Bettina Gedda
SPONSORERET indhold

Bettina Gedda om sit favorit interiørelement: "De kan være med til at slå tonen an for resten af indretningen, og så er de både funktionelle og praktiske"

Designer, kreativ direktør og indehaver af tæppebrandet Knothouse, Bettina Gedda, 48, bor i et historisk byhus midt i København. Det er opført i 1631 har tidligere huset flådens matroser. I dag er det de smukke farver, grafiske tekstiler, moderne kunst og møbel-klassikere, der fylder rummene og stimulerer sanserne.

Af: Annsophie Stoltenberg Roest Foto: Andreas Stenmann
27. maj. 2019 | Bolig | Eurowoman

Beskriv jeres hjem?

– Vi bor min mand og mig, vores børn på 19, 17 og 14 år og vores franske bulldog, Imil. Vores hjem er en kombination af håndplukkede vintagemøbler, kunst og modige farvevalg, der giver en elektrisk følelse. Det samme som er signaturen i mine designs og produkter i Knothouse.

Borgergade
Den store elmetræsreol fyldt med bøger og keramik er af Pierre Chapo. De Hermès-polstrede stole fra 40’erne er af Viggo Boesen, og mellem dem står cube af Sabine Marcelis. Gulvtæpperne er begge fra Knothouse og det samme er sofabordet, der er en prototype. Foto. Andreas Stenmann.
Borgergade
Den store trætrappe går centralt gennem hele byhuset. Foto. Andreas Stenmann.
Borgergade
De blå velourstole af Pierre Guariche er vintage , gulvlampen er fra FLOS, sofabordet er en prototype fra Knothouse, og på det står souvenirs fra Malta. Gulvtæppet er fra Knothouse og er en blanding af tibetansk uld og silke. Foto. Andreas Stenmann.

LÆS OGSÅ: Vi har besøgt studiet, hvor verdens muligvis smukkeste papirkreationer bliver skabt

Hvor hænger I mest ud?

– Spisestuen er familiens samlingspunkt. Det er også årsagen til, at den blev anlagt i det største og mest centrale rum i huset med en sofa og et stort rundt spisebord med plads til alle.

Hvad bør der være i ethvert hjem?

– Plads! I alle ordets betydninger. Og tæpper og et fyldt køleskab.

Hvor slapper du af?

– Jeg elsker stemningen i mit soveværelse, så hvis jeg er alene en aften, går jeg derop. Der finder jeg ro.

Borgergade
Sofabord af Eero Saarinen og gulvtæppe fra Knothouse, OX gold. Foto. Andreas Stenmann.
Borgergade
Maleri af Tal R, sofa fra Fritz Hansen, Model 1668, er ompolstret i lyserød mohair og gulvtæppet fra Knothouse er i farven minty. Foto. Andreas Stenmann.
Borgergade
Camaleonda-sofaen er af Mario Bellini og maleriet af Mamma Andersson. Gulvtæppet fra Knothouse skaber et fint spil i rummet. Foto. Andreas Stenmann.

LÆS OGSÅ: Anna Bjerger: "Det er vores valg at være kunstnere med et usikkert liv, og det er dejligt at kunne give vores børn det her"

Hvad inspirerer dig til din indretning?

– Min familie. Vores hjem skal rumme og afspejle vores individuelle personligheder og behov. Både i form af praktiske løsninger, men i høj grad også vores passioner og æstetik. Og så implementerer jeg altid mine tæpper i mit arbejde med farver i indretningen. De danner grundlag for de andre farver og mønstre i rummet.

Hvad er din seneste investering til boligen?

– Et maleri af Vilhelm Lundstrøm, som jeg købte på Bruun Rasmussen Kunstauktioner. Lundstrøm har fuldt mig, siden jeg var i starten af 20’erne, hvor jeg blev introduceret til ham af min billedkunstlærer på husflidshøjskolen i Kerteminde.

Borgergade
I stuens ene hjørne står vintage rattan- stol, som primært bliver brugt som hundekurv. Over den hænger maleri af Tal R. Gulvtæppet her er OX gold fra Knothouse. Foto. Andreas Stenmann.
Borgergade
Kommoden er lavet af Malte Gormsen og designet af Bettina Gedda.Trappen fører op til en lille hems, hvor Bettina drømmer om at skifte flyttekasserne ud med en yogamåtte. Under Hästens-sengen ligger Herringbone-gulvtæppe fra Knothouse. Fliserne er fra File Under Pop. Foto. Andreas Stenmann.

