Strågården Nyord
SPONSORERET indhold

Marianne og Kenneth driver en B&B på Nyord: ”Vi har begge to fuldtidsarbejde, så det var lidt for sjov”

Som børn kom Marianne og Kenneth ofte på Nyord, hvor de begge havde familie. Siden flyttede de i hver sin retning, men nu er de tilbage på øen, gift med hinanden og driver B&B på en idyllisk bondegård, hvor gæsterne får friske æg til morgenmaden.

Af: Lise Petersen Foto: Sara Skytte
05. okt. 2022 | Bolig | Hjemmet

Da Hjemmet besøger Marianne Stolt Petersen og Kenneth Lau Rentius på Nyord ved Møn, skal vi vente med at komme til lidt op af formiddagen. Marianne og Kenneth driver en B&B og skal lige have lavet morgenmad til gæsterne og gjort deres værelser rene. Og det gør de meget gerne.

"Vi synes, vi har en fantastisk plet her på Strågården og deler den gerne med gæsterne," siger 57-årige Kenneth, som nævner, at dagens otte gæster var fra henholdsvis Singapore, Sverige, Holland og Danmark.

LÆS OGSÅ: Stor naturoplevelse: Kom helt tæt på de vilde kaniner på Endelave

"Vi har gæster fra mange forskellige lande. Parret fra Singapore var ovenikøbet på bryllupsrejse. Det er så hyggeligt, at de vælger at besøge vores lille ø," siger 48-årige Marianne.

Nyord er med sine fem kvadratkilometer en ganske lille ø med en idyllisk lille bykerne. Man kommer dertil ved at køre over en lille ensporet bro fra Møn, og den tur kender Marianne rigtig godt. Hun er kommet på øen hele sit liv, da flere generationer af hendes mors familie har boet der. Selv voksede Marianne op i Vejle, men ferierne blev tilbragt hos hendes bedsteforældre på Nyord.

Også Kenneth har en baggrund på Nyord, hvor hans fars familie kommer fra. Han voksede op i København, men i 1972 åbnede hans mor en grillbar i Nyord, og så pendlede han og hans far mellem København og Nyord.

"For mig foregik en stor del af fritiden på Nyord. Marianne og jeg har derfor kendt hinanden altid. Mine bedsteforældre og Mariannes forældre var også gode venner," siger han.

De fortæller, at øens børn på tværs af aldre mødtes om aftenen og spillede fodbold.

Herefter skiltes Marianne og Kenneths veje indtil 2015.

Det år trængte Marianne til luftforandring i sit liv og flyttede ind i sin bedstemors gamle hus, som hun hidtil havde brugt som feriebolig. Nogenlunde samtidig havde Kenneth opbrud i sin familie og flyttede til Nyord, fordi han synes, der er så dejligt.

I 2018 blev de gift og købte Strågården, som Kenneth i forvejen havde en relation til, da han som barn hjalp med at fodre de dyr, der dengang var på gården.

Lidt for sjov

I virkeligheden lå det ikke i parrets planer, at de skulle drive B&B. Men i de stalde, hvor Kenneth havde hjulpet til som barn, var der nu indrettet en gæsteafdeling, så det lå lige til højrebenet.

"Vi har begge to fuldtidsarbejde, så det var lidt for sjov," siger Marianne, der arbejder på Jobcentret i Vordingborg, mens Kenneth er lagerchef i Stege.

Sjovt er det til gengæld blevet for parret at have overnattende gæster fra alverdens lande.

"Det er gerne mig, der tager imod gæsterne og fortæller historier om øen, hvis de er interesserede. Jeg hygger mig med at gå og snakke med dem," siger Marianne.

Hun og Kenneth har en stor køkkenhave, hvor de dyrker grøntsager og bær, der indgår i forplejningen af gæsterne. Og forplejning er der blevet lidt mere af, end de først havde tænkt sig. Mange af deres gæster går nemlig Camønoen, der er en vandrerute på Møn.

"Da restauranterne blev Corona-nedlukkede, stod vi pludselig med et problem: Hvordan skulle de gående gæster få aftensmad? Så fandt vi på at tilbyde dem en kurv med salat, kartofler og noget kød, de selv kan grille. Vi bruger alt, hvad vi kan, fra vores egen produktion," siger Marianne.

Også på morgenbordet bliver der brugt friske råvarer – nemlig æg fra den hønseflok, Marianne har gående.

"Specielt besøgende børn er glade for at komme med ud og hilse på hønsene og klappe en høne eller en kylling," siger hun.

For Kenneths vedkommende er det en stor fornøjelse at dyrke jorden.

"Jeg kan godt lide at få ting til at spire og gro. Det er en god måde at slappe af på, når der er fart på alle andre steder," siger han.

LÆS OGSÅ: Guide: Det skal du se og opleve i romantiske Rhindalen

Nattehimlen

Men Kenneth har også fået sit helt eget speciale på Nyord. Han tilbyder både overnattende gæster og alle andre guidede ture, hvor han fortæller, hvad man kan se på nattehimlen.

"Jeg har altid set på himlen, som på Nyord ikke er forurenet af lys. Her bliver så mørkt, at vi har en unik udsigt til nattehimlen," siger Kenneth.

Efter han og Marianne havde åbnet deres B&B, fordybede han sig yderligere i sin interesse og blev certificeret Dark Sky-guide.

På turene, der gerne foregår på Strågårdens gårdsplads, stiller han nogle kæmpekikkerter op, kigger på stjerner og planeter med deltagerne og fortæller, hvad de ser.

"Jeg har ikke mødt nogen, der ikke siger wouw, når de har set Saturn og Jupiter på et teleskop. Især med tanke på, at Nyord tidligere havde lodsning som hovederhverv, og lodserne brugte stjernehimlen til navigation, synes jeg, der er sjovt at give kendskabet til stjernebilledet videre," siger Kenneth.

Han og Marianne lægger ikke skjul på, at der er travlt om sommeren, hvor øen kan være sort af mennesker i dagtimerne. Sidst på eftermiddagen falder roen på.

"Det er, som om øen puster ud fra klokken 17. Pludselig kan man høre fuglene. Vi kan også mærke på vores gæster, at alt bliver roligere," siger de.

Uanset om det er stjernebilledet, roen eller noget helt tredje, gæsterne kommer for at opleve, glæder det Marianne og Kenneth, at mange af dem kommer igen.

"Et par fra Vestjylland, der var med på en af mine natteture, er for eksempel kommet tilbage flere gange for at opleve stjernehimlen på forskellige tidspunkter," siger Kenneth.

"Vi havde besøg af et par sidste år, hvor manden ringede i forvejen og bestilte blomster og champagne. Så friede han til sin kæreste her, hun sagde ja. Nu har de lige været her igen og har bestemt, at de vil komme tilbage hvert år og fejre forlovelsen. Det er da hyggeligt og giver energi til at fortsætte – også på en travl sommerdag," siger Marianne.

Anbefalet til dig