Dans dig glad til ALT for damernes årlige danse-event i København

Det daglige brød
Foto: Columbus Leth

Det daglige brød

Det daglige brød

Forlad os vor skyld danske bagermestre, men nogle gange er der langt imellem de gode brød hos jer, og derfor foretrækker flere og flere at bage selv. Her får du opskrifterne på fire supernemme og lækre brød.



Fuldkornsciabatta med græskarkerner
Fantastisk koldhævet madbrød. Tungt, mættende og lækkert med knasende græskarkerner.

Tid: ca. 20 min. plus hæve- og bagetid
(2 brød)

7 dl vand
15 g gær
1 spsk. groft salt
1 spsk. ekstra jomfruolivenolie
75 g græskarkerner
400 g fuldkornsdurummel (f.eks. fra Il Fornaio)
ca. 450 g hvedemel (f.eks. fra Il Fornaio)

1.
Hæld vandet i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt salt, olie og græskarkerner. Rør først fuldkornsdurum¬mel i dejen lidt ad gangen. Rør dernæst hvedemel i, og rør godt, til dejen er fast, men stadig klistret.
2.
Stil dejen tildækket til hævning i køleskabet til næste dag.
3.
Vælt dejen ud på et meldrysset bord. Del den i to lige store dele, og form skødesløst til to brød. Læg brødene på en bageplade med bagepapir, og stil dem til hævning et lunt sted i ca. 30 min.
4.
Tænd ovnen på 225 grader. Pensl brødene med vand, og bag i ca. 25 min. Afkøl brødene på en bagerist.



Mørkt sirupsbrød

Et sødt gammeldags sirupsbrød, der smager af barndom. Det smager syndigt godt med masser af smør.

Tid: 20 min. plus hæve- og bagetid
(2 brød)

½ liter vand
½ pakke gær
150 g mørk sirup
1 tsk. salt
ca. 250 g grahamsmel
ca. 500 g hvedemel
1 æg eller vand til pensling

1.
Hæld vandet i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt sirup og salt, og rør først grahamsmel og dernæst hvedemel
i dejen. Ælt dejen, til den er glat og smidig. Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted i ca. 1 time.
2.
Slå dejen ned på et meldrysset bord. Del den i to, og form til brød.
3.
Læg brødene på en bageplade med bagepapir, og lad brødene hæve tildækket et lunt sted til dobbelt størrelse.
4.
Tænd ovnen på 200 grader. Pensl brødet med sammenpisket æg eller vand, og bag i ca. 25 min. på nederste rille. Afkøl brødene på en bagerist.


Müslibrød med nødder
Et fyldigt brød med masser af smag, der passer rigtig godt til ost.

Tid: ca. 30 min. plus hæve- og bagetid
(2 brød)

2½ dl kærnemælk
2½ dl vand
1 pakke gær
1 spsk. brun farin
2 tsk. salt
100 g havregryn
100 g speltflager
50 g solsikkefrø
50 g rosiner
50 g hasselnødder
ca. 450 g hvedemel
lidt speltflager til pynt
lidt hakkede hasselnødder til pynt

1.
Hæld kærnemælk og vand i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt brun farin og salt. Rør havregryn, speltlflager, solsikkefrø og rosiner i væsken sammen med hakkede hasselnødder.
2.
Ælt hvedemel i væsken lidt af gangen, og ælt, til dejen er glat og smidig. Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted i ca.
1 time.
3.
Slå dejen ned på et meldrysset bord. Del dejen i to lige store stykker, og form til to brød. Læg brødene på en bageplade med bagepapir, og lad dem hæve tildækket i ca. 30 min.
4.
Tænd ovnen på 200 grader. Pensl brødene med vand, og drys med speltflager og hakkede hasselnødder. Bag brødene i ca. 30 min. på nederste rille. Afkøl på en
bagerist.




Koldhævede speltboller
Skøn og velsmagende speltbolle, som kan spises til alle måltider.

Tid: ca. 25 min. plus hæve- og bagetid
(9 store boller)

4 dl koldt vand
1 dl kærnemælk
10 g gær
½ spsk. salt
1 spsk. ekstra jomfruolivenolie
250 g groft speltmel
ca. 400 g sigtet speltmel

1.
Hæld vand og kærnemælk i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt salt og olie, og rør groft speltmel i dejen lidt ad gangen. Rør dernæst sigtet speltmel i, og rør godt og længe i dejen – ca. 10 min. Det kan anbefales at bruge en røremaskine, men ellers gøres det med håndkraft – det giver gode muskler! Konsistensen skal være som en tyk fast grød, men stadig klistret.
2.
Stil dejen tildækket til hævning i køleskabet til næste dag.
3.
Brug en ske dyppet i vand til at fordele dejen i "klatter" på en bageplade med bagepapir. Stil bollerne tildækket til hævning et lunt sted i ca. 30 min.
4.
Tænd ovnen på 225 grader. Pensl
bollerne med vand, og drys med lidt mel. Bag bollerne i ca. 15 min., og afkøl på en bagerist.