Planter
Foto: Greenify og Getty Images Tendensen med frodige, grønne planter og planter med store blade fortsætter i 2020.

Sådan skal dine planter se ud i 2020

Der er gået mode i at have grønne fingre, og vores hjem må gerne bugne af frodige planter. Er du i tvivl om, hvilke planter du skal vælge, så får du her ekspertens bud på de nyeste plantetendenser - og hvad der hitter i 2020.

Planter er ikke kun smukke at kigge på. De er også gavnlige for indeklimaet og dit mentale helbred, og de seneste år har de grønne planter for alvor groet sig fast i vores boligindretning. Men ligesom med tøj, så ændrer plantemoden sig også, og ifølge Michala Kjær-Holm, der er stifter af online-plantebutikken Greenify, vil det rå og naturlige komme til at præge plantetrenden i 2020.

- I 2019 fik vi for alvor øjnene op for frodige, grønne planter og planter med store blade, og den tendens vil fortsætte. Men i 2020 vil vi også se planter, som har et mere råt og naturligt udtryk. Planter, der i endnu højere grad afspejler naturen – vi vil have naturen helt ind i stuerne. Vi vil se planter i flere størrelser men særligt store planter og træer med stamme, synlige rodnet og finurlige blade, der skaber blikfang og er med til at gøre hjemmet mere personligt, fortæller Michala Kjær-Holm.

- Desuden vil vi bevæge os mere i retning af planter og blomster, der har et old school udtryk, nogen vil kalde dem for mormorplanter, ligesom de blomstrende orkideerne vender tilbage. Dog ikke de traditionelle og mainstream orkidetyper, som du kan købe i Ikea eller Føtex men de mere sjældne typer i vilde, flotte farver og sjove former.

LÆS OGSÅ: Kuldechok, fejlvanding og tre andre grunde til at din plante dør

Planter med personlighed

Det kommende år vil også byde på planter, der i endnu højere grad afspejler og reflekterer naturen og en øget bevidsthed om planternes gavnligt effekt, ligesom vi som forbrugere bevæger os hen imod mere personlige og skræddersyede løsninger.

Vi køber ikke ”bare” en blomst i en tilfældig krukke eller en plante, som alle andre har. Nej, vi vælger planter, der skiller sig ud og har en fortælling. Vi er blevet mere trygge ved planter og har fået en større forståelse for at passe og pleje dem, og derfor tør vi kaste os ud i mere avancerede planter, også selvom de kræver mere pleje. Samtidigt har vi fået en større interesse for planternes baggrund og vil fx vide mere om, hvor planten stammer fra, hvad dens behov er, og hvor den trives bedst. Man kan sige, at vi i højere grad personificerer planterne, fortæller Michala Kjær-Holm.

Planter_2020.jpgFoto: Greenify

Bland og miks dine krukker

Ifølge Michala Kjær-Holm vil trangen til at gøre det mere personligt og vælge løsninger, der ikke er skræddersyede også gøre sig gældende i vores valg af urtepotter og krukker, hvor det rustikke og rå møder det delikate og raffinerede.

- I 2020 vil gulvvaser – både med og uden planter eller blomster - bliver en del af indretningen og få en mere skulpturel funktion i stuen, ligesom der vil være et øget fokus på kontraster. F.eks. vil opstammede og rustikke træer i store krukker med glatte og glaserede overflader i jordfarver som grå, brun og sort blive populære, ligesom der vil være en tendens til, at vi leger mere med former og farver og bevæger os mere over i pastelfarver – særligt når vi taler om de mindre krukker. Tendensen går også i retning af at sætte forskellige typer krukker sammen i små opstillinger og fx mikse gamle syltetøjsglas eller en suppeterrin med rustikke potter eller en Ferm krukke i pastelfarver.

Planter med en sund effekt

- Efterhånden er vi også blevet mere bevidste om grønne planters gavnlige effekt, så udover at de grønne planter skal udgøre noget visuelt i boligen - vi vil gerne omgive os med og se på noget grønt og frodigt - så har vi også et øget fokus på indeklimaet. Planterne må gerne have en luftrensende effekt og gøre noget godt for vores sundhed - både fysisk og mentalt. Der vil derfor være en øget tendens til, at planterne spreder sig til alle rum i hjemmet, og fx vil vi se, at det bliver mere almindeligt med planter i børneværelset, i køkkenet og på badeværelset, siger Michala Kjær-Holm.

- I 2019 tog vi for alvor de tørrede blomster til os, og den trend vil fortsætte i 2020. I modsætning til sidste år, vil der dog være mere knald på farverne, ligesom farverne i højere grad vil afspejle og reflektere årstidens farver, så vi fx i foråret vil se tørrede blomster i friske gule og grønne farver og røde farver til jul, ligesom vi vil se juledekorationer lavet af tørrede blomster. De tørrede blomster afspejler også det øgede fokus, der er kommet på klima og på bæredygtighed. Vi er blevet mere bevidste om vores forbrug, og ved at købe tørrede blomster eller flotte siv, der er langtidsholdbare, bevæger vi os væk fra køb-og-smid-ud tendensen og gør noget godt for miljøet – både inde og ude.

Planteekspertens tip: Disse planter hitter i 2020

1. Orkide

Orkideer
Foto: Greenify

Orkideer bliver igen populære, men ikke de traditionelle og mailstream typer. I 2020 gælder det de mere sjældne typer, der har anderledes former og knald på farverne.

Opstammet træer
Foto: Greenify

2. Opstammet gummitræ

Træer med stammer hitter stort i det kommende år. Det kan både være store gummitræer med minimalistiske blade eller flotte, karakterfulde violinfigener. Også Ficus Audry – det forgrenede træ med flotte grønne blade med fine lyse tegninger bliver populært.

3. Lykkekastanje (Pachira)

Lykkekastanje Pachira
Foto: Getty Images

En ”old school” plante med stamme, rod og fine grønne blade. Er utrolig flot og dekorativ - og nem at passe.

4. Philodendron Goeldii

Philodendron Goeldii
Foto: Greenify

Den udgave af den populære meget Philodendron har et anderledes og vildt udtryk med dens rustikke og flotte rodnet, lange tynde stængler og store og meget grønne blade.

5. Polycias 

Polycias
Foto: Greenify

Til venstre for sengen står planten Polycias. Finbladet og let men stadig opstammet. På samme tid rustik og raffineret med lette og elegante blade.

Ekspert:

Michala Kjær-Holm, stifter af Greenify, Danmarks første online konceptshop. Se mere på greenify.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Planter, Boligindretning og Trends