Forebyg børneorm
Foto: Getty God hygiejne er én af metoderne til at forebygge børneorm.

Forebyg børneorm

Undgå børneorm

Børneorm er ikke decideret farlige, men dog vældigt generende.

Børneorm forekommer mest hos børn i alderen 5 til 10 år og opdages ofte, fordi der opstår en intens kløe omkring endetarmsåbningen. I moderne lægevidenskab behandler vi børneorm med antibiotika, som gives til hele familien – også til dem, der ikke har symptomer. Selv om behandlingen virker, får mange børn det igen, da andre familiemedlemmer eller børn i børnehaven eller skolen som regel også er inficeret. Du kan forebygge ormene via naturlige metoder:

Faktaboks

Charlotte Bech er læge og helseekspert.

Hun integrerer moderne medicin med den tusind år gamle indiske lægekundskab ayurveda, men anbefaler altid, at du først og fremmest følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og bruger hendes råd som supplement.

HYGIEJNE: Klip neglene korte og rens dem dagligt. Vask hænderne omhyggeligt før og efter hvert måltid og brug gerne håndsprit. Vask håndklæder, sengetøj og undertøj på kogeprogram og skift det hyppigt. Gør grundigt rent en til to gange om ugen. Desinficér håndtag, vandhaner og legetøj med håndsprit.

LÆS OGSÅ: Sygt barn: De 12 uundgåelige sygdomme

HVIDLØG: Hvidløg har en antibiotikalignende virkning. Tilsæt hvidløg til maden, gerne friskrevet eller friskpresset. 

GRAPEFRUGT: Grapefrugtkerneekstrakt har ligeledes en antibiotika-lignende virkning. Det fås i helsekostbutikker (Følg dosis på pakken).

FRUGT OG GRØNT: Spis revne gulerødder samt finthakket kål og løg. Det svækker ormene og gavner fordøjelsen. Drik friskpresset saft af bitteragurker, og spis opblødte tørrede frugter som svesker og figner. Det fremmer eliminationen.

KRYDDERIER: Brug stærke krydderier i maden. Nelliker, sort peber og ingefær fremmer fordøjelsen og kan svække ormene.

ÆBLEEDDIKE: Ormene tåler ikke et surt miljø. Det kan derfor svække ormene at drikke et glas vand med saften af en kvart citron eller med to tsk. æbleeddike hver dag.

LÆS OGSÅ: Har dit barn børneorm?

LÆS OGSÅ: Blog om børnesygdomme: Nu kommer krybene

Se, hvad vi ellers skriver om: Børnesygdomme og Sygdom