Penalhuse til børn

Foto: Getty Images Hvad skal man gå efter, når man skal finde det helt perfekte penalhus til sit barn?

Penalhuse til børn

Sådan vælger du det bedste penalhus til dit barn

Skolebænken kalder, og junior skal have orden på sit skoleudstyr - herunder penalhuset. Men hvordan ser sådan et ud? Og hvad skal det indeholde? Vi tager et blik på penalhusets ABC.

Et godt penalhus skal ikke fylde for meget i skoletasken. Det skal være let at bære på. Fornuftigt, praktisk og stort nok til at indeholde alt fra blyanter til lineal og viskelæder.  

Og nåh ja. Så skal det helst være både sejt og sjovt.

Kriterierne for et godt penalhus er mange, og det er sikkert og vist, at du og dit barn ikke har samme favoritter, når I står nede i Bog og Idé og skal vælge. Hvor du går med fornuften, går dit barn med, ja… hjertet.

Heldigvis er de to ikke uforenelige, og markedet bugner af seje penalhuse med alt fra flotte farver til Frozen-, LEGO- og Fortnite-motiver, der samtidig hjælper både nye og erfarne skoleelever godt på vej i Dansk- og Matematiktimerne.

Men hvilket skal du vælge af skoleudstyr? Og hvad skal penalhuset indeholde? Læs med her, hvor vi tager dig gennem penalhusets ABC.

LÆS OGSÅ: Sådan vælger I en god og støttende skoletaske 

Hvilket penalhus skal jeg vælge?

Afrundet eller firkantet? Med fold-ud-funktion eller i pølseform?

Penalhuse kommer i mange former og farver, og selvom det langt hen ad vejen er en smagssag, så er der faktisk gode råd at hente, når du skal bevæge dig gennem junglen af skoleudstyr.

Tænk over, hvilket barn du har: Er det et ordensmenneske, der sirligt sætter farveblyanterne tilbage i elastikholderne efter brug? Eller skal det være et penalhus, som holder løse blyanter godt på plads, når der er for meget fart over feltet til den slags sirligheder?

Det kan godt være, at de smarte fold-ud-penalhuse er overskuelige og kommer i flotte motiver, men de er altså en anelse upraktiske, hvis tingene ikke bliver sat tilbage på plads. Så falder blyanterne nemlig ud, så snart penalhuset åbnes.

LÆS OGSÅ: Klæd dit barn på til at stå imod digital mobning

Har du små børn, kan det være en god idé at gå efter et penalhus, der ikke er for stort og uoverskueligt – og her er et penalhus med elastikholdere typisk en god idé. Hold det simpelt, og husk, at de store, ’treetagers’ penalhuse med medfølgende indhold, ikke altid er de bedste, selvom det umiddelbart er her, du får mest for pengene.

Kvalitet er nemlig bedre end kvantitet, og ikke alle blyanter er lige gode, ligesom ikke alle viskelædere holder ret længe. Desuden er skoletasken i forvejen tung, så der er ingen grund til at fylde overflødig vægt på. Det gælder uanset barnets alder.

Det skal du holde øje med, når du vælger penalhus

  1. Vælg penalhus efter dit barns tålmodighed: Skal tingene sættes på plads eller ligge hulter til bulter?
  2. Gå efter et simpelt penalhus, der ikke er for uoverskueligt.
  3. Hold øje med penalhusets vægt. Skoletasken er allerede tung nok, så des lettere des bedre.
  4. Hvis du køber penalhus med indhold, så hold øje med, om det er kvalitet, eller om farveblyanterne næsten ikke farver og viskelæderet knækker og laver grå streger. Alternativt kan du selv skifte indholdet ud.
  5. Hold indholdet på et minimum, så dit barn ikke skal tage stilling til de mange valgmuligheder hele tiden. Det gælder uanset barnets alder, og selvom der kommer mere avanceret udstyr til.

Hvad skal et godt penalhus indeholde?

Farveblyanter til kreative udfoldelser og ergonomiske blyanter til kloge noter. Der er ingen grænser for, hvad du kan fylde på af redskaber, men vær kritisk.

