Børnesikring af hjemmet
SPONSORERET indhold

Børnesikring: Hjemmets mange farer

Selv helt små børn kan komme galt af sted. Og når de lærer at kravle, er de over hele huset! Tjek her, om I har styr på alle forholdsreglerne, når det gælder børnesikring i og omkring hjemmet.

Af: Vores Børn, sep. 2007
22. jan. 2009 | Børn | Vores Børn

Tjeklisten til børnesikring af hjemmet:

Faldskader

…Puslebordet skal være stabilt og placeret på en måde, så alt, hvad du har brug for, er inden for rækkevidde.…Undgå at lade barnet ligge alene på puslebordet, på sofaen eller andre steder, hvor det kan falde ned.…Undgå at placere skråstolen på et bord eller på andre høje ting, som barnet kan falde ned fra.…Sørg for, at barnets sovested er sikkert, uanset om det sover hjemme, eller om I er i byen. Sørg for, at sikkerheden omkring sovepladsen vokser med barnets stigende formåen.…Trapper skal være sikret med gitre både foroven og forneden…Møblerne skal være sikret, så barnet ikke kan klatre op på dem for at komme højere op.

Barnets høje stol skal være robust og stabil.…De vinduer, barnet kan komme i nærheden af, bør være børnesikrede.

Slag, sammenstød og skarpe genstande

…Det er en god idé at sikre møbler med skarpe kanter og spidse hjørner med hjørnebeskyttere.…Skabe, rumdelere og hylder bør fæstnes til væggen, så de ikke kan vælte ned over barnet, hvis det forsøger at gribe eller klatre på møblerne.…Glasdøre og lave vinduer, som barnet har adgang til, bør udstyres med sikkerhedsglas.…Opbevar knive, sakse og spidse redskaber uden for barnets rækkevidde.

Undgå forgiftning

…Vaske- og rengøringsmidler og andre kemikalier (som tændvæske) skal altid opbevares utilgængeligt for barnet.…Alle former for medicin skal opbevares højt oppe eller i et aflåst skab.…Giftige stueplanter og planter i haven fjernes eller placeres, så barnet ikke har adgang til dem.…Alle former for tobak og askebægre opbevares uden for barnets rækkevidde.LÆS OGSÅ: Forebyg hverdagens ulykker

Forbrænding

…Kontroller altid, at badevandet ikke overstiger 37 grader.…Det kan være en god idé at sikre vandhaner/reduceret vandtemperatur til maksimum 40 grader i badet og håndvasken på toilettet.…Drik aldrig varm kaffe, te eller andre varme drikke, når du sidder med barnet på skødet.…Hold varme ting (termokander, kaffekander, kedler og skåle med varm mad) uden for barnets rækkevidde.…Sørg for, at komfuret har børnesikring.…Stikkontakter (også kontakter i forlængerledninger) bør være børnesikrede med sikkerhedspropper.…Varmeovne, som barnet kan komme i kontakt med, skal have lav overfladetemperatur.…Brændeovne og pejse skal afskærmes, så barnet ikke kommer hen til dem.…Undgå at bruge fritstående varmekilder (for eksempel stråleovne eller varmeblæsere) i rum, hvor barnet færdes.LÆS OGSÅ: Kan du redde dit barn?…Sørg for, at lamper og elektrisk udstyr (for eksempel strygejern og elkedel), som står på bordet, ikke har ledninger, der hænger ned, så barnet kan få fat i dem.…Udstyr hjemmet med tilstrækkeligt med røgalarmer og brandslukningsudstyr.

Undgå drukning

…Barnet skal altid være under opsyn i badekarret, eller når det leger i nærheden af vand.…Både du og dit barn bør bruge godkendte og tilpassede redningsveste, når I er i en båd.…Sørg for at dræne eventuelle vandhuller i nærheden af hjemmet.

Transportskader

…Barnevognen skal have sikre bremser, reflekser og være stabil. Vær omhyggelig med ikke at overlaste med tunge bæreposer.…Det er en god idé at forsøge at undgå veje med dårlige oversigtsforhold og stærk trafik, når I er ude at gå tur med barnevognen.…Sørg altid for, at barnet er sikkert fastspændt på cyklen og har godkendt cykelhjelm på. Under bilkørsel skal barnet være fastspændt på barnesædet i en godkendt autostol.

Undgå kvælning

…Ledninger og gardinsnore skal være godt fastgjort, så barnet ikke kan vikle sig ind i dem.

…Barnets legetøj bør være af en god og sikker kvalitet, uden smådele som kan løsnes, ligesom legetøjet skal passe til barnets alder.

…Barnet bør altid være under opsyn, når det bruger sele i en stol eller barnevogn.

…Barnets tøj bør være uden lange snore. Gå uden om lange halstørklæder.

…Barnet bør være under opsyn, når det spiser mad, der kan sætte sig fast i halsen (som for eksempel frugt og grøntsager), især når barnet er med på tur, eller når I er ude at køre i bil.

LÆS OGSÅ: Undgå ulykker på legepladsen