Mor-rollen
”Vores dreng har ingen far. Til gengæld har han to mødre og fire onkler, der gerne vil spille fodbold.” Foto: Trine Bukh

Sådan føles det at få et barn med en anden kvinde

Tekla Sass har ved hjælp af en donor fået toethalvtårige August med sin kone Diana. Ægteparret har fordelt mor-rollen mellem sig og oplever kun få kommentarer om, at August ikke har en far.

Har du altid ønsket at få børn?

Lige fra jeg var lille. Jeg havde en mandlig partner i mange år, og vi prøvede at blive gravide, men uden held. Da vi gik fra hinanden, fandt jeg sammen med en kvinde.

Hvad skete der med din drøm om børn?

Jeg tænkte, at så skulle det nok ikke være. Nu havde jeg også prøvet forgæves i flere år. Men Diana, min hustru, ville gerne have børn, og vi talte meget om det, og hun fik mig overtalt til, at vi skulle prøve.

Hvordan valgte I, hvem der skulle være gravid?

Det blev mig, fordi jeg er ældst og havde været igennem behandling før. Diana har flere år at løbe på. Jeg ville også gerne prøve at være gravid – så må Diana stå for resten!

Hvem er far til jeres barn?

Vi har valgt en anonym donor. Det var et svært valg, men det vigtigste for os er at sikre både os selv og vores barn, så der ikke pludselig kan komme en mand og kræve sin ret, eller August skulle deles i tre, hvis Diana og jeg gik fra hinanden.

Hvad vil I svare, hvis han spørger efter sin far?

Han bliver nok sur på os en dag, fordi han ikke har en far. Men det må vi tage til den tid. Der har været et par stykker, der synes, at vi har frataget ham retten til en far, fordi vi har valgt en anonym donor. Og det er måske også et egoistisk valg, men vi synes ikke, han skal udsættes for mere forvirring end højst nødvendigt.

Tænker I, at han mangler en far?

Vores dreng har ingen far. Til gengæld har han to mødre og fire onkler, der gerne vil spille fodbold. Hvor heldig er han lige?

Kalder han jer begge for mor?

Jeg er mor, og Diana er mammi. Det vil hun også være, selv om vi får flere børn, så de ikke bliver forvirrede. Men Diana har nok lidt den der far-rolle, fordi hun ikke har født ham. Jeg er hans moar, og vi har bare det der mor-barn-bånd.

Hvordan har jeres omgivelser reageret?

De synes, det er dejligt for os og støtter os. I børnehaven er der ingen, der kigger skævt, og de andre børn kalder os for ‘Augusts mor og mammi’. Vi undgår nok ikke, at der kommer drillerier, når han bliver større, men lige nu er der ikke noget.

Skal I have flere børn?

Meget gerne! Men vi skal først spare op, for vi skal selv betale. Når jeg taler med folk om det, fornemmer jeg, at mange synes, at det er helt okay, at vi selv skal afholde den udgift. Som om de tænker, at vi jo selv har valgt ikke at være sammen med en mand, og derfor er det vores egen skyld, at vi ikke kan lave børn – modsat en mand og en kvinde, der skal have hjælp til det. Men det skal ikke stoppe os i at få flere børn.

LÆS OGSÅ: ”Vi fik børn via donor”

LÆS OGSÅ: 7 måder få en knap så gravid op i det røde felt

LÆS OGSÅ: Mor-rollen: Speltmor? Stage-mom? Nynne-mor?

Se, hvad vi ellers skriver om: Barsel, Donorbørn, Familieliv, Gravid, Mor og Fødsel

610x200_woordy_dmjpg.jpg