Hvor køber du møbler og nips?

– Det meste af det nips, vi har, er enten arvet eller købt af kunsthåndværkere, som jeg har en relation til. Jeg køber hovedsagelig møbler fra auktionshuse eller internationale forhandlere. Specielt Bruun Rasmussen bruger jeg meget.

Hvem er din yndlingsmøbeldesigner?

– Jeg er vokset op med danske møbelarkitekter, som jeg stadig holder af. Viggo Boesens bløde polstrede stole fra 40’erne er superskønne.

Hvem er din yndlingskunstner?

– Elizabeth Peyton, blandt mange.

Borgergade
Familien har boet to år på Malta, og keramik-skulpturerne er souvenirs derfra. Foto. Andreas Stenmann.
Borgergade
I køkkenet står den mest fantastiske brændeovn med håndsmedet ventilationsrist. Vasen er af Hanna Hansdotter.Foto. Andreas Stenmann.
Borgergade
Fotoet er taget af Peter Beard i Kenya og er signeret med en hilsen til Bettina og hendes mand, da de tilfældigt dumpede ind i ham i hans studie i New York. Murano-glaslampen er af Venini.Foto. Andreas Stenmann.

Hvor kom ideen til Knothouse fra?

– Tæppet er et fantastisk medie, det bygger bro mellem kunst og interiør, mine to passioner.

Hvad er det, tæpper kan skabe i et hjem?

– Tæpper er tidens ånd. De kan være med til at slå tonen an for resten af indretningen, og så er de både funktionelle og praktiske. Når du bor i et koldt land og gamle huse, som mange gør i Norden, er tæpper gode til at isolere. Jeg har altid omgivet mig med masser af tæpper for at gøre det varmt og hyggeligt. Også i rum med dårlig akustik er tæpper en smuk løsning. Du kan placere et tæppe i et rum, gerne så stort som muligt, og det vil på en eller anden måde binde resten af interiøret og menneskene i rummet sammen.

Borgergade
Maleri af Tal R pynter smukt over vintage CA-21 Capitole modulstole af Pierre Guariche ompolstret i Raf Simons blå velour. Foto. Andreas Stenmann.

LÆS OGSÅ: "Vores hjem skaber rammerne for vores lille familie, og det skal derfor ikke være et udstillingsvindue"

Knothouses tæpper er meget unikke, nærmest kunstværker. Hvor får I inspiration fra?

– Verden er fuld af inspirerende mennesker, objekter, former, farver, lyde og følelser. Vores visuelle udtryk er forankret i kunst og håndværk. Vi arbejder ofte med geometriske mønstre og en tydelig farvepalet.

Hvad finder man meget af i din garderobe?

– Jeg har lidt, men godt, og bruger alt mit tøj ret flittigt. Min garderobe er en blanding af det klassiske og det kulørte.

Borgergade
Spisestuen kan rumme hele familien plus venner. Det runde PK54-spisebord er af Poul Kjærholm og Y-stolene er af Hans J. Wegner. Murano-lysekronen er af Archimede Seguso købt i Venedig, og maleriet er af Tal R. Foto. Andreas Stenmann.
Borgergade
Bettina Gedda har selv designet køkkenet, der er lavet af Snedkeriet KBH. La Cornue-komfuret i kobber og messing er bestilt hjem fra Frankrig. Foto. Andreas Stenmann.

Hvem er din yndlingsdesigner?

– Phoebe Philo for Céline.

Hvad er dit drømmekøb?

– Ud over et værk af Elizabeth Peyton går jeg meget i sneakers og mangler dem altid. Jeg er særligt glad for Balenciagas og kunne sagtens se mig selv eje dem i alle farver.

Hvor shopper du?

– Jeg shopper ofte i udlandet, når jeg er på ferie, men herhjemme går jeg i Holly Golightly og Birger Christensen. Holly har en masse farver og mønstre, og i Birger kan jeg finde de mere klassiske styles.

Anbefalet til dig