Mia Kalve: ”Når vi har gæster, går de ind med skoene på og spørger, hvornår vi skal have lagt nyt gulv”
SPONSORERET indhold

Mia Kalve: ”Når vi har gæster, går de ind med skoene på og spørger, hvornår vi skal have lagt nyt gulv”

Engang boede Mia Kalves tipoldeforældre i huset på kajen, der nu danner rammerne om hendes egen skønne familiebolig med masser af historie, æstetik og arvegods.

Af: Ann Helen Lund og Solveig Grøvle Foto: Ann Helen Lund og Solveig Grøvle
30. okt. 2019 | Bolig | ALT for damerne

Det over hundrede år gamle pakhus ligger helt nede på kajen i den norske by Austevoll uden for Bergen. Og det er som taget ud af en romantisk forestilling om, hvordan det var at bo ud til vandet for hundrede år siden.

På kajen mødes man af havlugt, måger og en fiskerbåd, der har lagt til kaj, og garn, som ligger uden for døren og tørrer. Træder man indenfor hos Mia Kalve, finder man et herskabeligt hjem, som hun deler med sin mand, Christian, og deres tre børn. Parret har totalrenoveret huset og byttet rundt på stort set samtlige rum.

Mia havde et ønske om, at hvert rum skulle gøre huset ære, og da stueetagen oprindeligt nærmest kun bestod af noget, der mindede om to halvtomme gange, flyttede de som noget af det første køkkenet ned i stueetagen fra første sal.

vand.jpg
Det over hundrede år gamle hus ligger bogstaveligt talt på kajen.

– Det var som et vinde en hel etage i Lotto, siger Mia, der er blevet virkelig glad for det store alrum, de fik transformeret hele stueetagen til.

Både Mia og Christian er gode til at se muligheder i det, de allerede har, i stedet for at købe nyt. Det oprindelige køkken var bygget i fyrretræ ”i bedste 1980’er-stil”. Det lavede de om til et køkken i farmhouse-stil, og resten af det gamle køkken har de brugt til indretningen i badeværelset.

– Kreativt genbrug må nedarves i generne, siger Mia og refererer til sine tipoldeforældre, der i sin tid boede i dette hus.

knagerække.jpg
 Det gælder om ikke at gå ned på udstyr, når man bor ved vandet, og i entreen hænger gummistøvler og regntøj klar. Knagerækken er fra Ikea, og de runde træknager, der hedder Dots, er fra Muuto.

Under renoveringen åbnede parret vægge og taget, og der fandt de blandt andet gamle fiskenet, som var blevet brugt til isolation. Huset var oprindeligt et bådhus, der lå på en af de nærliggende øer, inden det blev flyttet til kajen.

Mia er noget af en gør-det-selv-kvinde, og betongulvet i alrummet er et af eksemplerne på hendes kunnen. Det kostede kun 1.500 kroner at lægge, fordi parret gjorde det selv. Gulvet er langt mere rustikt end de gulve, de fleste vælger, og der er sprækker i betonen og uslebne kanter langs væggene.

blåsofa.jpg
 Den turkise sofa fra Ikea skaber en fin farveklat midt i det store rum. Med sin høje ryg er den med til at skabe en zone i rummet, hvor der er plads til afslapning.

– Når vi har gæster, går de ind med skoene på og spørger, hvornår vi skal have lagt nyt gulv, fortæller Mia og griner.

Men den rå beton giver alrummet et anderledes udtryk, som parret er glad for, og der er ikke planer om at skifte det ud. I hele huset ses Mia og Christians passion for at indrette sig med brugte sager.

De går ofte på auktioner og loppemarkeder, for de vil gerne have, at tingene har en historie. Som stylist er Mia vant til at følge med i de skiftende tendenser, og derfor er hun ekstra glad for at have fundet sin egen indretningsstil.

– Det er lettere at skifte ud i garderoben end i hjemmet, hvor tingene skal fungere i en sammenhæng. De skal passe til huset, til omgivelserne og til familien, forklarer Mia.

køkken.jpg
Husets hjerte er køkkenet, hvor der altid er gang i kaffebrygningen i weekenderne, hvor venner og familie kigger forbi. Væggen er beklædt med metrofliser, lignende fås hos Mosaikhjørnet. Spisebordet er et arvestykke fra Mias bedsteforældre, mens stolene er fundet på loppemarkeder.
dørreol.jpg
Husets mest praktiske rum ligger ud til køkkenet. Det er de færreste forundt at have et spisekammer med plads til alt fra kolonialvarer til service, familien ikke bruger i hverdagen. Parret har selv bygget spisekammeret op af gamle vinduer.
spisestue.jpg
Et af de karakteristiske træk ved huset er brugen af skodder. De blev bestilt fra Polen og var noget af et puslespil at sætte sammen. Den hvide påfuglekurvestol er et arvestykke, læderlænestolen er fra Jonas Ihreborn. Bænken er tegnet af parret selv og bygget af materialer, som var tilovers fra ombygningen. Gulvtæppet er fra Ikea.
skrivebord.jpg
Skolekortet er et fint minde fra Mias gamle skole, der blev nedlagt, da hun gik i sjette klasse, fordi de kun var ti elever på hele skolen.
sofa.jpg
 Den flotte sennepsgule rokokosofa har stået i huset, siden MIas tipoldeforældre boede her.
plante.jpg
 Den store grønne monsteraplante giver liv og står smukt til alle træmøblerne, der findes i hele huset.
badeværelse.jpg
Gulvet i badeværelset, som tidligere var køkken, er et gammelt teaktræsgulv og minder om et skibsdæk. Det gamle badekar i støbejern står på en forhøjning, som skjuler afløbene.
seng.jpg
 Der er en helt særlig ro i soveværelset. Sengen har fulgt Mia og Christian, siden de studerede i Bergen.
sengebord.jpg
Det smukke natbord i birketræ er et arvestykke og giver den minimalistiske indretning lidt varme.

Anbefalet til dig