MTdesign skamler
SPONSORERET indhold

Efter flere år med depression fandt Maria sin rigtige hylde: ”Jeg er kreativ helt ud til fingerspidserne”

Gymnasiet var en hård omgang for Maria Risom Thygesen, der endte med at få en depression og efterfølgende brugte flere år i behandling i psykiatrien. I dag er hun uddannet møbelsnedker og lever af sin passion for at designe multifunktionelle og farverige møbler med sit firma MTdesign.

Af: Redaktionen Foto: Maria Risom Thygesen, Sussie Frank og Line Stampe Dahl
13. okt. 2020 | Bolig | ALT.dk

Fortæl os lidt om dig selv?

Jeg hedder Maria Risom Thygesen og rundede 28 år i foråret. Aarhus danner rammen for min hverdag og sådan har det været on/off i 7 år nu. Jeg elsker stemningen i Aarhus, særligt miljøet omkring Godsbanen. Min opvækst har fundet sted i Brørup, som er en mindre by i det sydjyske. Lige siden, jeg smed sutten, har jeg været dybt fascineret af kreative mennesker. Det betød blandt andet, at jeg tilbragte meget tid hos en sød syerske, som boede ved siden af mine forældre, og hos en kreativ sjæl, som boede for enden af vejen, og som strikkede alt lige fra tøj til julenisser. I folkeskolen var mine yndlingsfag sløjd og billedkunst. Det var faktisk de eneste fag, der rigtigt fangede mig. Lærerne gav mig lov til at benytte specielle materialer, de kunne måske allerede dengang fornemme min entusiasme for at kreere.

Efter folkeskolen gik jeg tre år på Vejen Gymnasium. Jeg fik en depression halvvejs igennem gymnasiet. Jeg endte med at få huen på, men det var tre meget hårde år. Efterfølgende har jeg været i behandling i psykiatrien i flere år, og der blev jeg diagnosticeret med en personlighedsforstyrrelse. Siden har jeg arbejdet meget med mig selv, lært hvornår min krop siger fra og vigtigst af alt har jeg lært, at jeg skal gøre det, der gør mig glad. Da jeg havde energi til og mod på at lære igen, startede jeg på uddannelsen som møbelsnedker, fordi håndværket og materialerne inspirerede mig.

Hvordan opstod idéen til MTdesign?

Jeg er kreativ helt ud til fingerspidserne og har en stor interesse for design. Gennem min uddannelse som træoperatør har jeg fået en stor kærlighed til træ – duften af nyskåret træ er magisk – og jeg har ikke mindst opnået kompetencer til at producere kvalitet, jeg kan stå inde for. Kærligheden til materialer og mine kompetencer ville jeg gerne anvende til at skabe produkter i et tidløst design. Gennem MTdesign har jeg mulighed for at arbejde i et tempo, som min krop og mit hoved kan holde til. Nogle dage er jeg i stand til at arbejde 12 timer og andre dage siger kroppen fra.

MTdesigns produkter er i høj kvalitet.
MTdesigns produkter er alle håndlavet og i høj kvalitet.

Hvor kommer navnet MTdesign fra?

Det kommer nok ikke som den store overraskelse, at MT er mine initialer – altså Maria Thygesen. Da jeg ikke ønsker at begrænse mig til et materiale, men derimod ønsker at have muligheden for at arbejde med at udvikle designs og produkter i alle materialer, har jeg valgt at hedde MTdesign. Jeg er altså ikke låst af et bestemt håndværk.

Detaljer.jpg

Her kan du se en video af selve processen:

Hvad gør du dig af tanker, når du laver et nyt produkt?

Jeg tænker, at mine produkter skal have flere funktioner og være alsidige, da jeg ønsker, at produktet har så lang en levetid som overhovedet muligt. Det vil sige, at min bænk eksempelvis er tiltænkt både til at sidde på, og at den kan bruges i alle hjemmets rum som bord, osv. Derudover har jeg stort fokus på at skabe noget stilrent kombineret med noget genkendeligt.

Marias bænk hjemme hos @linestampedahl.
Marias bænk hjemme hos @linestampedahl.

Hvad er MTdesign særlige signatur?

MTdesigns produkter er i høj kvalitet. Det er et godt håndværk, de er flerfunktionelle og i et tidløst design. Mine flettedetaljer på flere af mine produkter skaber en genkendelighed til mit navn og flere af mine produkter vil have et brændemærke i form af et logo. Logoet udtrykker en todelt historie. Det skal både udtrykke processen fra en firkantet idé, der gennemgår en række processer og ender som et fuldendt MTdesign-produkt. Derudover udtrykker logoet årerne i træet, som skæres op til planker og til sidst igen bliver skåret op til brugbare pinde.

Mtdesign_logo.jpg

Hvad inspirerer dig?

Jeg er inspireret af former – alle former, materialer og farver. Jeg kan finde inspiration alle vegne. En genbrugsplads er i mine øjne et slaraffenland. Her er der alle mulige materialer, former, farver, der kan sammensættes. Her bobler ideerne i mit hoved. Jeg bliver jo utroligt inspireret af kreative og passionerede personer, som brænder for deres arbejde. Jeg bruger meget tid ude hos en nær keramiker-veninde som har Studio Aarhus. Jeg er meget inspireret af hendes passion til et andet håndværk, hendes designproces og at jeg kan dele mine ideer og tanker med et andet kreativt sind.

Maria er meget inspireret af hendes keramiker-veninde, som ejer Studio Aarhus.
Maria er meget inspireret af hendes keramiker-veninde, som ejer Studio Aarhus.

Hvad er dit mest solgte produkt?

Jeg sælger allerflest farverige skamler. Det er skamler, der har mit genkendelige flet og som udgangspunkt er i et tidløst og klassisk design, men hvor farven bryder og giver produktet kant og karakter. De er meget populære, og kunderne har selv mulighed for at bestemme farven på skamlen ud fra de nuværende 11 farver, sortimentet består af.

En af Marias skamler står i sommerhuset hos @sussiefrank.
En af Marias skamler står i sommerhuset hos @sussiefrank.

Har du nye ideer på tegnebrættet?

Jeg er stor fortaler for bæredygtighed og ønsker at mindske mængden af overskudstræ. Der vil altid være overskudstræ fra opskæringen, og det træ prøver jeg at udvikle nye produkter i. Det er bare lidt svært, for man ved aldrig, hvor meget træ der er i overskud. Det vil sige, at de produkter, der skal produceres, skal udvikles med den tankegang, at produktet aldrig vil kunne være helt ens i størrelserne, fordi så kommer der jo igen overskudstræ. Derudover har jeg designet og udviklet et medicinskab, som jeg håber, I vil komme til at se mere til.

Skamlerne fås i forskellig materialer og farver.
Skamlerne fås i forskellig materialer og farver.

Hvilke designere inden for samme fag følger du på Instagram?

@andreastokholm

@asgerlymann

Følg selv Maria Risom Thygesen på Instagram her: