Klimavenlig børnefest

Foto: Getty Images Skal der være fest, så lad der være fest! Men gør det lige på en klimavenlig måde, ikke?

5 simple tips: Sådan holder du en klimavenlig børnefest

Der skal være plads til at holde præcis den fødselsdag eller fest, som junior drømmer om, men det behøver ikke at være på bekostning af miljøet. Her er fem tips til at holde en børnefest med omtanke for vores planet.

1. Gaveindpakning

Hvis I har planlagt den perfekte, miljøvenlige gave, er det synd at pakke den ind i spritnyt gavepapir, som bliver flået af på to sekunder og aldrig brugt igen. Prøv i stedet en af disse ideer:

 • Vælg gavepapir, der kan genbruges mange gange. I skal bare lade være med at skrive på det.
 • Lav en signatur-gaveindpakning af sider fra gamle magasiner, aviser og tegneserier, som man kan læse, når man har pakket ud.
 • I kan også droppe indpakningen helt og i stedet lave en skattejagt. Det gør det sjovt og overraskende at både få og give en gave, og det forlænger spændingen endnu mere, end indpakningspapir gør. Lav nemme spor eller svære gåder, som fører til gaven – I bestemmer selv.

800 ton gavepapir

I Danmark bruger vi årligt 800 ton kulørt gavepapir. Desværre kan man ikke proppe det i genbrugsbeholderen og tro, at så er alt godt igen. Gavepapir med plastikfilm, glitter og lim og masser af tape dur nemlig ikke til genbrug.

Kilde: Affaldplus

2. Indbydelse, service og slik

Drop al engangpynt og service, og lav i stedet personligt pynt, og investér i budgetvenligt engangsservice.

 • Send indbydelser (og eventuelt takkekort) på e-mail.
 • Klip trekanter af brugt gavepapir eller gamle tegneserier, og lav jeres egen fødselsdagsguirlande ved at hænge dem på en snor.
 • Brug rigtige tallerkner, bestik og glas, når I serverer mad og drikke. I kan sandsynligvis få et helt sæt i genbrugsbiksen for mindre, end I skal give for engangsbestik og paptallerkner. Gem fødselsdagsservicet væk i en kasse indtil næste fest, og lån det gerne ud til venner og familie.
 • I stedet for at dele plastikposer med slik og plastiklegetøj ud, så få jeres gæster til at lave noget, de kan tage med hjem. Det kan være at male en urtepotteskjuler, blande slim i køkkenet eller bage lækre cupcakes.

LÆS OGSÅ: Kaotiske børnefødselsdage: "Rigtige venner spiser ens klamme kage"

3. Ønskeliste 

I stedet for flere ting kan du hjælpe dit barn til at ønske sig aktiviteter eller planetvenlige gaver som for eksempel:

 • Biografbilletter.
 • En udflugt sammen med den, der giver gaven.
 • At den, der giver gaven, ‘adopterer’ en truet dyreart i dit barns navn.
 • Brugte ting, eksempelvis fætters cool Pokémon-trøje, som dit barn altid har haft et godt øje til, eller den smukke, balinesiske blondekjole, som kusinen netop er vokset ud af.
 • Gavekort til yndlingsbutikken, hvor fødselaren kan købe netop det, der er brug for, men som gæsterne måske ikke lige har fantasi til.

Unge miljøhelte

Junior behøver ikke at vente med at redde verden, til skolen er overstået, men kan allerede nu følge i disse fire forbilleders klimavenlige fodspor.

Felix Finkbeiner

begyndte allerede som niårig en kampagne for at få plantet en million træer. I dag, 10 år senere, står han i spidsen for en organisation ved navn Plant for the Planet og har rekrutteret 67.000 unge klimaambassadører fra alle dele af verden. Det oprindelige mål er for længst nået, så nu går Felix efter at få plantet en billion træer rundtom på jorden. I Danmark kan man også melde sig ind i foreningen Plant et træ. Plant-et-trae.dk

Ann Makosinki

begyndte at opfinde ting som syvårig. Hun har blandt andet lavet en lommelygte, der får strøm fra kropsvarme, og et krus, der kan oplade en telefon. Siden hen vandt hun forskellige præmier og begyndte at holde foredrag over hele verden – og hun er stadig kun teenager! Annmakosinski.com

