Flammkuchen opskrift
SPONSORERET indhold

Flammkuchen: Skøn opskrift på specialiteten fra Alsace

×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

Denne specialitet fra Alsace kaldes også Tarte Flambée. Den ligner en pizza, men dejen er uden gær og rulles meget tyndt ud, før den bages med cremefraiche, rå løg og bacon. Den smager fantastisk og kan nydes som en snack eller som tilbehør til f.eks. en god rod-frugtsuppe.

Af: Sandra Leigh Draznin Foto: Martin Dyrløv
22. apr. 2021 | Opskrift | Hjemmet
2 stk. | Total: 40 min | Arbejdstid: 30 min

Ingredienser

Det skal du bruge til flammkuchen:

  • DEJ:
  • 200 g mel
  • 125 ml vand
  • 2 spsk. olie
  • 1 knsp. salt
  • TOPPING:
  • 125-150 g cremefraiche (eller fromage frais)
  • lidt muskatnød
  • salt og friskkværnet sort peber
  • 125-150 g bacon (eller pancetta)
  • 2 løg
  • DRYS:
  • 1 lille bundt purløg

Sådan laver du flammkuchen

  1. DEJ: Ælt dejen sammen, form den til en kugle, og lad den hvile tildækket i 20-30 min.
  2. Sæt en pizzasten (eller en bageplade) i ovnen, og tænd på 250 grader – gerne på pizzaindstilling med ekstra undervarme.
  3. TOPPING: Rør cremefraiche med lidt revet muskatnød, salt og peber.
  4. Skær bacon i skiver, og skær dem i 2-3 cm brede stykker. Pil løgene, halvér dem, og snit dem meget fint.
  5. Del dejen i 2 stykker, og rul dem meget tyndt ud på et meldrysset bord. Læg dem på 2 stykker bagepapir.
  6. Bred cremefraichen tyndt ud på dejen, og drys med løg og bacon.
  7. Bag flammkuchen én ad gangen på den varme pizzasten/bageplade i 10-12 min., til dejen er sprød.
  8. Drys med fintsnittet purløg og friskkværnet sort peber, og servér straks.

flammkuchen-opskrift-txt.jpg

Flammkuchen eller Tarte Flambée?

Måske forbinder du mest flammkuchen med ferierejser i Tyskland, Frankrig og Østrig, men du kan faktisk sagtens selv lave den lækre sprøde pizza-tærte hjemme i dit eget køkken. Retten stammer fra Alsace, der er både tysk og fransksproget, så selvfølgelig har den også to navne. På tysk hedder retten Flammkuchen og på franske hedder den Tarte Flambée.

Hvad er en flammkuchen?

En flammkuchen kan vist bedst beskrives som en slags pizza, der bages med en dej uden gær. Derfor er det også en supernem hverdagsret, som du lynhurtigt kan lave, når det skal gå lidt stærkt. Dejen til pizzabunden laves nemlig uden gær, så den skal ikke hæves og så rulles dejen så tyndt ud, at en flammkuchen ikke skal have så længe i ovnen. Den tynde sprøde bund smøres med creme fraiche eller fromage frais og toppes med bacon og løg.

Hvornår serverer man en flammkuchen?

Flammkuchen er den perfekte snack til en iskold øl eller et glas hvidvin eller bobler. Den lækre flade og sprøde ’pizza-tærte’ kan også bruges som tilbehør til en god suppe, en fyldig grøn salat eller på tapasbordet. Nogle bruger den også Tarte Flambée til en brunch, hvor den salte bacon og de bagte løg passer godt ind.

Vidste du…. Man siger, at den lækre flammkuchen så dagens lys, fordi bagerne i gamle dage, før man havde termometre, brugte dem som en slags temperaturmåler for at se om brødovnen var varm nok. Bagerne rulle dejen tyndt ud og satte den i ovnen, og kunne så vurdere varmen alt efter hvilket udseende bunden fik. Med tiden udviklede denne tradition sig til at bage falmmkuchen eller Tarte Flambée, som frit oversat betyder flammekage.

(kilde: Wikipedia)