Plantetendenser 2022
SPONSORERET indhold

Sådan skal dine planter se ud i 2022

Grønne stueplanter og træer i alle afskygninger er blevet in og et musthave i boligindretningen. Faktisk har interessen for grønne planter aldrig været større. Sammen med planteeksperten Michala Kjær-Holm fra Greenify har vi set på de nyeste grønne tendenser og samlet nogle af de mest populære stueplanter i det kommende år.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Greenify og Getty Images
14. jan. 2022 | Bolig | ALT.dk

Grønne planter og træer er ikke længere kun en pæn accessory til hjemmet. De seneste års corona epidemi har tvunget mange af os til at arbejde hjemmefra og i det hele taget opholde os mere indendørs, og det har medvirket til et øget fokus på at skabe nogle hyggelige og behagelige rammer i boligen og boostet interessen for at indrette sig med grønne planter.

– Allerede sidste år så vi, hvordan coronaen fik mange af os til ikke kun at søge ud i naturen men også trække naturen hjem i stuerne, simpelthen fordi vi blev mere bevidste om naturens og planters positive effekt på vores velvære og mentale sundhed, fortæller Michala Kjær-Holm til ALT.dk

– Rigtigt mange af os fik pludseligt øjnene op for, hvad det er, planter egentligt kan og begyndte at dykke dybere ned i det her planteunivers. Vi indrettede os med grønt i alle afskygninger og begyndte at dyrke og i vise tilfælde ligefrem ”nørde” unikke og sjældne planter. Noget der var med til at skabe et boom ikke kun i salget af planter og potter men også i forskellige planteaccessories.

LÆS OGSÅ: Kuldechok, fejlvanding og tre andre grunde til at din plante dør

Meditative planter

Og skal man tro Michala Kjær-Holm, ser det ud til, at den grønne plantetrend fortsætter med at vokse - også ind i 2022.

– Vi ser helt klart, at flere og flere hopper med på plantevognen. Grønne planter er gået hen og blevet allemandseje, og det er næsten uundgåeligt at lave en indretning uden at tænke planter ind, simpelthen fordi vi er blevet så bevidste om, hvad planter kan gøre for os ikke kun visuelt men også for vores mentale velvære, forklarer Michala Kjær-Holm.

– Grønne planter kan bare noget særligt. De indgyder ro og får os ned i gear, og når vi virkelig dyrker planteuniverset og tager ansvar for vores planters trivsel, så tvinges vi til at sætte pris på langsommeligheden, som i dag, hvor alt skal trimmes og optimeres, er en mangelvare.

LÆS OGSÅ: 12 planter, der vil elske at bo i dit soveværelse

Up-scale planter med volumen og blikfang

I de seneste år har vi taget i det rå og naturlige til os, og det har også vist sig i vores valg af planter.

– Sidste år var det særligt store planter og træer med stammer og synlige rodnet, der hittede som fx kæmpe Monstera, Ficus Audrey, Violinfigen og gummitræer. Men også mindre træer med minimalistiske blade og hængeplanter, der var med til at give en følelsen af, at få naturen helt ind i stuen, fortæller Michala Kjær-Holm.

– Mange af disse tendenser vil fortsætte i 2022. Vi har stadig et behov for at få naturen så tæt på som muligt. Vores planter må gerne være ægte at se på med stammer, volumen og frodighed, og derfor vil der igen i år være interesse for store gulvplanter som fx kæmpe Monstera og opstammede træer, fx Figus Audrey og violinfigen. Som noget nyt vil vi desuden se velkendte planter men i up-scale. Det gælder bl.a. kæmpe Kentiapalmer på over to meter, men også store eksotiske planter som fx Anthurium Jungle king og Philodendron Goeldii, der er med til at skabe en jungleagtig stemning i vores hjem og bregner i alle afskygninger og størrelser.

Philodendron ‘Congo’. Foto: Greenify
Philodendron ‘Congo’. Foto: Greenify

Økologiske planter og krukker med kant

Grønne planter og træer kan ikke stå alene, og igen i år spiller krukker og potter en væsentlig rolle i indretningen.

– Planter og krukker udgør en helhed, og i år er der ikke så mange regler, når det kommer til farver. Dog vil den grønne farve komme til at fylde meget, ligesom vi vil se krukker i alle mulige forskellige jordfarver, siger Michala Kjær-Holm.

– I år vil vi også ”lege” endnu mere med keramik – gammelt som nyt, og vi kommer særligt til at se keramik i finurlige faconer, herunder krukker formet som ansigter eller potter med næse på, men også gamle krukker og loppefund. I takt med at vi dyrker det grønne univers mere og mere, er vi også blevet mere bevidste om, hvordan vi kan sikre vores planter de bedste betingelser, så de holder så længe som muligt, og ifølge Michala Kjær-Holm kommer det bl.a. til udtryk i den øgede interesse for plantetilbehør.

Igen i år spiller krukker og potter en væsentlig rolle i indretningen. Foto: Greenify
Igen i år spiller krukker og potter en væsentlig rolle i indretningen. Foto: Greenify

– Vi ser i højere grad planter som levende organismer, der skal plejes og forkæles, næsten som små kæledyr, og derfor er der en øget efterspørgsel efter forskellige plejeprodukter som fx, selvvandingsglas, fugtmålere og alle mulige typer gødning, ligesom nogle installerer vækstlys for at give deres planter de bedste vækstbetingelser. Men også plantebøger og plantepuslespiler blevet et hit.

Selvvandingsglas fra Greenify. Foto: Greenify
Selvvandingsglas fra Greenify. Foto: Greenify

– Endelig ser vi, at den øgede klimabevidsthed også er slået igennem, når vi køber grønne planter, og derfor oplever vi helt klart en større og større efterspørgsel efter danskdyrkede og økologiske planter. Flere og flere danske gartnere er begyndt at specialisere sig i at dyrke dem, og derfor bliver økologisk dyrkede planter og blomster også mere tilgængelige i de kommende år.

Anbefalet til dig