Skjule graviditet
SPONSORERET indhold

Sådan skjuler du din graviditet - til du selv er klar til at fortælle om den

Hvordan kommer du igennem den første tid uden at afsløre din graviditet, før du er klar til det? Få jordemoderen og stylistens bedste råd til, hvordan du skjuler din graviditet.

Af: Amalie Kønigsfeldt Foto: Getty Images
10. mar. 2017 | Børn | Vores Børn

Måske har du lyst til at råbe det ud over hustagene, at graviditetstesten har vist to streger. Men er du som de fleste, vælger du nok alligevel at besinde dig og holde på hemmeligheden gennem første trimester.

Men hvordan undgår du, at folk studser over, at du pludselig render på toilettet konstant, begynder at gå i løst, kvalmevenligt tøj og siger nej tak til fredagsøl?

Det korte svar er, at det kan være svært at skjule, fordi ens krop og adfærd nu engang ændrer sig, når man bliver gravid, siger jordemoder og forfatter til Politikens graviditetsbog, Lene Skou Jensen.

– Men hvis man selv lader være med at gøre et væsen af det, er der mindre sandsynlighed for, at andre lægger mærke til det, siger hun.

Helt konkret råder hun til, at man tænker sig om en ekstra gang, inden man drikker fire kopper te til morgenmaden, lige inden man går på arbejde, for så kan den øgede tissetrang måske begynde at virke endnu mere opsigtsvækkende.

LÆS OGSÅ: De 10 største bekymringer som gravid

Hvis man har humørsvingninger, råder Lene Skou Jensen til, at man tager tre dybe vejrtrækninger eller siger, at man lige skal hente noget og går en lille tur, inden man måske hidser sig unødigt op. Sig nej tak til fredagsøllen kan man altid  bortforklare med, at man er på detox:

– Det er jo så populært at tage nogle måneder, hvor man renser ud, siger hun.

Sig fra 

Og så skal man huske at sige fra på arbejdet, hvis træthed og kvalme gør én lidt mindre effektiv end normalt, og man er ved at drukne i opgaver.

– Kom med en udmelding, og sig, at du er lidt presset for tiden eller har rigeligt at se til. Et klart nej går ofte mere rent ind end ti søforklaringer, for hvis man kommer med en masse bortforklaringer, fatter folk først mistanke. Husk, at det er fair nok at have en periode i sit liv, hvor man ikke har så meget overskud, siger Lene Skou Jensen.  

Af samme årsag er noget af det bedste man kan gøre i begyndelsen af sin graviditet at hvile sig:

– Når du kommer hjem fra arbejde og falder om kuld på sofaen af træthed, så lyt til det. Gå i seng kl. otte om aftenen, og sov i 12 timer, hvis det er det, din krop fortæller dig, at den har brug for. Det bliver ikke nemmere at skjule det på arbejdet, hvis du insisterer på ikke at ændre dit sociale liv og måske er ekstra træt. Så sig nej i en periode til noget af det sociale liv, og husk, at det jo ikke er for altid, siger Lene Skou Jensen.

Fjern fokus 

Det samme råd giver Stefani Biber, der står bag bloggen mestforgravide.dk og webshoppen strutshop.dk.

– Giv dig selv lov til at lægge dig på sofaen, når du har mulighed for det. Og sørg for hele tiden at have nogle gode snacks i nærheden på arbejdet, så du ikke skaber unødig opmærksomhed ved konstant at rejse dig, fordi du har brug for flere mellemmåltider, end du plejer, råder hun.

LÆS OGSÅ: "Jeg kan ikke fordrage spørgsmålet 'var det planlagt?'"

Det kan også være en god idé at vælge en på arbejdet, f.eks. ens tillidsmand/kvinde eller en god veninde at fortælle det til, så man har én, man kan snakke med om det, råder Stefani Biber.

Når babybulen så småt begynder at vise sig, handler det om at få flyttet folks opmærksomhed væk fra maven og over på noget andet:

– Gå med bluser, hvor der sker noget for oven. Tørklæder er også gode, for de kan hænge løst hen over kroppen, og igen sker der noget et andet sted. Noget andet man kan gøre, er at give sig selv en ’make-over’ og f.eks. få en ny frisure, siger Stefani Biber og fortsætter:

– Bluser, der er løse, men har en ribkant forneden skjuler ekstra godt, men husk, at tager du noget tøj på, der er lidt større for oven, så balancér det med ikke også at have noget stort, løst tøj på for neden.

Et andet populært trick er at investere i et elastikbælte, der kan skjule det, når man knapper sine bukser op for at gøre plads til maven.

– Og når man så kommer til fasen, hvor man gerne vil vise sin mave frem, kan man bruge elastikbæltet til at fremhæve maven, så man viser, at det er med vilje, og at man ikke bare er blevet lidt tyk, siger hun.

LÆS OGSÅ: Sådan må du træne, når du er gravid

Indtil da er det helt okay at stikke folk en hvid løgn, hvis de spørger ind til ens ændrede adfærd, understreger Lene Skou Jensen.

– En hvid løgn er okay. Det kan være nødvendigt for at passe på sig selv, især hvis man har oplevet at abortere, siger hun og fortsætter:

– Det er meget forskelligt, hvornår folk føler sig klar til at fortælle det. Hvis man har haft flere aborter, vil man måske gerne forbi nakkefold-scanningen, eller bare den graviditetsuge, hvor man tidligere har aborteret, før man har lyst til at sige det. Andre kan slet ikke tie stille, og det stråler ud af øjnene på dem. Hvornår det er mest hensigtsmæssigt at fortælle om sin graviditet, er meget individuelt. Man skal først sige det, når man føler sig klar, slutter hun. 

LÆS OGSÅ: Gravid som 40-årig: Graviditeten har lukket mig ind i kvindernes inderkreds"

LÆS OGSÅ: Blog: Når graviditeten går galt

LÆS OGSÅ: "Jeg har fået mere ro på, selvom jeg går glip af en bytur"