Vinduespudsning

Foto: Getty Images Puds dine vinduer helt uden striber.

Guide: Sådan får du rene vinduer helt uden striber

Du skal ikke vaske vinduer for naboens eller gæsternes skyld – men for din egen. Når snavset forsvinder fra ruderne, kan forårssolen nemlig for alvor skinne ind. Derfor får du her de allerbedste råd til helt rene vinduer.

Vi har samlet 8 tips til at pudse vinduer - helt uden striber. Den perfekte opskrift til vinduespudsning indeholder blandt andet tips til at blande sin egen sæbe, bruge gamle klude og smørre svaberen med madolie. Læs her, inden du går igang:

1. Brug vand uden kalk

Det kan f.eks. være regnvand, hvis du har en regnvandsbeholder. Eller endnu bedre: Kondensvandet fra tørretumbleren. Det er nemlig især kalken, der giver de trælse striber, og hvis du bor i områder med meget kalk i vandet, kan det være næsten umuligt at få pæne vinduer med vand fra hanen. Har du kun mulighed for at bruge vand fra hanen, kan det hjælpe at tilsætte lidt eddike i sæbeblandingen.

2. Egen sæbeblanding

Lav din egen blanding bestående af 5 liter koldt vand, 1 spsk. opvaskemiddel (uden farve) og 1 hætte salmiakspiritus. Du skal vælge koldt vand, fordi det ikke fordamper så hurtigt fra ruden som varmt vand. Salmiakspiritus er fantastisk til at opløse fedt og snavs.

3. Vent til det rigtig tidspunkt

Puds i gråvejr, eller når vinduerne ligger i skygge. De fleste af os klarer vinduespudsningen på en solskinsdag, for der er snavset nemmere at få øje på, men når solen skinner på ruden, tørrer vandet så hurtigt ind, at du ikke kan nå at få dem helt rene.

Tip

Vask vinduer mindst tre gange om året – gerne oftere, hvis du bor i byen.

4. Skrub godt

Skrub godt på pletterne med en blød svamp. Efter en lang vinter, hvor du sikkert ikke har vasket dine vinduer særligt ofte, vil de være godt beskidte. Fjern det beskidte vand med en svaber.

5. Skrab det rene vand af

Skrab det rene vand af vinduet med en svaber lige efter indsæbningen ved at skrabe i vandrette baner fra øverste venstre hjørne mod øverste højre hjørne. Husk hele tiden at lave overlappende baner og at skrabe så hurtigt, at vandet ikke når at tørre på ruden.

6. Brug gamle klude

Brug gamle klude eller viskestykker, der ikke har været vasket med skyllemiddel, når du tørrer vandet af ruden. Nye klude suger vandet dårligt, og skyllemiddel ødelægger stoffets sugeevne. Lad være med at bruge avispapir. Det virkede bedre dengang, hvor tryksværten var lavet på bly og derfor havde en pudsende effekt. I dag gør aviserne bare dine ruder nussede igen.

7. Afslutningsvis

Slut af med at vaske vindueskarmene i lunt vand tilsat lidt universalrengøring. De er sikkert blevet både våde og beskidte.

8. Smør med madolie

Undgå at lade skraberen tørre helt ud mellem hver vinduesvask. Altså ikke noget med at lade den ligge og tørre på radiatoren. I stedet kan du smøre den med lidt madolie. Det gør den blød og fleksibel.

Pas på højderne

Bor du i lejlighed, eller har dit hus flere etager, bør du vaske den udvendige side indefra ved at dreje eller åbne vinduet. Der er ingen grund til at sætte livet på spil…

Se, hvad vi ellers skriver om: Rengøring

610x200_woordy_knap2.jpeg