Xiuhtezcatl Martinez

begyndte som miljøforkæmper i en alder af seks år. Han har arrangeret flere end 100 begivenheder rundtom i verden og er en af de yngste nogensinde, som har talt til FNs klimapanel. Han er også en af Earth Guardians’ ungdomsledere. Som Xiuhtezcatl selv siger: Hvis DU ikke gør noget ved tingene, hvem gør så? Xiuhtezcatl.com

Ella og Amy Meek

fik et chok, da de fandt ud af, hvor skadeligt plastik er for livet i havet. De satte sig for at indsamle 100.000 stykker plastikaffald og stiftede samtidig Kids Against Plastic for at gøre opmærksom på problemet med engangsplastik. De er konstant på udkig efter flere børn, som vil være med i Kids Against Plastic-banden og kæmpe for at redde verden. Clearplasticuk.net

4. Alternativt kort 

Det er ikke kun det papir, kortene er lavet af, der er skadeligt for miljøet. Der bliver også brugt masser af energi og kemikalier på farvestrålende billeder, lak, glimmer og små dimser, som bliver limet på, for at I skal få øje på kortet i butikken. Og mange af den slags kort er tilmed pakket ind i plastik.

Led efter et, der er lavet af papir fra en bæredygtig produktion eller af genbrugspapir. Det allerbedste, og hyggeligste, er dog, hvis I i stedet bruger et af disse forslag.

 • Lav et e-kort eller en videohilsen. Der er masser af apps, hvor I kan gøre det gratis.
 • Lav et kort af ting, I finder derhjemme.
 • Print yndlingsfotoet ud, og skriv bagpå. Så kan I altid putte det i fin en ramme bagefter.
 • Brug gamle kort igen ved eksempelvis at klippe den del af, der er skrevet på, og skriv på det resterende.

LÆS OGSÅ: Fremtidsforsker: Sådan kommer dit barns fremtid til at se ud

5. Glem glimmeret 

Glimmer er lavet af små stykker sølvpapir, som er blevet beklædt med farvet plastik. Det er sindssygt populært på tøj, i sminke og i aktivitetssæt. Men for miljøkrigere er der ikke meget glans over det.

Alle, der har prøvet at bruge glimmer, ved, at de små stumper er overalt. Får man et glimmerkort, kan man være sikker på, at man skal vaske glimmer ud af håret, gulvtæppet og hunden de næste mange uger. Og det ender desværre mange andre steder end det, særligt i rensningsanlæg og så videre ud i havet, hvor det kan forvolde skade på dyrelivet.

Mange af de bittesmå plastikartikler ender faktisk igen på middagstallerkenen, fordi hundredvis af forskellige dyr spiser plastik (i havet bliver plastikartikler hurtigt dækket af alger, som får dem til at dufte himmelsk for en fisk). Det betyder, at hver gang man spiser fisk eller skaldyr, spiser man også den mikroplast og de kemikalier, som dyrene har optaget.

LÆS OGSÅ: Skat, slukker du lige for skærmen? Sådan skal du gå til familiens digitale dilemmaer

Heldigvis er der et lille lys for enden af tunnelen for alle, som elsker lidt glam og glitter. Forskere arbejder nemlig med at udvikle biologisk nedbrydeligt glimmer lavet af naturmaterialer som for eksempel eukalyptus i stedet for plastik.

Så hvis junior ikke kan undvære en smule glimmer i sin ansigtsmaling, neglelag eller hobbysæt, så led efter den slags ‘økoglimmer’, eller prøv at gør, som nogle børnehaver er begyndt på, og brug linser fra supermarkedet i stedet for glimmer (men måske ikke i ansigtet)

'Lad os redde verden' af Isabel Thomas

bog.jpgArtiklen er baseret på uddrag fra bogen 'Lad os redde verden, 50 sjove og nemme ting, du kan gøre for miljøet' af Isabel Thomas, Forlaget Carlsen, 150 kr.

Se, hvad vi ellers skriver om: Klima og Fødselsdag

610x200_woordy_dmjpg.jpg