De allermindste kan typisk ikke overskue et penalhus, der har alt for mange valgmuligheder, så start med at skære alt det overflødige fra, så penalhuset kun indeholder det, dit barn skal bruge til hverdag. Har du et større barn, kan du fint gå efter et udvidet penalhus, der kan rumme alle de nye, avancerede redskaber, som hører de større klasser til.

Og hvad er det så? Lad os i første omgang starte med det rent og skær nødvendige.

LÆS OGSÅ: 9 ting jeg gerne ville have vidst, inden mit barn startede i skole 

To-fire gode blyanter

Penalhusets konge, fristes man til at sige. Intet penalhus er fuldendt, før det indeholder en god og ergonomisk blyant. Gå efter de tre- eller sekskantede blyanter til nybegynderne, da de er lettere at holde på end de runde. De mindste kan også have gavn af blyanter, der er tykke nok til små hænder, som stadig forsøger at mestre finmotorikken. Hos de større børn, der har godt styr på skriveteknikken, kan du forsøge dig med runde blyanter eller en stiftblyant med tykke stifter, som både er sjovere og holder længere. Her er formen på blyanten ikke lige så vigtig som hos nybegynderne, men der er intet galt i at gå efter den ergonomiske, kantede udgave eller en udgave med nubret håndtag.

En blyantsspidser

Intet penalhus uden en blyant og ingen blyant uden en blyantsspidser. Blyantspidsere med indbygget ”skraldespand” er ganske praktiske og fås i størrelser, der passer til selv små penalhuse.

Har du valgt tykke blyanter, skal du huske at finde en dobbeltblyantspidser eller en blyantspidser med større huller end normalt.

Et godt viskelæder

Fyld også penalhuset med et stabilt og godt viskelæder, der ligger godt i hånden. Styr udenom de små, tynde af slagsen, der ganske vist er sjove og flotte, men som vil knække, når junior trykker lidt for hårdt, eller efterlade grå streger på papiret. Gå i stedet efter dem med masser af krop og uden kemikalier.

Et gummigreb til blyanten

Det er en vanskelig sag at lære at holde rigtigt på blyanten – hvor kantet, tyk og ergonomisk den end måtte være. Ikke desto mindre er et godt greb helt afgørende for juniors skrivefærdigheder. Har du børn i de mindre klasser, kan du derfor investere i et godt gummigreb, som holder fingrene på plads, hvis finmotorikken driller. Det gør den svære skrive-disciplin bare en anelse lettere at lære. De større skolebørn kan fint nøjes med almindelige blyanter eller med blyanter, som er noprede på håndtaget, så de ikke spænder for meget, når de skriver.

LÆS OGSÅ: Selvværd vs. selvtillid? Sådan booster du dit barns tro på sig selv og egne evner

En lineal

Linealen er matematiktimens gode ven, og den kommer i et hav af former og farver. Start med den klassiske 15-centimeter-lineal, der har en overskuelig størrelse, og som også kan bruges til sjove tegneprojekter. Til de større skolebørn kan du bygge på med en 30-centimer-lineal, en geometritrekant og en vinkelmåler, der nok skal vise sig brugbare, når matematiktimerne bliver avancerede.  

En kuglepen

Kuglepennen er måske ikke den nye skoleelevs vigtigste redskab, og den er svær at viske ud, når alfabetet driller. Til gengæld kan den være både sjov og praktisk i et penalhus, der tilhører et større barn, som har brug for at lære forskellen på at bruge kuglepen og blyant. Det er heller ikke helt uvæsentligt, at den er alletiders til at skrive små hilsner på hinandens penalhuse. Gå efter de mest ergonomiske af slagsen, som har et godt gummigreb.

Farveblyanter

Farveblyanter hører ethvert barns penalhus til, og det bedre valg end tuscher, da de fylder mindre og ikke farver gennem papiret, når junior trykker hårdt til. Sørg for, at de er af god kvalitet og gå efter samme principper, som ved almindelige blyanter – både når det gælder små og store elever.

