Gravid i uge 9 (8+0, 8+1, 8+2, 8+3, 8+4, 8+5, 8+6)

Uge 9: Strammer bukserne?

Barnet bevæger sig og er på størrelse med et jordbær.

I uge 9 begynder dine bukser måske at stramme? Selv om din livmoder er blevet cirka dobbelt så stor, er det ikke den, der er skyld i en eventuel lille mave, men derimod at du har fået væske i kroppen. Hvor meget, man tager på, er meget forskelligt fra kvinde til kvinde, og hvor du er i graviditeten, men for langt de fleste regulerer det sig hen ad vejen, så brug ikke meget energi på at bekymre dig om din vægt.

Motion er selvfølgelig altid godt, også når du er gravid. Er du i tvivl, om der er nogle sportsgrene, som du ikke må dyrke, så tal med din læge om det. Din hud har måske forandret sig, så du er blevet nødt til at skifte hudprodukter.

Faktaboks

Uge 9

Baby er på størrelse med et jordbær

64 dage henne

216 dage til termin

jord

LÆS OGSÅ: Gravidyoga – seks nemme øvelser

Du føler dig sikkert rigtig træt og udkørt nu, og har brug for mere søvn end ellers. Det kræver meget energi for kroppen at udvikle et barn.

Spis nok

Foreløbig kræver graviditeten ikke særlig meget ekstra energi. Det eneste du behøver, er 150 ekstra kalorier om dagen. Det svarer til et stykke brød med pålæg.Selv om du ikke bør tage alt for meget på i graviditeten, må du under ingen omstændigheder sulte dig selv.Energi i form af god mad og moderat træning er vigtigt for både den gravide og barnet.

Fra æg til baby

Denne uge er den sidste uge af embryonalperioden. Det indebærer, at alle organer er færdiganlagt, men langt fra udviklet.Fosteret er nu 15-32 millimeter fra isse til fod og hovedet er næsten halvt så stort som den totale længde. Det vejer cirka 0,8 gram. Arme, ben, hænder og fødder vokser hurtigt, og fingre og tæer kan nu skelnes fra hinanden. Øjnene dækkes nu af øjenlåg, og man kan se den lille næsetip. Selve livmoderen er på størrelse med et gåseæg.Barnets hjerte har nu sin endelige form, og nervesystemet er stadig i fuld udvikling. Tarmene er ved at bevæge sig fra navlesnoren ind i bughulen. Urinveje og kønsorganer er dannet, men man kan endnu ikke se barnets køn.Fosteret kan bøje albuer og knæ, og man kan så småt se fingre og tæer. Fosteret er begyndt at lave vejrtrækningsøvelser og bevæger sig meget, men der er så meget plads i maven, at du ikke mærker det. Nu begynder udviklingen af kvindelige og mandlige kønsorganer, men en ultralyd kan forsat ikke afsløre, hvorvidt det er en dreng eller pige.Det lille væsen ligger godt beskyttet inde i sin lille hule. Livmoderen hos den gravide trækker sig op og bagover inde i skeden, og der dannes en slimprop, som lukker for bakterier og andet uhygiejnisk.

Faktaboks

Ugens tip til mor

Husk at tage dig tid til at børste tænder fremover. Det er lettere at få hul i tænderne og betændelse i tandkødet, når du er gravid. Måske det er på tide at bruge tandtråd og skylle med mundskyl?

Faktaboks

Ugens tip til far

Begynd at planlægge en babymoon, altså den sidste ferie inden i får børn. Mange gravide er i den bedste ferieform midt i graviditeten, så det er måske klogt at booke noget snart.

Foreslå nogle rejsemål og tag dig af selve rejsebestillingen.

På ferie i norden
Ferie i norden er intet problem for gravide. Det bliver sjældent for varmt, og du slipper for lange flyture og fremmed bakteriekultur. Måske var det noget med et romantisk spa-ophold?

På rejse i Europa
Har du lyst til at rejse til Paris og shoppe babytøj , eller vil du rejse til et sted, hvor solen varmer? Gravide kan stort set rejse trygt overalt i Europa. Du skal imidlertid være forsigtig, med det du spiser. Undgå salat og råt kød på grund af faren for toksoplasmose (haresyge). Denne risiko er større i Sydeuropa end i Danmark.

Tip til en vellykket ferie i Europa
– Husk det blå EU sygesikringskort
– Tjek dit forsikringsselskabs retningslinjer for gravide
– Tjek flyselskabets regler – det kan være nødvendigt med en lægeerklæring
– Undgå kontakt med katte
– Kontakt en læge hvis du får diarre og feber
– Drik nok i varmen
– Undgå at ligge og stege i solen – fosteret kan blive overophedet
– Hav parasollen slået op
– Sørg for at booke et hotel har aircondition, hvis du rejser i sommermånederne
– Husk din vandrejournal

På rejse udenfor Europa
Visse lande så som store dele af Afrika, Latin-Amerika og Asien har så dårligt sygevæsen, at gravide bør undgå at rejse dertil.

Desuden frarådes det gravide at rejse til steder med risiko for at blive smittet med malaria.

Som hovedregel bør du undgå vacciner, når du er gravid, især levende vacciner (som gulfeber- og rubellavaccinen).

Tip til en vellykket ferie udenfor Europa
– Undgå malariaområder
– Vær opmærksom på, hvad du spiser. Drik kun vand fra flaske.
– Undgå kontakt med katte
– Flyturen: Risikoen for blodprop er ti gange højere hos gravide end ikke-gravide, og risikoen øges ved rejser på over syv timer.
– Brug støttestrømper, og tag hyppige spadsereture i kabinen for at forebygge blodpropper.

Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid uge for uge, Gravid, Motion for gravide og Video