Mikkel Kryger
SPONSORERET indhold

Mikkel Kryger: ”Det har påvirket mig i så høj grad, at jeg har ligget vågen om natten”

Far kan også være sårbar. Det mener tv-vært Mikkel Kryger, som flere gange har oplevet at blive overmandet af katastrofetanker om sit familieliv. Det fortæller han i det nye Vores Børn-magasin.

Af: Caroline Heidemann og Amalie Bernitt Foto: Sissel Abel
06. mar. 2023 | Børn | Vores Børn

Katastrofetankerne rammer typisk Mikkel Kryger midt om natten. Så bliver han vækket af et mareridt med hjertet galoperende i halsen, fordi tingene er gået frygteligt galt for hans familie på fem i hans drømme.

I virkeligheden melder alt fryd i det lille hjem, men mareridtet, der vækkede Mikkel Kryger, forvandler sig til tankemylder. Hvad hvis der faktisk sker børnene noget en dag? Og er han overhovedet en god nok far?

Usikkerheden og katastrofetankerne fortæller Mikkel Kryger om i et stort interview med magasinet Vores Børn, der er på gaden nu. Her vil han især gerne forklare os én ting: At fædre også kan være sårbare.

”Det har virkelig fyldt meget, at jeg har bekymret mig på mine børns vegne. Det har især været hårdt, når det har påvirket mig i så høj grad, at jeg har ligget vågen om natten. Jeg håber, at det er naturligt, at jeg har det sådan som forælder. Det er jo mig, der har ansvaret for dem, og det kan være overvældende til tider. Når man først begynder at køre i det tankespind, så er det virkelig svært at slippe igen, og det bliver ikke lettere at navigere i med tiden. Følelsesmæssigt kan jeg kun mærke, at sårbarheden i at være far er steget i takt med, at jeg har fået flere børn,” siger han til Vores Børn.

Ikke hans rolle

Selvom uønskede tanker og overvældende frygt stadig kommer snigende fra tid til anden, så ved Mikkel Kryger godt, at han er en god far. Måske er det også derfor, at han ikke føler sig berettiget til de tunge tanker og selvkritikken. Måske skyldes det, at hans kone, Mill, på nogle måder påtager sig mere ansvar end ham selv.

”Generelt har jeg da klart mærket en følelse af, at jeg er utilstrækkelig i forældreskabet som far. Når man så har de mange tanker, som jeg har haft, og er vågnet om natten, så har jeg tænkt, at det slet ikke tilkommer mig at være den sårbare. At jeg ikke er berettiget til at være den, der om morgenen står og hulker over, at jeg er bange for at miste mine børn, når Mill har været vågen den halve nat for at være der for Uma.”

Af samme grund fortalte Mikkel Kryger heller ikke Mill om sine søvnløse nætter og sine bekymringer i de første mange år af forældreskabet. Han følte ikke, at det var hans rolle i parforholdet at være den sårbare, fortæller han til Vores Børn. Og så ville han for alt i verden ikke ødelægge den gode stemning.

Vi kan blive bedre

Selvom Mikkel de seneste år er blevet bedre til at tale om de svære følelser, er der stadig langt til mål, mener han. For det er nu engang lettere at snakke om sønnernes fodboldtræning end at krænge sine største usikkerheder ud midt på legepladsen.

”Det er klart, at når man ligger og ser Tour de France i et sommerhus med syv af sine gode venner, så er det ikke der, man spørger, hvad de går og bekymrer sig om. Der ville jeg ønske, at der var flere fællesskaber for mænd. Der er heldigvis begyndt at komme større fokus på en lidt tydeligere og mere omsorgsfuld farrolle i dag, men jeg tror, at det kan blive endnu bedre.

Jeg oplever kvinder som værende virkelig gode til at hjælpe og støtte hinanden gennem graviditeten og moderskabet, både gennem sociale medier og mødregrupper. Der er ikke helt det samme naturlige fællesskab for fædre. Hvor skulle jeg være gået hen med mine svære tanker? Sådan er der nok mange mænd, der tænker. Jeg tror helt klart på, at vi kan blive bedre til at inspirere hinanden og dele vores erfaringer, så vi bliver bedre rustet til livet som far.”

Læs det fulde interview med Mikkel Kryger lige her. Her fortæller han også om et afgørende øjeblik i sit forælderskab og om at udvikle sig som far og familie. 

forsidevb3.jpg

Anbefalet til dig