Plantetendenser 2021

Foto: Greenify og Getty Images Hængeplanter bliver det store plante hit i 2021.

Sådan skal dine planter se ud i 2021

Grønne planter og træer i alle afskygninger er blevet hit og en fast del af boligindretningen. Vi har for alvor fået øjnene op for de grønne glæder og deres gavnlige effekt. Og selvom mange af de tendenser vi har set i 2020 vil fortsætte i 2021, så er der også nye grønne trends, der vil præge det kommende år. Få planteekspertens bud på, hvilke planter og grønne tendenser der kommer til at hitte.

Interessen for grønne planter har aldrig været større. Ikke kun fordi planter hygger og skaber stemning og liv i vores hjem, men også fordi vi er blevet mere bevidste om planters positive effekter både på indeklimaet og vores mentale helbred.

- Planter i indretningen er ikke længere bare til pynt, men noget, som vi tænker ind i indretningen på lige fod med møbler og brugskunst. Planter bringer glæde og skaber liv, og vi har brug for planter i vores liv, fordi de er med til at skabe en base, som indgyder ro. Et sted, hvor vi kan dyrke langsommeligheden, som en kontrast til det travle og hektiske liv, vi lever i dag, og hvor alt skal gå hurtigt, forklarer Michala Kjær-Holm, der er stifter af Greenify, Danmarks første online konceptshop for grønne planter og tilbehør. Ifølge hende har coronaen været med til øge interessen og efterspørgslen efter grønne planter yderligere og medført et boom i salget af potter og planter.

- På grund af pandemien opholder vi os betydeligt mere hjemme. Rigtigt mange er også tvunget til at arbejde hjemmefra, og det har skabt et øget fokus på at skabe nogle hyggelige rammer og et godt indeklima - og det er virkeligt noget af det, som grønne planter kan.

LÆS OGSÅ: Kuldechok, fejlvanding og tre andre grunde til at din plante dør

Tilbage til naturen

Coronaen har samtidigt fået flere ud i det fri, og vi dyrker naturen som aldrig før. Noget der også kommer til at afspejle sig i vores valg af planter i det kommende år.

- I 2020 tog vi det rå og naturlige til os, og vi kunne ikke få nok af store planter og træer med stammer, synlige rodnet og finurlige blade, fortæller Michala Kjær-Holm og understreger, at mange af disse tendenser vil fortsætte i 2021.

- Igen i år vil vi se en stor interesse for store gulvplanter med volumen som fx kæmpe Monstera og andre opstammede træer – gerne med nogle år på bagen og planter, som har en historie. Det kan fx være en plante, som du har arvet efter din mormor, eller en stikling, som du har byttet dig til. Interessen for forskellige typer træer vil vi uden tvivl også tage med ind i 2021. Det gælder både de store træer, som var meget populære sidste år, men også mindre træer med minimalistiske blade, der er med til at give dig følelsen af, at få naturen helt ind i stuen.

Hængeplanter hitter

Ifølge Michala Kjær-Holm kommer vi også til at se hængeplanter i mange forskellige afskygninger.

- Særligt de tolerante philodendron typer som ’Marble Queen’ og ’Brazil’ bliver populære med deres finurlige blade og krybende vækst, som formår at give rummet en helt ny indramning, og indretningsmulighederne er mange – særligt hvis man ikke har så meget plads. De kan plantes i forskellige hængekrukker eller almindelige krukker, hvor de er med til at give karakter til vores hylder og reoler og skabe en anden dynamik og stemning til rummet.

Levende organismer, der skal nurses

I det kommende år bliver der også større fokus på specielle og unikke planter og planter med kant, som kræver mere pasning, og der vil være en øget tendens til, at vi værner mere om vores planter.

- I takt med, at vi har fået mere erfaring med at dyrke og passe grønne planter, er vi også blevet mere modige. Vi udfordrer os selv og tør i højere grad kaste os ud i planter, der er dyrere, mere sjældne og kræver ekstra pleje. Vi ser i højere grad planter som levende organismer, der skal ”nurses” og forkæles, og vi er villige til at investere både mere tid men også flere penge i plante-accessories, fortæller Michala Kjær-Holm, der ser en øget efterspørgsel på fx plantevandere, plejeprodukter til planter, fugtmålere, plantebøger og økologisk gødning.

