Råd mod forstoppelse
SPONSORERET indhold

Råd mod forstoppelse

Af: Redaktionen Foto: Colourbox
14. apr. 2011 | Børn | Vores Børn

Spørgsmål:

Vores datter på lidt over en måned har fået en mild forstoppelse. Hun er flaskebarn, og har indtil videre fået NaN1. Vi har nu skiftet til NanN1 HA, men det er endnu for tidligt at se, om det virker. Ellers er rådene lactulose eller movicol. Jeg synes dog, det er træls med afføringsmidler i så lille en alder. I Norge bruger man maltekstrakt i mælken for at holde orden på spædbørns maver. Er det noget, du kender til?

 Venlig hilsen

nybagt førstegangsmor

Læs sundhedsplejerskens svar på næste side>>

alt

Svar:

Kære nybagte førstegangsmor

Mange flaskebørn får i perioder lettere forstoppelse. Det er rigtigt, at de i Norge anbefaler maltekstrakt. Jeg har ikke kunnet finde svar på, hvorfor vi i Danmark ikke anbefaler det, men i stedet anbefaler lactulose. De to midler har samme virkning. Det er sukkerstofferne, som gør, at der kommer mere væske ud i tarmen, og derved bliver afføringen blødere, så det bliver lettere for barnet at presse afføringen ud. Lactulose er også et naturstof, som består af sukker fra planter. Det er det mildeste middel mod forstoppelse på markedet. Derfor bliver det anbefalet til spædbørn.

Før i tiden kunne du købe modermælkserstatning tilsat lactulose, ligesom de i Norge tilsætter maltekstrakt til modermælkserstatning. Men EU har nedlagt forbud mod at tilsætte disse midler til modermælkserstatning. Derfor må det nu gives ved siden af erstatningen, eller du kan selv hælde den anbefalede dosis i flasken. Du skal bare være sikker på, at hun drikker hele flasken.

Jeg vil anbefale dig at se, hvordan maven reagerer på NanN1 HA. Hvis det fortsætter med den hårde mave, er det en god idé at starte med lactulose. Nogle gange kan det også hjælpe at cykle med babys ben og massere maven blidt i urets retning.

Venlig hilsen

Dorte Fischer