Spis dig mæt, stærk og fuld af energi – med protein som førstevalg
Vil du være mæt længere, få mere energi i hverdagen og samtidig bevare og opbygge muskelmasse? Ifølge kostekspert Jane Faeber handler det om én ting: at give protein en fast førsteplads på tallerkenen.
Sponsoreret af:JP Politiken
I sin nye bog Proteinmanifestet viser Jane Faeber, hvorfor protein – og
især animalsk protein – er nøglen til at:
- Spise dig mæt og tilfreds
- Bevare og opbygge muskelmasse
- Fremme en sund forbrænding og vægt
- Opleve mere stabil energi og færre cravings
- Støtte restitution, hormonbalance og velvære
“Protein er det absolut vigtigste makronæringsstof, og
animalske kilder er de absolut bedste til at stille menneskekroppens behov,”
siger Jane Faerber.
Derfor skal du have nok protein
Protein er kroppens byggemateriale. Det findes i muskler, organer, hår, hud og
negle – og spiller en afgørende rolle for hormoner, immunforsvar, restitution
og stofskifte. Men i modsætning til fedt og kulhydrater kan vi ikke lagre
protein, så vi skal have det tilført jævnligt.
Får du for lidt, begynder kroppen at nedbryde muskelmasse
for at dække behovet. Det betyder mindre styrke, dårligere blodsukkerkontrol og
langsommere forbrænding.
“Hvis du ikke spiser nok protein til at dække dine behov,
vil kroppen nedbryde din muskelmasse for at få det, den har brug for. Det er en
virkelig dårlig aftale – både for din styrke og din metaboliske sundhed,”
skriver Faerber.
Kvalitet gør forskellen
Ikke alt protein er ens. Animalsk protein – fra kød, fjerkræ, fisk, æg og
mejeriprodukter – er komplet protein. Det betyder, at det indeholder alle ni
essentielle aminosyrer i de rette proportioner og optages let i kroppen.
Planteprotein kan være sundt, men optages dårligere og
mangler ofte enkelte aminosyrer. For at få samme mængde optageligt protein skal
du spise mere – og dermed også flere kalorier og kulhydrater.
Som Faerber siger:
“Bælgfrugter er en fin kulhydratkilde, men de er ikke en
proteinkilde.”
Prøv en dag med protein først
Jane Faerber anbefaler en “protein-først”-tilgang: Start med at vælge
proteinkilden til dit måltid, og byg så grøntsager og tilbehør på. Her er et
eksempel fra Proteinmanifestet:
Morgenmad – 36 g protein
- Omelet af 3 æg med skinke (50 g) og ost (20 g) - Lidt grønt ved siden af - Kaffe med 100 ml sødmælk eller 15 ml fløde
- 200 g oksekød eller laks - Ovnbagte grøntsager (broccoli, peberfrugt, squash) - Aioli som dip (20 g)
Protein i alt: 118 g – størstedelen fra
kvalitetsproteinkilder
Kalorieindhold: ca. 1.500 kcal
Vil du mærke forskellen?
Med protein først på tallerkenen får du mæthed, stabil energi, stærke
muskler og bedre velvære. Proteinmanifestet giver dig den enkle forklaring på, hvorfor det virker – og 60
opskrifter, der gør det nemt at komme i gang.