Ferieminder med børn

Foto: Colourbox Enkle ferier husker børn ofte bedst.

Ferieminder med børn

Ferie: Hvilke minder skal dit barn have?

Når du som forælder går i gang med den store planlægning af familieferie, så lad tankerne flyve tilbage til din egen barndom. Hvad husker du selv som de bedste minder, og hvilke oplevelser ønsker du, at dit barn skal huske tilbage på?

“Se mor, der går Mickey Mouse og Pluto”. Sådan kan dit begejstrede barn lyde, hvis sommerferien går til Disney World, men byder ferien på mindre eksotiske rejsemål eller ferie i Danmark, er der ingen grund til at frygte, at dit barn ikke får værdifulde ferieminder – tværtimod.

Ifølge familievejleder Lola Jensen har børnene ikke behov for tre ugers udenlandsrejse med fuldt program og planlagte oplevelser fra morgen til aften.

LÆS OGSÅ: 6 små råd til rejser med små børn

– De enkle ferier er tit dem, børnene husker bedst. De ferier hvor der er tid til at plukke bær, og tid til at spille spil i sommerhuset, når det regner. Mange forældre har svært ved at kigge på, at barnet ‘bare’ drysser rundt i haven uden egentligt at lave noget, og så forfalder mor til at sige: ‘Jeg skal bare lige vaske op, og så kan vi gå ned til havnen og fange krabber’, selv om barnet egentligt hygger sig fint, siger familievejleder Lola Jensen.

Lad barnet kede sig

I det hele taget gør det ikke noget, at barnet også har tid og mulighed for at kede sig lidt i ferien. Skal I på lang bilferie, er det ellers fristende at læsse bilen med ipad, mobiltelefon med spil, bærbar dvd og samtlige af barnets yndlingsfilm. Men det er der egentligt slet ikke grund til.– I gamle måtte man gerne kede sig. Børnene spurgte selvfølgelig efter tre minutters bilferie, ‘hvornår er vi der’, for de syntes, at turen var lang. Men så sang man rundesang, tællede biler og lignende gamle billege. Det, der så sker, hvis børnene ikke har set film på hele turen til Italien, er, at de er behagelige at være sammen med og ikke skræmmer de andre naboer ved Gardasøen fra vid og sans, for de er allerede kommet helt ned i gear i løbet af bilturen, siger Lola Jensen.De elektroniske apparater og gadgets mener Lola Jensen sagtens, at hele familien kan undvære, uanset hvilken type ferie man skal på. Og måske gør man endda sig selv en tjeneste ved at lade både ipad og computer blive hjemme. Dels slipper man for kampene med barnet i forhold til, hvor meget og hvor lidt computerspil der skal spilles på ferien, og dels bliver det også som forælder lettere at være ordentligt til stede på ferien.LÆS OGSÅ:
Test dig selv: Hvilken ferietype er du?– En almindelig mobil til at få fat i folk med er ok, men modtager faren også emails, som han kan se på mobilen lige midt i, at han ellers er i gang med at grille pølser, så smutter fokus, for man bliver jo nysgerrig, siger Lola Jensen, der opfordrer forældre til at tænke i oplevelser med fokus på nærvær og undgå at falde i fælden, hvor ferien druknes i planlægning.

Ferie-planlægning kan virke stressende

Planlægning i forhold til om bedsteforældrene skal indover, så børnene får en længere ferie, eller koordination af ferieugerne for skilsmissefamilier er naturligvis en nødvendighed, men minutiøs planlægning af hver eneste dag med aktiviteter som Eksperimentariet, Tivoli osv. kan trods gode intentioner komme til at virke stressende for både børn og voksne.

– Som forælder er det vigtigt at tage stilling til, hvad du gerne vil huskes for, når børnene er blevet store. Hav fokus på de helt simple ting. Køb et badebassin og lad vejret råde. Spil lidt spil, leg hule, og lad dynerne ligge og rode inde i stuen. På et tidspunkt støjer det typisk for moren, og så skal der ryddes op, og børnene skal ud af deres nattøj, for tit tåler hun ikke, at børnene roder i længere tid. Men prøv at tage en hel dag i nattøj, og se hvordan det hjælper alle med at komme helt ned i gear, siger Lola Jensen.

Faktaboks

GODE RÅD

Vær til stede. Lad derfor bærbar og de øvrige elektroniske apparater blive hjemme, så du i stedet holder fokus på ferien og familien.

Tænk tilbage til din egen barndom. Hvad husker du selv som de bedste ferieminder, og hvad ønsker du, at dine børn skal huske dig for.

Skru ned for forventningerne. Snak med din partner inden ferien, og tal om hinandens ønsker og afstem forventningerne til ferien.

Planlæg ikke ferien ihjel. Lav ikke for stram tidsplan med aktiviteter hver eneste dag, men giv plads til spontanitet, og måske en hel dag i pyjamas.

Slip dit indre legebarn løs. Tål lidt kaos. Tag en vandkamp i haven og lav en hule i stuen.

Find det gode i en dag, der gik skævt, i stedet for at bebrejde hinanden. Når Eiffeltårnet er lukket netop den ene dag I er i Paris, så forsøg at grine af, hvor uheldig man har lov at være.

Husk at også børn skal bruge 4-5 dage på at falde ned efter travle hverdage. Start derfor ferien sammen, så I sammen kommer ned i gear.

For mange kvinder er det godt at starte ferien med at komme lidt væk fra hjemmet. Mor tåler typisk lidt mere vandkamp og våde sko på stuegulvet efter at have været 14 dage væk.

Se, hvad vi ellers skriver om: Familieliv og Rejseguide

610x200_woordy_knap2.jpeg