Gravid i uge 17 (16+0, 16+1, 16+2, 16+3, 16+4, 16+5, 16+6)

Uge 17: Har du kramper i benene og tilstoppet næse?

Du kan opleve kramper i benene og at dine slimhinder hæver.

Mange gravide oplever at være tilstoppede og forkølede. Det kommer sig af, at slimhinderne i kroppen er mere hævede. En saltvandsspray kan hjælpe mod dette problem.

Slimhinderne både i næse, tandkød og i underlivet bliver generelt lidt mere sensitive og bløder lettere, fordi de er påvirket af hormonerne.

Mærker du kramper i benene – især om natten? Det er helt normalt og skyldes, at dine lægmuskler trækker sig sammen, og dit blod cirkulerer langsommere end normalt.

Faktaboks

Uge 17

Baby er på størrelse med en appelsin

120 dage henne

160 dage til termin

appelsin

LÆS OGSÅ: 10 trin til en lettere fødsel

Er det slemt, kan du forebygge kramperne med motion og venepumpeøvelser.

Fra æg til baby

Fosteret vejer nu omkring 140 gram og er 16 centimeter langt. Barnets hoved begynder nu at være mere i proportion med kroppen. Lårben, underben og fod har også fået de rigtige proportioner nu. Øjnene er endnu lukkede, men øjenvipper og øjenbryn har vokset sig længere.LÆS OGSÅ: Knibeøvelser – styrk din bækkenbundHjertet pumper blod rundt, og lungerne begynder at udskille fostervand. Barnet er nu i stand til at opfatte lyde, og nogle lyde kan påvirke barnet, så det gipper helt. Barnets hud er gennemsigtig og alle blodkar synlige.Stadig mere af skelettet omdannes til hårde knogler, og fingeraftrykkene udvikles som små mønstre på fingre og tæer.Nye studier viser, at fostre helt ned i denne alder kan føle sig tørstige. Moderkagen vokser sig stadig større, gennemsnitsvægten for moderkagen er ved fødslen 500 gram.Du kan fornemme den øverste kant af livmoderen omtrent halvvejs mellem skambenet og navlen. Du er højst sandsynligt blevet større, og det er helt normalt at tage cirka et halvt kilo på hver uge i denne periode.Hvis du endnu ikke har mærket bevægelser, skal du ikke fortvivle! Mange mærker først liv omkring 18.-21. uge. Og måske mærker du det i virkeligheden, men tror bare, at det er dine tarme, der rumler.

Babyafføring

Barnet danner den første afføring i sine tarme. Denne første afføring kaldes mekonium, og fungerer som en prop, der forhindrer, at den lille laver stort inde i maven på sin mor. Mekonium består blandt andet af galdefarvestof og affaldsstoffer, som babyen skiller ud, når han eller hun drikker fostervand. Mekonium vil blive udskilt efter fødslen og er en bekræftelse på, at alt er som det skal være fra munden af og ned til numsehullet. Med andre ord at mave-tarmsystemet fungerer, og at din baby er født med de funktioner og ”huller”, der skal være.Den første afføring er let af få øje på, da den er sort eller sortgrønlig – som tjære eller tang. Mekonium har en fast konsistens som en tyk creme, og klistrer til din babys hud.

Kontakt lægen, hvis du bløder

Nogen oplever for eksempel småblødninger efter samleje. Tag for en sikkerhedsskyld kontakt til din læge eller jordemor, hvis du oplever friske blødninger fra skeden.

Faktaboks

Ugens tip til mor

Køb en neutral massageolie, som kan bruges dagligt, og smør den voksende mave og de trætte fødder.

Det kan være, du har behov for at købe en ny bh? Brug en god bh, eventuelt med ammeindlæg.

Dette kendetegner en god amme-bh:

– Amme-bh’en bør kunne åbnes og lukkes med én hånd

– Bh’en skal ikke glide opover ryggen.

– Skulderstropperne må ikke være for stramme eller skære i skuldrene. Har du store bryster, bør du vælge en bh med brede stropper.

– Bh’en skal støtte godt, uden at klemme.

– Bh’en skal have justeringsmuligheder i ryggen og i stropperne. De fleste taber sig når de ammer, og så er det rart at kunne stramme bh’en efter behov.

– Vælger du en bh med bøjler, sørg da for, at de ikke presser på brystet og stopper mælketilførslen.

Faktaboks

Ugens tip til far

Hvad er dine yndlingsnavne? Lav f.eks. en liste over fem drengenavne og fem pigenavne – og videregiv listen til den vordende mor. Så er det bare at afvente hendes respons.

Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid, Gravid uge for uge og Video