Må en 8-årig ha' strutmave?

Spørgsmål:

Kære Maria.

Vi har en datter på 8 år, som er 135 centimeter høj og vejer 33 kilo. Hun ser ikke tyk ud, men hun har en ”baby-mave”. Hun har ingen ”deller”, men en strutmave.

Vi snakker kost med hende, da hun jo vejer for meget. Men hvordan gør vi det bedst for ikke at kaste hende ud i spiseforstyrrelser senere? Og hvor meget skal hun cirka spise dagligt?

Jeg tror, det blandt andet handler om for store portioner, især til aftensmaden. Hun er meget motiveret og vil gerne spise grønt, men elsker pasta.

Med venlig hilsen

BrittaLæs ernæringsekspertens svar på næste side.

Svar:

Kære Britta,

Tak for din mail. Det lyder til, at I tager jer af jeres datters sundhed på fornuftig vis. og det er jo altid godt at være bevidst i forhold til både mad og bevægelsesvaner – ikke mindst fordi børn tager det med sig ind i voksenlivet, som de har lært som børn.

Hvis I er usikre på, om jeres datter reelt vejer for meget, kunne I indledningsvist tage en samtale med jeres læge for at finde ud af, om hun følger sin højde/vægt kurve. Dette vil jeres læge givetvis kunne svare jer på. Derudover er det jo altid en god idé at spise efter de 8 kostråd herunder at støtte jeres datter i at være fysisk aktiv dagligt.

Du skriver blandt andet, at din datter måske spiser for store mængder mad til aftensmåltidet. Din datters appetit kan måske skyldes, at hun er meget sulten efter en lang dag i skole og SFO?

Derfor kan det være en god idé at give hende et mellemmåltid sent på eftermiddagen. Det kunne være ½ grovbolle eller noget udskåret frugt. til aftensmåltidet er en passende mængde mad for børn mellem 7-10 år cirka 100 gram kød/fisk, 200 gram kogt pasta eller 175 gram kartofler eller 150 gram ris. Desuden ca. 100 gram grøntsager. Derudover kunne I også prøve at drikke et stort glas vand, inden måltidet påbegyndes.

Med hensyn til børn og bevægelse så er det vigtigt, at de dagligt er i vigør minimum 60 min. Og alle bevægelsesaktiviteter tæller med. Såvel cykling til skole, boldspil på vejen med kammerater med videre. Hvis du vil vide mere, kan du klikke ind på www.altomkost.dk. Her kan du både finde opskrifter på sund mad og idéer til fysisk aktivitet.

Med venlig hilsen

Maria Haukrogh

Om eksperten:

Maria Haukrogh er ernærings- og husholdningsøkonom i Fødevarestyrelsen. Hver måned svarer Fødevarerstyrelsens eksperter på læsernes spørgsmål om børn og mad i Junior.

Har du eller din familie et spørgsmål vedrørende jeres barns kost? Så skriv til kost@juniormag.dk