Babys ryg
SPONSORERET indhold

Pas godt på din babys ryg

Hvor længe må din baby sidde i autostolen, cykelsædet og bæreselen? Læs eksperternes råd til, hvordan du beskytter og styrker din babys ryg.

Af:: Jane Thoning Callesen Foto: Colourbox & PR
10. maj. 2016 | Børn | Vores Børn

Den er lille, blød og kurvet, og du skal passe godt på den. En babyryg har brug for god plads og forskellige typer bevægelse. Det er derfor en god ide at skrue ned for brugen af ‘baby-containere’, hvor barnet er låst fast i bestemte stillinger, og i stedet lade din baby bruge mere tid i din favn eller liggende på sin mave, lyder rådet fra eksperterne.

Når barnet er på din arm eller ligger på maven på et legetæppe, er der plads til at han kan skifte stilling, løfte hovedet og bevæge sig. Den slags er supersundt for ryggens muskler, fortæller Hannah Harboe, der er børnefysioterapeut.

– Et barn, der ligger på et fladt underlag, for eksempel et legetæppe, har lettere ved at sparke med benene og gribe ud efter noget med armene, end et barn, der ligger omkranset i en sækkestol. Og en baby, der sidder på forældrenes arm eller i en bæresele eller slynge, får en varieret påvirkning af tryk mod kroppen, fordi forældrene hele tiden går lidt rundt, læner sig tilbage og retter sig forover. Men det allerbedste for ryggen er, når barnet ligger på maven på gulvet og aktivt kan bevæge sig.

LÆS OGSÅ: Styrk babys ryg

Når din baby er nyfødt, har ryggen form som en C-kurve. I løbet af de første leveår, og særligt når barnet skal lære at gå, bliver C-kurven afløst af den S-formede rygkurve, der også ses hos voksne. S-kurven har et indbygget svaj i lænden, som er en forudsætning for, at barnet kan stå oprejst.

– Når barnet ligger på maven og løfter hovedet, kommer der et svaj i lænden. Det er en vigtig for-træning til at komme op at sidde og stå og senere gå. Hvis barnet altid ligger på ryggen, vil det i højere grad bruge mavemusklerne for at komme op og orientere sig, og derved fastholdes C-krumningen i længere tid, lyder det fra Hannah Harboe.

Først når babyen er syv-otte måneder, er ryggen stabil nok til, at han kan sidde rank op. Ifølge Anne Brodersen, der er bevægelses- og motorikkonsulent, bør du ikke stable din baby op i siddende stilling, men i stedet vente til dit barn selv kan bringe sig fra maven om i kravlestilling og derfra op at sidde. Når barnet kan det, er ryggen nemlig stærk nok.

– Mange forældre ønsker at få deres barn op at sidde så tidligt som muligt, og de stabler derfor barnet op med puder. Men det er usundt for ryggen, og i værste fald kommer barnet til at sidde og hænge i leddene. Det optimale er, hvis man venter, til barnet selv sætter sig op. Først da er ryggen helt klar. Hvis man vælger at anbringe barnet i en siddende stilling inden da, bør det kun være i meget korte perioder af gangen, som for eksempel de ti minutter, et måltid varer, siger Anne Brodersen.

– En generel huskeregel er, at det er bedre at lægge den voksne ned på gulvet end at sætte barnet op. Man kan naturligvis ikke undgå at bruge for eksempel en autostol til sit barn. Men tænk på, at det er hjælpemidler for forældrene og ikke optimale steder at opholde sig for et lille barn. Hjælpemidlerne skal bruges med omtanke. En skråstol kan for eksempel være en o.k. løsning i køkkenet et kvarter, mens man laver maden færdig. Men det skal ikke være barnets
primære opholdssted, understreger hun.