Bjergpalme
SPONSORERET indhold

8 grønne planter der renser luften

Planter skaber en hyggelig atmosfære i hjemmet, og de er med til at forbedre indeklimaet. Se her, hvilke luftrensende planter, der er mest effektive.

Af: Bente Halkjær Jensen Foto: Getty Images
31. dec. 2020 | Bolig | Hendes Verden

Et par nye potteplanter i vindueskarmen og en på bordet giver en hyggelig stemning i stuen. Planterne er dog også effektive, når det gælder om at forbedre luften indenfor, nogle kan tilmed fjerne dele af de skadelige stoffer, der kommer fra møbler og byggematerialer. Vi føler os med andre ord bedre tilpas med planter i stuen.

Alle planter er gode, men der er visse planter, der især egner sig til at fjerne giftstoffer, som benzen, xylen og formaldehyd, der blandt andet kommer fra spånplader, lak og maling. Nogle planter er i stand til at fjerne et enkelt af disse giftstoffer, mens andre kan optage flere. det er derfor en god ide at have flere forskellige planter, så luften kan være så ren som muligt.

Det er den amerikanske rumfartsadministration, NASA, der gennem forsøg har fundet frem til en række af de planter, der er særlig gode til at rense luften. Denne viden har stor betydning, når luften skal holdes frisk i rumstationer, men det er en viden, som vi også kan have glæde af i vore egne hjem.

Dendrobium

Dendrobium orkide

Dendrobium er en flot orkide, der sætter pris på en lys vokseplads. Navnet betyder levende på træer, og det skyldes, at planten på sin oprindelige vokseplads lever i træernes krone.

Planten klarer sig dog også fint i en urtepotte i stuen, og selv om der kan se trangt ud i potten, så har den det bedst i en forholdsvis lille urtepotte. Planten skal vandes med jævne mellemrum, og i vækstsæsonen kan du supplere med en smule flydende næring ca. en gang om måneden.

LÆS OGSÅ: Pas på havens giftige bær. Disse bær skal du passe på, hvis du har små børn

Gerbera

Gerbera

Blomsterne på gerbera er vidunderlige, og udvalget af farver er enormt, så det er en plante, der rigtigt kan sætte kulør på stuen. Planten har store friskgrønne blade, der er samlet i en roset, og det er herfra, blomsterstænglerne dukker op.

Placer planten et sted, hvor der er godt med lys, og sørg for at holde jorden let fugtig hele tiden.

Væddeløber

Væddeløber (Chlorophytum comosum)

Væddeløber er en nem og frodig plante. den dyrkes især for sine flotte stribede blade, men undertiden kommer der også stængler med små hvide blomster. Når blomstringen er omme, kommer der ofte en ny væddeløber for enden af stænglen.

Placer den lyst, og vand den regelmæssigt, så den hele tiden er fugtig. Om sommeren har den også godt af lidt gødning.

Bjergpalme

Bjergpalme (Chamaedorea elegans)

Bjergpalme er en smuk og frodig palme, der trives godt i stuen. Planten bliver smukkest, når den står et sted, hvor det er lyst, men uden direkte sol.

Bjergpalmen er temmelig tørstig og skal derfor vandes regelmæssigt, og i vækstsæsonen skal den helst have næring hver gang, du vander.

Phalaenopsis

Phalaenopsis orkide

Phalaenopsis er en pragtfuld orkide, som ynder en lys vokseplads, men endelig ikke i direkte sol. i vintermånederne har planten brug for vand ca. en gang om ugen, mens den er mere tørstig i årets lyseste måneder.

Planten har en fantastisk lang blomstringsperiode, men når den sidste blomst er visnet, kan du klippe blomsterstænglen af over det fjerde øje. Ofte udvikler den en ny blomsterstængel herfra eller fra plantens basis.

LÆS OGSÅ: Her er de smukke planter, som du kun skal vande én gang om året

Fredsliljen

Fredsliljen (Spathiphyllum wallisii)

Fredsliljen er en dejlig plante med et væld af grønne blade. mellem bladene kommer blomsterstænglerne – der er små, og sidder på en lille kolbe omgivet af et hvidt hylsterblad.

Planten bliver smukkest, når den står i halvskygge, og jorden skal holdes let fugtig, da bladspidserne ellers bliver brunlige. i vækstsæsonen kan du supplere vandingsvandet med lidt flydende næring med jævne mellemrum.

Bajonetplanten

Bajonetplanten (Sansevieria trifasciata)

Det er let af få succes med bajonetplanten med de karakteristiske stive og flade blade, der er samlet i en roset. Undertiden kan der komme en blomstertop til syne med hvide eller grønlige blomster.

Planten trives godt på en solrig vokseplads, hvor jorden holdes jævnt fugtig, og det er en fordel af vande i en underskål. i vækstperioden kan du give lidt flydende næring i ny og næ.

LÆS OGSÅ: Frodige fornemmelser: Sådan skal dine planter se ud i 2018

Bånddrasæna

Bånddrasæna (Dracaena marginata)

Bånddrasæna ligner et smukt lille træ med den flotte stamme og toppen fyldt med grønne blade. Planten har det bedst på en vokseplads, hvor den kan nyde godt af solens stråler.

Får den ikke tilstrækkeligt med lys, kan en del af bladene falde af. Bånddrasæna har brug for at blive vandet og gødet regelmæssigt.

Anbefalet til dig