsvinder af sig selv. Indtil da er der ikke så meget andet at gøre end at trøste, lindre – og vente.

Hvad er vokseværk – og har dit barn det?

Efter hovedpine er vokseværk den hyppigste årsag til smerter hos raske børn. Hvert femte barn rammes af vokseværk, som er helt uskadeligt. De fleste børn mærker det første gang, når de er 4-5 år, og det holder op, når barnet er cirka 10 år (drenge lidt senere).

Smerterne varer 10-15 minutter og beskrives som liggende dybt inde i benene, enten i lår, knæ, skinneben eller fodled. Efter nogen tid falder barnet i søvn igen, og næste morgen kan barnet gå og løbe, som det plejer.

Trods navnet forekommer vokseværk typisk mellem de to perioder i barndommen, hvor børnene vokser mest. De fleste børn skyder mest til vejrs i 0-3-årsalderen og fra 10-13 år for pigernes vedkommende og 13-16 år for drengenes vedkommende.

Man kan ikke få stillet diagnosen vokseværk, for der findes ingen undersøgelser, som kan påvise, at et barn lider af vokseværk. Det vigtigste er at udelukke andre diagnoser, hvis smerterne er tilbagevendende og voldsomme. Derfor er vokseværk en såkaldt ’udelukkelsesdiagnose’. Du bør gå til lægen med dit barn for at udelukke alvorlige sygdomme, hvis:

– Smerterne varer mere end 14 dage.

– Smerterne bliver stærkere for hver dag.

– Barnet har andre symptomer som feber, halten eller mister appetitten.

– Smerterne kun forekommer i det ene ben (eller den ene arm).

Kilde: Apoteket.dk og Netdoktor

LÆS OGSÅ: De første tænder kan gøre ondt

LÆS OGSÅ: Forstoppelse: Det skal din baby (ikke) spise

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan gør du, når dit barn har feber