Er der for meget salt i cornflakes?

Spørgsmål:

Jeg har lige hørt i radioen, at der er mere salt i cornflakes og andre morgenmadsprodukter, end der er i chips!!

Det lyder helt sindssygt, men er det rigtigt? Og hvilke konsekvenser har det for mine børn at spise cornflakes hver morgen? Hvorfor er der ikke nogle regler for hvor meget salt, man må putte i morgenmad?

Læs ernæringsekspertens svar på næste side.

Svar:

Kære spørger,

Der er ingen væsentlig forskel på saltindholdet i for eksempel cornflakes sammenlignet med chips (franske kartofler). Cornflakes er et udmærket morgenmadsprodukt men har ikke et særlig højt fiberindhold per 100 gram.

Du skal dog være opmærksom på, at indholdet af sukkerarter kan variere mellem de forskellige typer af cornflakes. Derfor kan det være en idé, at du varierer morgenmaden til dine børn mellem for eksempel havregryn, cornflakes og andre grove morgenmadsprodukter.

I Danmark er der ingen maksimumsgrænse for saltindholdet i morgenmadsprodukter. Familie- og Forbrugerminister Carina Christensen har netop lanceret et nyt Spis-mærke. Det skal hjælpe til lettere at tage sunde valg i indkøbssituationen. Når Spis-mærket sættes på fødevarer, vurderes blandt andet mængden af natrium for mange fødevaregrupper også.

Spis-mærkeordningen er frivillig. Kig efter den, når du vælger for eksempel morgenmadsprodukter. Hvis en fødevare er deklareret med den lange næringsdeklaration, kan du også, ved hjælp af ”beregneren” på www.spismest.dk, selv taste værdier for fedt, sukker, kostfibre og salt ind, og se hvilket Spis-mærke morgenmadsproduktet vil få.

Det er nemlig meget vigtigt også at være opmærksom på indholdet af fedt, kostfibre og sukkerarter i morgenmadsprodukterne.

Hvis produkter skal kunne få SpisMest-mærket, må fedtindholdet maksimum være 5 gram per 100 gram, heraf mættet fedt maksimum 1,5, når der er tilsat fedt til produktet. Der skal være mere end 6 gram kostfibre per 100 gram, der må maksimalt være 10 gram sukkerarter per 100 gram, og natriumindholdet må maksimum være 400 milligram. Se mere på www.spismest.dk.

OM EKSPERTEN

Maria Haukrogh er ernærings- og husholdningsøkonom i Fødevarestyrelsen. Hver måned svarer Fødevarerstyrelsens eksperter på læsernes spørgsmål om børn og mad i Junior.

Har du eller din familie et spørgsmål vedrørende jeres barns kost? Så skriv til kost@juniormag.dk