Sy nemme puder - trin for trin

Foto: Diana Lovring Skab stemning i boligen med hjemmesyede puder.

Sy nemme puder - trin for trin

Mønstre, farver og tekstiler er i den grad tilbage i boligen, så find symaskinen frem og skab din egen lille kollektion af mønstrede og farverige puder.

Har du ikke prøvet at sy puder før, så lad dig ikke skræmme. Et helt enkelt pudebetræk uden lynlås er forholdsvis nemt at gå til. Se evt. først et par tutorials på Youtube og sæt lidt tid af.

Puder sy trin for trin
Planlæg en tur forbi Stof og Stil eller Stof 2000, og køb basisting som nål og tråd. Notesblok fra Kartotek Copenhagen og kuglepen fra Tine K Home. William Morris stoffet er fra laurasbeau.co.uk og velourstoffet er fra Stof og Stil.

 

Du skal bruge

 • Symaskine (det behøver absolut ikke at være sidste nye model, det kan fint være din mors gamle)
 • Almindelig sytråd
 • Saks
 • Knappenåle
 • Stof i god kvalitet, f.eks. bomuld eller hør 
 • Evt. lynlås (se faktaboks nederst på siden)

Puder bagside

TIP! 

Du kan lade bagsiden have samme mønster som forsiden, eller du kan vælge en ensfarvet bagside som matcher stoffet. Skab en ekstra flot effekt ved at vælge en stærk farve eller en kontrastfarve som
bagsidestof.

Sådan gør du

 1. Klip to lige store stykker stof. Hvis du vil lave en 50 x 50 cm pude, så klip stofstykkerne ud til 50 x 50 cm for en god fast pude, eller 52 x 52 cm for en lidt løsere.
 2. Sy zig zag hele vejen rundt på begge stykker, så undgår du at stoffet trevler i vask.
 3. Herefter lægger du stykkerne sammen ret mod ret – dvs. forsiderne af stoffet mod hinanden.
 4. Sy de to stykker sammen cirka en centimeter fra kanten. Start øverst til højre og sy hele vejen rundt, indtil du når til den sidste side af pudebetrækket. Her skal du kun sy ⅓ ind fra begge sider, dvs. ca. 16 cm., og lade et hul være tilbage i midten.
 5. Tag fat inde i betrækket, og vrid forsiden af stoffet ud. Sørg for at rette pudehjørnerne fint ud – brug evt. enden af en kuglepen.
 6. Læg monteringspuden i betrækket. Nu er der flere muligheder. Du kan sy hullet sammen i hånden med små sting. Du kan også sy et par små trykknapper fast i sømrummet i åbningen, så puden kan knappes og betrækket vaskes. Du kan også sy et par bændelbånd fast i åbningen og lukke puden med små sløjfer.
Stoffer til puder
Der findes et hav af smukke tekstiler lige nu, og du kan være heldig at finde nogle virkelig fine i stofbutikker som Stof og Stil. Men vil du finde stof, som er lidt ud over det sædvanlige, skal du på nettet, og oftest til udlandet. Du kan købe de viste William Morris stoffer online hos laurasbeau.co.uk – de koster ca. 12 £ pr. meter plus forsendelse.

 

SY LYNLÅS I DINE PUDER

Det kræver lidt mere øvelse at sy et pudebetræk med lynlås, og vi anbefaler at se en video-tutorial på Youtube eller se en billedserie, som du kan følge trin for trin. På følgende syblogs kan du finde anvisninger til lynlåssyning for begyndere:

WILLIAM MORRIS

William Morris (1834-1896) var en engelsk tekstildesigner, som nåede at skabe et stort katalog af smukke, detaljerige mønstre i fine afstemte farver. Han designede sit første håndtrykte tapet i 1862 og i 1868 kom den første stofkollketion. Hans designs er i den grad oppe i tiden igen og ses lige nu både i moden og i boligen på tapeter, tekstiler og accessories. Du finder en stor del af hans design på de klassiske Liberty-stoffer, som også har fået en renæssance herhjemme – nogle vil nok sige de aldrig har været væk!

Læs mere om hans fascinerende liv på william- morris.co.uk/founded-by/

Se, hvad vi ellers skriver om: DIY, Sy og Guide

610x200_woordy_knap2.jpeg