Lisa Bay og Karen Birkegaard

Foto: René Georg Johansen De to videnskabskvinder Lisa Bay og Karen Birkegaard forsøger at gøre børn klogere på coronavirus i podcasten 'Radionauterne', som ligger på Talk Town.

Ny podcast for børn: Forstå coronavirus på kun 20 minutter

Bliv hjemme, vask hænder, hold afstand. Pludselig ser hverdagen helt anderledes ud – også for familiens mindste, der ikke længere kan komme til fodbold og hygge hos bedsteforældrene. Men coronavirus er altså ikke farlig for alle mennesker og slet ikke børn. Bliv klogere på den verdensomspændende virus i ”Radionauterne”, en videnskabspodcast for børn i alderen 4-10 år.

Hvad er coronavirus? Hvorfor holder børnehaver og skoler pludselig lukket? Og hvorfor må mormor og morfar ikke komme på besøg længere?

Det og meget mere forsøger de to videnskabskvinder Lisa Bay og Karen Birkegaard at gøre børn i alderen 4-10 år klogere på i podcasten ”Radionauterne”, som du kan høre i appen Talk Town.

Mød blandt andet den hær af små soldater, der bor i din krop, og som hele tiden arbejder på højtryk for at holde ubudne gæster ude. De holder vagt, er trænet til at forsvare din krop mod sygdom og sætter en alarm i gang, hvis en virus forsøger at trænge ind.

Problemet er bare, at der er kommet en ny coronavirus i familien. Han hedder fætter-corona, og han er ret anderledes end onkel-corona og tante-corona, som vi ellers kender fra tidligere.

”Den nye corona-fætter har soldaterne aldrig set før, han ser helt uskyldig ud, og vupti, så smutter han lige forbi vagtsoldaterne. De kom lidt sent ind i kampen og har ikke de rigtige våben, og så tager det meget længere tid for soldaterne at bekæmpe virussen, for de skal først til at lave våbenet: antistoffer hedder de. I mellemtiden kan fætter-corona nå at lave en masse ballade i kroppen,” forklarer Radionauterne i podcasten.

Du finder ”Radionauterne” her.

Radionauterne.jpg
Du kan lytte til 'Radionauterne' på Talk Town.

Coronavirussen stammer fra Kina, hvor den blev overført fra en flagermus til et menneske. Men er den farlig for os mennesker? Ikke for raske børn og unge, forklarer Nadja Vissing, der er børnelæge på Rigshospitalet.

”For de fleste mennesker er det ikke så farligt at have coronavirus, det er bare ligesom at have en forkølelse. Men dem, der i forvejen fejler noget andet, rigtig gamle og folk med dårlige lunger, kan det være farligt for. For de fleste børn og unge er det ikke farligt, bare rigtigt irriterende,” siger børnelægen.

I podcasten kan børn og forældre også blive klogere på, hvordan virussen smitter, hvorfor det er ekstra vigtigt at vaske sine hænder grundigt lige nu, hvorfor virussen er farlig for nogen og ikke for andre, om man fortsat må have legeaftaler med sine venner, og hvordan det føles at være syg med corona.

Du kan lytte til 'Radionauterne' i appen Talk Town her

Talk Town for børn

FB_profilbillede.jpg

På Talk Town finder du masser af andre fede podcasts til børn, bl.a. kan ungerne lade sig fortrylle af fortællinger om hekse og trolde i ”Færøske fabler” eller tage en tur med ind i videnskabens verden med ”Radionauterne”. Anbefales til børn i alderen 4-12 år. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Podcast, Corona og Interview