Plantepleje.jpg

Krukker med farver og kant

I 2020 spillede ikke kun planterne men også krukkerne en vigtig rolle i indretningen, og denne trend tager vi bestemt med os ind i 2021.

- Plante og krukke skal udgør en helhed, og når vi investerer i en dyre planter, ønsker vi også at investere i flotte krukker. Særligt når det gælder de store planter og træer vil tendensen gå i retning af krukker med et enkelt, minimalistisk og skandinavisk udtryk. Tendensen vil være meget back-to-nature og klassiske farver, og vi vil se store krukker med volumen i fx beton eller potter i mørkegrå og lyse nuancer eller jordfarver. Når det kommer til de mindre potter og krukker må de derimod gerne have lidt mere spræl. Her bliver potter i keramik populære, ligesom det er tilladt at lege mere med formerne og farverne og fx vælge en et underfad en helt anden farve end selv krukken. Det gør ikke noget, at det er lidt skævt – det gør det bare mere ægte og personligt

Planteekspertens tip: Disse planter hitter i 2021

1. Philodendron Congo

Denne store gulvplante med de store, flotte blade bliver helt klart et hit – den findes både i en variant med grønne blade og med mere mørke og rødlige blade. Det er en taknemmelig plante, der er nem at passe og trives på mange placeringer - og så har den meget karakter.

Philodendron Congo med grønne blade.
Philodendron Congo med grønne blade. Foto: Greenify.
Philodendron Congo med rødlige blade.
Philodendron Congo med rødlige blade. Foto: Greenify.
Andre philodendron planter som opstammet Xanadu og Goeldii vil også være gode bud på hit-planter.
Andre philodendron planter som (fra venstre) opstammet Xanadu og Goeldii vil også være gode bud på hit-planter. Foto: Greenify.

2. Hængeplanter

Philodendron-planter er generelt et hit, da det er en slægt af planter som skaber ægte junglestemning og er taknemmelige at passe og pleje. Særligt de hængende planter af Philodendron arten er populære. Hjertephilodendron kaldes på dansk Kravlende kærlighed. Den bliver ofte solgt som en hængeplante, som du kan lade hænge ud over potten, eller du kan lade den kravle op af noget. Planten, der er utroligt nem at passe, er desuden kendt for sine luftrensende egenskaber. Andre populære hængeplanter er, Marble Queen og Philodendron Brazil, der med deres smukke blade med fine aftegninger og krybende vækst, giver karakter på hylder eller reolen. 

Marble Queen
Marble Queen. Foto: Greenify.
Philodendron Brazil
Philodendron Brazil. Foto: Greenify.

3. Træer i alle afskygninger

Træer i alle afskygninger og størrelser med krone og stamme bliver populære igen i år. Det gælder både de store, som vi så sidste år, men også mindre træer, der giver følelsen af at du får naturen helt ind i stuen, og er dermed ikke kun forbehold dem med store stuer og mange kvadratmeter. Det kan både være store gummitræer med minimalistiske blade eller flotte, karakterfulde violinfigener. Også Ficus Audrey – et lille opstammet træ med fine grønne blade og luftrensende effekt bliver et hit.

Fra venstre: Violinfigen, Schefflera og Gummitræ.
Fra venstre: Violinfigen, Schefflera og Gummitræ.Foto: Greenify.

4. Anthurium

Mere sjældne planter som Anthurium Clarinervium vil også være et populært plantevalg. Planten, der stammer fra Mexico, har super smukke, dybgrønne blade med lyse årer, der får den til at se særlig ud og giver en unikafølelse.

Anthurium Clarinervium
Anthurium Clarinervium. Foto: Getty Images.

5. XL Monstera

Monstera, som var en meget populær bloggerplante for år tilbage, er fortsat en populær plante. Men i år vil vi se flere Monstera planter med kæmpe blade og volumen og med flere væsentlig flere år på bagen – også kaldet moderplanter.

XL Monstera
XL Monstera. Foto: Greenify.

Om eksperten

Michala Kjær-Holm, stifter af Greenify, Danmarks første online konceptshop. Hendes mission er bl.a. at gøre det nemmere at indrette sig med planter i storbyen, ude som inde. Se mere på greenify.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Planter, Boligindretning og Trends