GIV ET BLAD I JULEGAVE TIL ÉN, DU HOLDER AF

Glutenfrit brød med havre
Foto: Martin Dyrløv

Glutenfrit brød med havre

Det er anderledes at bage glutenfrit, for det er normalt melets gluten, der holder sammen på brødet og giver krummen struktur. Her bruger vi loppefrøskaller til at holde på luft og fugt i brødet.

printer Print
plate 1 brød

10 g gær
5 dl vand
75 g grovvalsede havregryn (glutenfri)
1 spsk. honning eller sirup
2 tsk. groft salt
500 g melblanding (se boks)
evt. 75 g blandede frø og kerner (solsikke, hørfrø, græskarkerner)
lidt olie til formen

Sådan gør du

  1. Rør gæren ud i lunkent vand, tilsæt de øvrige ingredienser, og rør dejen godt sammen i 1-2 min. Dæk skålen løst med film, og lad dejen hvile ved stuetemperatur i 15 min.
  2. Rør dejen godt igennem igen, og lad den igen hvile i 15 min. Sæt derefter dejen på køl indtil brug – eller brug den med det samme.
  3. Form dejen til et brød. Brug våde hænder, og glat overfladen. Vend evt. brødet i havregryn eller frø og kerner, og læg det i en smurt form (2 liter).
  4. Lad det hæve tildækket i ca. 1 time ved stuetemperatur – ca. 2 timer, hvis dejen er kold fra køleskabet.
  5. Sæt en bageplade midt i ovnen, og en bradepande på nederste rille. Varm ovnen op til 250 grader/225 grader varmluft.
  6. Sæt brødet i ovnen, og kast en kop vand i den varme bradepande. Luk ovnlågen, og bag i 15 min. Skru ned til 200 grader/180 grader varmluft, til skorpen er gyldenbrun og brødet er gennembagt (98 grader) ca. 30 min.
  7. Vend brødet ud på en rist, og lad det køle helt af, før du skærer i det.
  8. TIP: Skær evt. det afkølede brød i skiver, og frys det i små ”dagsportioner”.

Glutenfri melblanding til 2 brød

500 g rismel (fuldkorns)
250 g havremel eller boghvedemel
115 g majsstivelse
115 g kartoffelmel
20 g loppefrøskaller/ husk (4 spsk.)

Bland alle ingredienserne grundigt, og opbevar i en lufttæt beholder.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brød, Bagning, Glutenfri og Bageopskrifter