Simi Jan om hendes store juleshow for børn
Foto: Per Arnesen Børn bør lære "social awareness" fra barnsben af, mener journalist og korrespondent Simi Jan, der arrangerer et stort juleshow i år til fordel for fattige danske børn.

Simi Jan om sit juleshow for børn

”Der er fandeme børn lige rundt om hjørnet, der ikke har råd til en julegave”

Simi Jan har kastet sig ud i at arrangere et stort juleshow, der løber af stablen den 24. november, for at støtte Danmarks udsatte børn og unge. Dem, hvis familier ikke nødvendigvis har råd til julegaver og julemad.

Masser af julegaver, kage i lange baner og ikke mindst optrædener fra selveste Onkel Reje, Motor Mille og Micki Cheng.

Cirka sådan er opskriften på det store juleshow, som journalist og korrespondent Simi Jan selv har stablet på benene for at støtte Danmarks fattige børn og unge. Arrangementet finder sted den 24. november i København, hvor al overskuddet vil gå ubeskåret til julehjælp til danske familier, der ikke har råd til at holde jul med deres børn. 

LÆS OGSÅ: Klumme: Børn er klogere end voksne

For Simi Jan ser en hel del fattigdom ude i den store verden, når hun er på arbejde som korrespondent i Pakistan, Afghanistan, Afrika eller Mellemøsten, hvor hun ofte støder ind i tiggende børn på gaden, i flygtningelejre og på krisecentre. Og derfor banker hjertet i den grad også for de danske børn, der bliver ekskluderet fra fællesskabet, når deres familier fx ikke har råd til at holde jul eller betale for fritidsaktiviteter.

- Det er vildt at tænke på, at der er børn herhjemme, der ikke har råd til vintertøj eller tager på Røde Kors sommerlejre og fylder deres rygsække op med mad, som de tager med hjem til deres søskende, så de kan blive mætte. Jeg ryster fuldstændig på hovedet over det, for det er til at forstå i Afghanistan og nogle af de fattige lande, men sgu ikke i et af verdens rigeste lande. Der er jo børn, der ikke engang har råd til fritidsaktiviteter, og som derfor også bliver ekskluderet fra det sociale fællesskab. Så jeg følte, at jeg måtte gøre et eller andet, for jeg mener, at hvis man har ressourcerne, så har man også en pligt til at hjælpe. Så jeg tænkte, at jeg ville starte med noget nært her i julen, for der tror jeg, at udsatte børn er endnu mere sårbare. Her kommer mange tilbage fra juleferie og fortæller om alle deres julegaver og julemad og juleoplevelser, og så sidder der faktisk nogle børn, som ikke har noget at fortælle.

Fattige børn i Danmark

Ifølge tal fra 2017 findes der 64.500 fattige børn i Danmark, dvs. børn som lever i familier under fattigdomsgrænsen. Antallet af fattige børn i Danmark er desuden steget med 12.000 fra 2016 til 2017. 

Det viser en stor rapport fra tænketanken Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der blev publiceret i december 2018.

Det vurderes desuden, at der i Danmark er 20.000 fattige børn under 5 år, og at der i alt er 21.300 børn med forældre på kontanthjælp. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd fra juni 2019.

 

Børnenes - og hjerternes - fest

For julen er trods alt børnenes og hjerternes fest, og det er ekstra vigtigt at huske på i december, som ofte bliver alt for kommerciel herhjemme i Danmark, mener Simi Jan.

- Én ting er fattige børn ude i verden, men der er jo børn lige rundt om hjørnet i vores eget land, der lever i en usynlig fattigdom. Og så er der folk, der går ud og køber gaver til flere tusinde kroner til deres børn, som måske får 12-15 gaver og ikke engang værdsætter det. Så jeg har det ambivalent med julen. Den handler om næstekærlighed og børn, ikke om at spendere mest muligt, for børn bliver jo ikke glade af at få 5.000 gaver. Da min søn Adam fyldte tre år, fik han den samme Rasmus Klump-bog, som han fik i 1-års-gave, og han var lykkelig. Han kunne jo ikke huske, at han havde fået den før, haha.

Derfor har Simi Jan også arrangeret, at der til juleshowet vil være masser af sponsorerede gaver, som man kan vinde, og som man derefter kan vælge at pakke ind til et barn, der ikke får julegaver.

- Det handler jo om at skabe social awareness fra barnsben af – uden at det bliver for meget.

LÆS OGSÅ: 11 ting I kan lave i juleferien

Onkel Reje & co. på banen

Simi Jan håber, at juleshowet kan lokke en masse børn og forældre til at købe billetter og støtte op om det gode formål. Og det er der særligt tre populære børnestjerner, der skal sørge for:

- Hvis ikke Onkel Reje, Motor Mille og Micki Cheng havde sagt ja til at deltage, så havde jeg ikke kunnet gøre det her. Jeg kan jo ikke holde et foredrag, for det er børnene røvligeglade med. De vil have deres stjerner, og så jeg er lykkelig og meget taknemmelig for, at de vil stille op, siger Simi Jan, hvis 5-årige søn også er stor fan af Onkel Reje.

- Adam er HELT vildt med Onkel Reje, så da jeg sagde til ham, at jeg havde talt i telefon med ham, blev han helt paf: ”Nå! Kender du Onkel Reje?!" Så jeg har fået stor respekt fra Adam. Jeg tror, at han oppe i sit hoved går rundt og forestiller sig, at "min mor hun er sådan en, der bare lige holder en børnefest for mig, hvor Onkel Reje og Motor Mille lige kommer." Men det er så dejligt at se den glæde og begejstring, og jeg håber, at den gør sig gældende for alle de børn, som kommer med til showet, som forhåbentlig går derfra med en fed oplevelse.

Om Simi Jans juleshow

  • Finder sted den 24. november i Pressen i København og starter kl. 11.30.
  • Billetter koster 200 kr. pr. styk og al overskuddet fra dagen går ubeskåret til julehjælp til udsatte børn og unge.
  • På dagen vil der blandt andet være sponsorerede gaver, kage leveret fra La Glace og optrædener fra børnestjerner som Onkel Reje, Motor Mille, Micki Cheng og Eventyrteatret.

Simi Jan samarbejder med børnesagens Fællesråd, der vil give pengene som julehjælp til udsatte og trængende eneforsørgere med børn.

Læs meget mere på: www.simisamlerind.dk eller på Facebook-eventet her.

Juleshow - ny.jpg

Se, hvad vi ellers skriver om: Jul og Aktiviteter for børn