En passer

Går dit barn i de større klasser, kan du fint udstyre penalhuset med en passer. Den er god at have ved hånden i de mere avancerede matematiktimer, hvor geometri, radius og diameter er på skoleskemaet. Husk at vælg en passer med skrivestift, så den markerer cirklen, når den drejes rundt. Har den ikke en skrivestift kan den nemlig kun bruges til at måle afstande.

Kilder: Skolemælk.dk 1 og 2, SMIEH.dk, Politiken, Førsteskoledag.dk 1 og 2

Hvilket penalhus skal jeg vælge til mit barn?

Det pølseformede penalhus: Det klassiske penalhus, der er blødt, rundt og kun har ét enkelt rum. Penalhuset er i mange tilfælde god til de lidt ældre børn, fordi det kan være svært for de små at overskue det, når tingene ligger hulter til bulter. Til gengæld kræver det ikke, at tingene bliver sat på plads efter brug.

Fold-ud-penalhus

Denne type penalhuse er ofte et hit hos de mindste, da de er fyldt med sjove sager og er pyntet med populære motiver. Penalhuset er typisk formet som et rektangel og kan lynes op i siden, så det åbner helt. Når penalhuset er åbent, kan du i nogle tilfælde folde siderne ud, så der er plads til endnu flere redskaber. Et fold-ud-penalhus er godt til de mindste og børn med ordenssans, fordi det er udstyret med elastikholdere, men det bliver hurtigt for stort og uoverskueligt. Gå derfor efter de simple af slagsen til at begynde med.

Penalhus med flere etager

I stedet for at gemme på flere redskaber i fold-ud-arme, vil denne type penalhus have masser af plads i højden med flere rum ovenpå hinanden. De kommer gerne i populære motiver og kan både købes med og uden indhold i. Også her er der dog tale om penalhuse, som kan indeholde så mange redskaber, at de hurtigt kan blive for uoverskuelige for små størrelser. Før større børn, der skal bruge både passer, vinkelmåler, kuglepenne og andre udvidede redskaber, kan et etagepenalhus være nødvendigt.

Box-penalhuse

Hvor det pølseformede penalhus gerne er blødt og uformeligt, er det aflange penalhus fast. Det gør det nemmere for små børn at overskue indholdet, der dog stadig vil ligge i ét stort rod, fordi penalhuset kun har et enkelt rum. Har junior brug for en anelse overskuelighed, kommer nogle af de faste penalhuse med en flap med et par elastikholdere til det allermest nødvendige.

10 seje penalhuse, der også er praktiske

klassisk.jpg

Det gode, gamle: Helt klassisk rundt læderpenalhus i sort. 129,95 kroner hos Bog & Idé

herschel.jpg

Det smarte: Herschel Penalhus. Fås i mangle flotte farver og motiver. Set til 149,95 kroner hos Neye.

 

sofieschnoor.jpg

Det glitrende: Sofie Schnoor penalhus med glimmer. Set til 179 kroner hos Neye

ninjago.jpg

Det populære: Lego Ninjago box penalhus. Set til 129 kroner hos Bog & Idé

eastpack.jpg

Det klassiske: Eastpak ovalt penalhus. Fås i mange farver og mønstre. Set til 159 kroner hos Neye

eventyrlige.jpg

Det eventyrlige: Jeva mermaid TWOZIP dobbeltpenalhus med indhold. Fås i mange motiver. Set til 269 kroner hos Jeva

sporty.jpg

Det sporty: Jeva Football Mania penalhus. Set til 269,95 kroner hos Kids-World

nuttet.jpg

Det nuttede: TOPModel leo penalhus. Set til 409 kroner hos Jollyroom (sponsoreret)

Det_kreative.jpg

Det kreative: Satch box penalhus funky Friday. Fås i mange farver og motiver. Set til 149,95 kroner hos Bog & Idé

sjove.jpg

Det sjove: Kipling Banana penalhus. Set til 219 kr. hos Zalando

Se, hvad vi ellers skriver om: Skole, Skolestart og Skolebørn