Hjælp, er det kolik?

Foto: Getty Images Er det kolik - eller er han mon bare sur?

Hjælp, er det kolik?

Hjælp, har mit barn kolik?

Din babys krop er spændt som en flitsbue, og den lille skriger hjerteskærende, uden at du umiddelbart kan finde forklaring på uroligheden. Læs med her, hvis du har mistanke om kolik.

Alligevel fortsætter den lille skrighals. Der er faktisk en definition på, hvornår babygråd er kolik. Nemlig når din baby græder fra tre til flere timer i træk og har gjort det tre eller flere dage om ugen i de sidste tre uger.

Faktaboks

  • Gråd er din babys måde at kommunikere med dig på. Gråd sikrer, at baby bliver holdt i nærheden af dig.

  • Gråd hos spædbørn kan ikke skelnes sådan, at de græder på én måde, når de er sultne, på en anden, når de har ondt, på en tredje når de er trætte.

  • Selv for trænede ører er det ikke muligt at tolke gråden, før børnene er lidt ældre.

Kilde: Marissa Alvarez Wolke, Psykolog, Ph.d., forsker i spædbarnsgråd og Else Guldager, sundhedsplejerske

LÆS OGSÅ: Kolik: Albert græd ti timer i døgnet

Kolik begynder typisk, når dit barn er et par uger gammel og fortsætter til baby runder de tre måneder. Det føles som en evighed!

Det er ikke din skyld

“Det er hverken mors eller fars skyld, at baby har kolik,” forsikrer sundhedsplejerske Else Guldager. Kolik rammer af ukendte årsager børn over hele verden, og der findes grædebørn i alle samfund fra naturfolk til højt civiliserede.Kolik har heller intet at gøre med, om baby er din første eller nummer to, om du ammer eller giver flaske, om du i forvejen er et ængsteligt gemyt eller meget robust. Alle spædbørn græder mere eller mindre af forskellige årsager og mest om aftenen. Gråd er jo dit barns måde at kommunikere på.“Vi skelner mellem uro, hvor baby klynker og smågræder, til gråd og egentlige skrigeture,” siger Else Guldager.“Vi ved ikke, hvad kolik skyldes. I ganske få tilfælde kan årsagen være komælksallergi. Det kan du få undersøgt hos lægen, men det drejer sig kun om en-to procent af grædende babyer, der har den allergi.”

Din omsorg hjælper

Spørgsmålet er, hvordan du skal kunne bevare roen, når du er helt udmattet og selv på grådens rand? Det er helt naturligt, hvis du bliver opgivende og vred over situationen indimellem.

“Husk, at selvom dit kolikbarn ikke holder inde med gråden, når du trøster eller vandrer vuggende op og ned ad gulvet, så finder baby helt givet nogen trøst i at være tæt sammen med dig eller far,” siger Else Guldager.

LÆS OGSÅ: Er det kolik?

Sundhedsplejersken foreslår, at du så roligt som muligt prøver at hjælpe baby. Du kan forsøge forskellige ting, men ikke for hurtigt efter hinanden, selvom gråden stresser. Babyskal have tid til at reagere på dine forslag til trøst.

Faktaboks

Som mor til et kolikbarn får du givetvis mange råd fra omgivelserne om lindring og løsninger. Er der ikke noget med nogle dråber fra apoteket? Eller behandling hos kiropraktor eller zoneterapeut?

  • Mylicondråber har ikke dokumenteret effekt på kolikbørn. Efter blindtest med ‘snydemedicin’ (placebo) til halvdelen af spædbørnene og

  • Mylicondråber til resten, viste der sig ingen dokumenteret positiv effekt på kolikbørnene.

  • Kiropraktik og zoneterapi er der også forsket i. Undersøgelserne har ikke vist dokumenteret positiv effekt.

Kilde: Marissa Alvarez Wolke, Psykolog, Ph.d., forsker i spædbarnsgråd og Else Guldager, sundhedsplejerske

Hvad er der dog galt?

Prøv altid at give baby mad. Mad er altid et godt første valg, og det er faktisk utroligt, hvor meget små mennesker kan spise. Måske gnaver sulten, selvom det ikke er så længe siden, og baby virkede mæt. Husk også at bøvse af efter spisning. En bøvs på tværs kan genere meget.Bittesmå babyer kan let blive overtrætte og have svært ved at falde til ro. Prøv at få den lille til at sove, for eksempel ved at vugge i barnevognen. Nogle børn falder til ro, hvis du svøber i et lille tæppe. Hvis du har mistanke om, at maven gør ondt, kan det hjælpe at bade baby. Giv bagefter forsigtigt lidt massage på maven. Måske kan det også hjælpe jer begge at gå en tur i frisk luft med baby i en bæresele eller en slynge.

Aflastning letter

Der kan være øjeblikke, hvor du og far er så udmattede og stressede, at I har lyst til at smide alt fra jer og ønske skrigebarnet langt væk. Først og fremmest hjælper det at få snakket med andre om det. Kolik skal ikke være et tabu. Vær ikke bange for at bede om hjælp.

“Bed en veninde eller et familiemedlem om at tage ‘en aftenvagt’ med din baby. Selvom det er svært at overlade dit barn grædende til andre, kan du selv have brug for en pause,” siger Else Guldager.

Hvis det er helt galt, og du ikke kan få hjælp fra andre – og er du bange for at miste besindelsen – så læg din skrigende baby i seng. Sørg for, at han ikke kan komme noget til. Luk døren.

Tillad dig at være alene nogle få minutter uden skrig i ørerne, træk vejret dybt, så du kan få lidt overskud igen. Hvis du får lyst til selv at sende et skrig ud i aftenhimlen, letter det også. Selvom ingen af alle de løsninger, du har prøvet for at trøste og lindre din baby, virker, er der stadig ikke noget som helst tegn på, at du er utilstrækkelig som mor eller gør noget forkert.

“Forældre til kolikbørn oplever, at al den megen kropskontakt, pleje og omsorg, den lille har fået de første måneder, kan gøre, at baby kommer styrket videre,” siger Else Guldager.

LÆS OGSÅ: Lær at rumme babys gråd

LÆS OGSÅ: Derfor er dit barn så umuligt

LÆS OGSÅ: Sådan overlever du med et kolikbarn

Se, hvad vi ellers skriver om: Baby, Børnesygdomme og Kolik