Indretning

Foto: Christina Kayser Onsgaard Byhus med have: Genbrug med charme

Byhus med have: Genbrug med charme

Da Janni Lykke og Michael Frost for tre år siden købte deres charmerende lille hus i Køge, behøvede de kun hvid maling, masser af loppefund og egne kreative ideer, for at huset kunne blive deres drømmehjem.

Vi var egentlig slet ikke på husjagt, men nød at bo i vores store, skønne, lejede lejlighed her i Køge. Derfor kom det bag på os, at vi hurtigt blev enige om at købe det her hus i nabolaget, da det kom til salg, fortæller Janni. Hun, hendes mand Michael og deres nu 14-årige datter Luna byttede derfor for tre år siden lejligheden ud med livet som bolig- og haveejere. Det var en stor gave at finde ud af, at huset ikke bare så charmerende ud udefra, men også var i god stand indenfor. Faktisk var samtlige rum indflytningsklar og behøvede blot en omgang maling på alle gulve i stueetagen.

– Gulvene var mørke og slidte med alt for mange knaster, så vi valgte at male dem i hvid højglans. Vi købte en rigtig god gulvmaling, som er meget slidstærk, fortæller Janni.

Et strejf af hjemmelavet

Familien har på intet tidspunkt fortrudt flytningen, og det skyldes også de udendørs kvadratmeter.

– Vi har opdaget, at vi elsker havearbejde, eller måske rettere at lave kreative ting i haven. Da vi flyttede ind, var stort set hele haven belagt med fliser, hvilket jo er smart, hvis man ikke gider luge, siger Janni, der hellere vil omgive sig med blomster og grønt. Derfor fik parret ret hurtigt byttet fliserne ud med bede og en ny træterrasse.

– Vi er glade for at have adgang til haven direkte fra køkkendøren og derfor nemt kan komme til drivhuset, hvor vi høster alt fra chili, agurker og tomater hele sommeren, siger Janni. Hun tilføjer, at projekterne i haven har kostet mere knofedt og besøg i genbrugsbutikker og på loppemarkeder end en stor bunke penge. Uanset hvad familien kaster sig over af indretningsprojekter, er præmissen nemlig, at det skal være budgetvenligt, personligt og have et strejf af hjemmelavet.

LÆS OGSÅ: 10 boligtendenser fra 50’erne

Harmonisk blanding

Janni har tidligere arbejdet som stylist og dekoratør og har en fantastisk naturlig evne for at indrette smukt med parrets mange loppefund. Det giver boligen en hjemlig, behagelig og afslappet stemning, og en indretning, der er lige til at gå på opdagelse i. F.eks. har hun i soveværelset sat et sengetæppe fundet på en ferie i Grækenland sammen med arvestykker som et spejl og et sybord foruden keramikvaser i retrostil. Og helheden er let og harmonisk, lige til at blive inspireret af – og lige så charmerende som det hus, parret til egen overraskelse ikke kunne stå for.

Sofaen fra Bolia er noget af det eneste helt nye i boligen. Wegner gyngestolen er arvegods og har stået i Jannis barndomshjem. Den har haft mange farver i tidens løb. Sofabordet i teaktræ er fundet til storskrald, og den orange arkitektlampe er et loppefund.


Hyggestemning på den lille overdækkede terrasse, som Michael selv har bygget. Havestolen er et loppefund, og på bordet står keramikting, som Janni har fundet på loppemarkeder i Danmark, Polen og i Berlin.


Den gamle blå kommode er Jannis, og den har altid fulgt hende, dog i forskellige farver foruden afsyret tilstand. Forhænget med bjørneklo-motiv er syet af retrostof.

TIP
Hvis du er på besøg i andre byer, så kig altid efter større Røde Kors’ og Kirkens Korshærs butikker foruden marskandisere. Sådan kan du finde genbrugsfund og -stof som Jannis!


Den bedste årstid er, når det er varmt nok til, at terrassedøren kan stå åben hele dagen. Gulvene i huset er malet i hvid højglans og er meget nemme at vaske og holde rene og pæne. Køkkenet var allerede i huset. Lignende rullebord fås hos Ikea.


Her ses to af husets skønne terrasser. Træterrassen ligger i forbindelse med køkkenet.

LÆG OGSÅ: Familien Honoré sætter pris på tidsløse designs og godt håndværk: ”Hellere færre, lækre ting, og så byg op derfra”


Blomsterne er fra haven.


Et kig fra køkkenet ind til stuen. Spisebordet er et malet teaktræsbord fra et loppemarked, og på nær den sorte Ikea stol er alle stolene fundet til storskrald. I forgrunden ligger en enkelt uges høst af figner fra figentræet i haven og tre slags tomater fra drivhuset.


Det hvidmalede gulv får den meget lille entre til at virke lidt større. Hylderne er en smart opbevaringsløsning med et spejl på forsiden. Det hedder Brimnes og er fra Ikea. Det runde tæppe har Janni hæklet af stofrester, og hun har også betrukket den gamle taburet med nyt stof.

TIP
Spørg i din farvehandel efter den bedst egnede højglansmaling til netop dit gulv, hvis du drømmer om smukke blanke gulve som her.En moden figen fra familiens trofaste figentræ i haven.


Den gamle olivenoliedåse med grønne planter i giver en hyggelig middelhavsstemning udenfor.

LÆS OGSÅ: 13 inspirerende instagram-profiler til dig, der elsker boligindretning


Husets teenager er meget musikalsk. Hun spiller selv musik og lytter til mange genrer på sin Crosley pladespiller. Hun finder sine gamle lp’er, bl.a. når hun er med sin mor på loppemarkeder.


Lunas værelse. Dynebetrækket er endnu et af familiens dejlige loppefund.


Janni har fundet keramikvaserne i en genbrugsbutik og på et loppemarked. Det gamle sybord er et arvestykke.


Janni har en svaghed for blå nuancer, som hun synes giver ro og stilhed – perfekt til et soveværelse! Det smukke sengetæppe er købt i Grækenland på en sommerferie, mens spejlet er et arvestykke.

TIP
De bedste rejsefund er dem til boligen som sengetæppet her. De er personlige og minder om den skønne ferie hver dag!

► SE OGSÅ: Udnyt pladsen: Skab praktisk plads
► SE OGSÅ: Luftige rum og kulørte detaljer
► SE OGSÅ:
Lær at style din bolig som de professionelle

Hvem
Janni Lykke, tidligere stylist
og dekoratør, nu assistent på
Køge Sygehus. Michael Frost,
revisor, datteren Luna på 14 år
og katten Rose
Hvad
Lille byhus på 112 kvadratmeter
i to etager
Hvor
Køge

Hvem og hvor?

Hvem: Janni Lykke, tidligere stylist og dekoratør, nu assistent på Køge Sygehus. Michael Frost, revisor, datteren Luna på 14 år og katten Rose
Hvad: Lille byhus på 112 kvadratmeter i to etager
Hvor: Køge

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning og Loppefund

610x200_woordy_knap2.jpeg