Hvad skal baby hedde?
SPONSORERET indhold

Hvad skal baby hedde?

Kært barn skal have et flot navn. Et navn eller navne, der passer. Til baby, til jer, eventuelle søskende og til tiden. Der er nok at tænke over, inden I vælger navn til den lille ny verdensborger.

Af: Rikke Kokholm, Vores Børn Gravid & Baby, efterår 2010 Foto: Illustration: Vibeke Høie
11. apr. 2011 | Børn | Vores Børn

Lige så vel som navnet til den lille ny skal passe til ham eller hende, er det også værd at overveje at finde et navn, der passer til den øvrige familie. Måske er der allerede søskende med specielle navne? Måske er en del af familien fra udlandet, og navnet skal derfor kunne udtales på engelsk eller fransk? Endelig bør I også overveje, om det lyder godt sammen med efternavnet og eventuelle mellemnavne. Kombinationen af et særpræget fornavn og et mere almindeligt efternavn, som Bartholomæus Pedersen eller Zarafina Madsen, kan let komme til at lyde som lidt af et kultursammenstød, mens det modsatte med et almindeligt fornavn og et mere usædvanligt efternavn er lettere at forholde sig til.

Opkaldt efter ekskæresten?

I har måske begge allerede et par navne i baghovedet, og det er med stor sandsynlighed ikke de samme. Et navn, som den ene synes er smukt, forbinder den anden med naboens snotforkælede datter eller skoletidens største bølle. Endelig er der også navne på tidligere kærester, familiemedlemmer af tvivlsom karakter, B-skuespillere, hashbaroner og tegneseriefigurer, som I bør gå lidt varsomt med.

Lukas, Emma og alle de andre navne

Bliver I forældre i den nærmeste fremtid, er der stor sandsynlighed for, at jeres datter kommer til at hedde Freja eller Ida og jeres søn Lukas eller Mikkel. Hvorfor så mange vælger de samme navne, vides ikke, men det kan skyldes, at vi alle bliver påvirket og inspireret af de samme tanker og idéer. I dag er det Freja og Mikkel, i 1970’erne var det Michael og Mette.

Sådan vælger vi navne

1. Fra oldeforældrene, for eksempel Emma. 2. Fra film og tv, bøger og kendtes børn, for eksempel Smilla, Anakin, Legolas og Paris. 3. Bibelske navne – fortrinsvis til drenge, som for eksempel Lukas, Matthias og Benjamin. 4. Pigenavne med to stavelser der ender på a eller e, for eksempel Freja, Ida eller Sofie. 5. Unikke navne. Det kan være nydannelser, som Jestelina til piger eller Salsabil til drenge, men også særlige stavemåder hvor z erstatter s og y erstatter j eller i, som Kaya og Iza, og endelig atypiske sammensætninger som Rikkemai og Annesisse.Unikt, underligt eller helt almindeligt? – læs videre på næste side>>

Unikt eller almindeligt?

Der er en tendens til, at færre og færre vælger de samme navne, og vil du skille dig ud fra mængden, kan du give dit barn et mere sjældent navn. Men det kan være svært at finde et navn med den rette balance mellem unikt og underligt. Almindelige navne er lette at udtale og stave til, mens de mere utraditionelle navne kan få barnet til at føle sig lidt mere specielt, end de fleste bryder sig om. Der er altså fordele og ulemper ved begge dele, og her må I følge jeres mavefornemmelse og prioritere.

Ekstra navne?

Det kan være, at der er en oldefar eller oldemor, som I ønsker at opkalde jeres barn efter – enten ved fornavn eller mellemnavn. Selv om det kan være svært nok at finde på bare et enkelt navn, kan det være værd at overveje, om der skal et mellemnavn til. Det kan dels bruges som et kompromis, hvis I ikke kan blive enige om fornavnet, og så giver det jeres barn mulighed for at bruge mellemnavnet senere, hvis han eller hun vokser op og ikke er helt lykkelig for sit fornavn.

Emil, 40 år

At vælge et navn til baby kan være en svær opgave. Måske er I vilde med navnet Ingrid, men synes egentlig at det passer bedst til en ældre dame. Måske synes I, at Emil er fantastisk, men har svært ved at se jeres lille pode vokse op og blive en voksen mand med fuldskæg, der stadig hedder det. Et af de hyppigste hovedbrud er da også netop, om baby overhovedet kan hedde favoritnavnet som voksen? Uanset hvad I bliver enige om, vokser de fleste heldigvis op og ‘bliver’ deres navn.

Hanne pande kaffekande

Efterhånden som I er nået frem til et udvalg af navne, kan det være en god idé at lave initialtesten. Altså tjekke, at barnets initialer ikke danner et lidt uheldigt ord. Som William Christensen eller Freja Isabella Sørensen. Afstanden mellem kælenavne og øgenavne er meget lille. De fleste af os har nok kendt en ‘Peter Pedal’ eller endnu værre en ‘Lis Tis’. Prøv at se, hvor modbydelige varianter I kan fremtvinge af det navn, I forestiller jer, jeres barn skal have. Det er ingen garanti for, at særligt opfindsomme personer ikke kan finde på et øgenavn, men der er jo ingen grund til ligefrem at invitere til det! Det kan også være, at navnet inviterer til et kælenavn. Sylvester bliver hurtigt til Sylle, Isabella til Bella og William til Wille. Er det o.k.? Ellers bør I måske finde et navn, der ikke umiddelbart lader sig forkorte til et kælenavn.

LÆS OGSÅ:

FORÆLDREFORUM:
Gravid? Hent inspiration til dit barns navn her!