Hjemmefødsel
SPONSORERET indhold

Hjemmefødsel - I rolige og vante omgivelser

Nina valgte at føde hjemme, læs om hendes overvejelser og hvordan fødslen gik.

Af: Nadia Louise Kristensen, Vores Børn Gravid og Baby, forår 2011
24. okt. 2011 | Børn | Vores Børn

Hvorfor valgte du at føde hjemme?
Fordi jeg på forhånd havde nogle ideer om, hvordan min fødsel skulle foregå, og de stemte ikke overens med det, jeg ved om hospitalsfødsler. En fødsel er meget individuel og handler jo om, hvem jeg er, og hvad jeg har med mig i livet, og det føler jeg ikke helt, der bliver taget hensyn til på hospitalet. Her skal fødslen helst tilpasses en skabelon, som tilgodeser hospitalets rutiner, resurser og vagtplan.

Det passer mig dårligt, da jeg helst vil føde på mine egne præmisser. Jeg havde for eksempel ikke lyst til at få kørt en strimmel eller få vestimulerende drop – eller i det hele taget at der var nogen, der skulle blande sig for meget i, hvordan jeg skulle føde.

Hvad var godt ved det?
Det bedste var, at der var ro. Jeg kunne selv bestemme, hvornår lyset skulle være tændt og slukket, om der skulle være musik, og hvornår jeg havde brug for at være i vand. Det var dejligt at ligge i vandet, det virkede smertelindrende, og det virkede som en blid overgang for Røskva, da hun blev født. Og så var det fantastisk at få lov til at tage imod hende.

Det var også vigtigt for mig, at jeg ikke skulle ud af døren. Vi skulle ikke forholde os til, om fødslen var fremskreden nok til, at vi kunne blive på hospitalet. Da mine veer gik i gang, kunne vi bare stille og roligt forberede os på, at jeg skulle føde. Jeg skulle ikke forholde mig til nye omgivelser og mennesker og den stress, der kan være på et hospital. Jeg havde mine egne jordemødre med, og de vidste på forhånd, hvordan vi gerne ville have, det skulle være. Jeg skulle ikke forklare eller diskutere noget. Det var meget trygt.

Hvad overraskede dig mest?
Selv om jeg var godt forberedt og tryg ved hjemmefødslen, havde jeg nok alligevel forestillet mig, at jeg til tider ville tænke ‘nu ville det måske nok være meget rart at være på et hospital’. Det gjorde jeg bare overhovedet ikke!

Vil du gøre det igen?
Ja. Hvis alt under graviditet og fødsel forløber normalt, kan jeg ikke se, hvad de kan tilbyde mig på et hospital, som jeg ikke kan få bedre derhjemme.

Dit råd til andre, der overvejer at føde hjemme?
Tro på, at hvis alt ser fint ud, så er det dig, der er bedst til din fødsel. Jeg har tit hørt, at folk vælger at føde på hospitalet første gang, før de tør prøve hjemme. Brug andres erfaringer til at forberede dig, hvis du virkelig har lyst til at føde hjemme. Snak med andre hjemmefødere og erfarne hjemmejordemødre, så behøver du ikke at bruge en fødsel på at finde ud af, at det sagtens kan lade sig gøre.

Selv om man selvfølgelig aldrig kan vide, hvordan en fødsel forløber, kan du godt forberede dig. Jo mere du på forhånd sætter dig ind i fødsler og tager stilling til, hvad der kan lade sig gøre, desto bedre kan du forberede dig. Det øger chancerne for, at du får den fødsel, du drømmer om. Jeg havde for eksempel gjort mig nogle overvejelser om, at jeg ville føde i vand, at der skulle være hyacinter, og at jeg selv ville hive hende ud. Det havde jeg fortalt til mine omgivelser – og det blev også sådan.

LÆS OGSÅ: Blog: Selvfølgelig skal jeg føde hjemme

LÆS OGSÅ: Luise har valgt at føde hjemme: “Jeg er utryg ved at føde på hospitalet”