Planter i soveværelset
SPONSORERET indhold

Sådan overlever dine planter i ferien

Det er rigtigt ærgerligt at komme hjem fra ferien og finde sine grønne planter uden blade eller visnet til ukendelighed. Men selvom du skal på flere ugers ferie, kan du faktisk godt holde liv i dine planter. Få nemme tips til, hvordan dine planter overlever ferien.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty Images
18. jun. 2022 | Bolig | ALT.dk

Selvom du ikke er så heldig at have et familiemedlem eller en venlig nabo, der kan vande dine planter, mens du er på ferie, er der ingen grund til at fortvivle. Faktisk findes der en række nemme tips til, hvordan dine planter kan holde sig friske og grønne, mens du er bortrejst.

7 nemme tips til pasning af dine potteplanter

1. Flyt planterne

De fleste planter tørrer nemt ud, hvis de står i en sydvest vendt vindueskarm eller i direkte sollys hele dagen. Sørg derfor for at flytte dine planter til et mere skyggefuldt sted, hvor de kræver mindre vand. Placer dem fx i en vindueskarm, der vender mod nord, og hvor der er mindre sol eller flyt dem ud i badeværelset, hvor der ofte er mørkere og køligere. Stil gerne dine planter tæt sammen – det giver skygge og holder på fugtigheden.

2. Pak planterne ind i avispapir

Inden du tager på ferie, så sørg for at vande dine planter grundigt og læg herefter vådt avispapir ovenpå på jorden hele vejen rundt om planten. Derved holder du længere på fugtigheden og undgår, at jorden tørrer hurtigt ud.

3. Giv planterne et fodbad

Læg noget tykt stof, fiberdug eller gamle aviser i bunden af en stor balje, i badekarret eller i vasken – husk at sætte proppen i forinden. Hæld derpå vand over, indtil aviserne eller stoffet er helt gennemvædet. Stil herefter planterne ovenpå det fugtige underlag, så de kan suge vandet langsomt til sig.

4. Lav et nemt vandingssystem

Du kan nemt og billigt lave dit helt eget vandingssystem, så dine planter kan blive løbende vandet, mens du er på ferie. Fyld en plastikflaske med vand, vend den om og stik den ned i jorden, så bunden vender opad og den øverste del af flaskehalsen er dækket af jord. Bind evt. flasken fast til plantens stængel eller en plantepind, så den ikke vælter. I stedet for en flaske kan du også benytte en stor tragt.

5. Læg en svamp i urtepotten

Hvis dine planter står i urtepotteskjulere og ikke i underskåle, kan du placere et stykke oasis eller en svamp i urtepotteskjuleren under planten. Hæld herefter vand i urtepotteskjuleren, så svampen eller oasis er dækket. På den måde kan du have meget vand ved planten uden at drukne den, og planten kan suge vand, når den har brug for det.

6. Nip planten for blomster

Pluk knopper, blomster og evt. modne frugter af dine planter. På den måde undgår du, at planten bruger alt for meget energi og vand på at vedligeholde dem og har kraft til at sætte nye blomster, når du kommer hjem.

7. Lav en byttehandel med naboen

En løsning kan også være, at du allierer dig med dine naboer. Måske skal de ud at rejse på et andet tidspunkt og har brug for at få vandet haven, tømt postkassen eller passet katten? Har du en have, kan du måske også lokke med, at de må spise, hvad de vil, fra haven. Jordbærrene holder alligevel ikke, til du kommer hjem.

Kilder: Bolius, Samvirke, Plantorama, Haveselskabet