Varme hveder med fuldkorn fra Hjemmet

Foto: Runa Pihlmann Bag dine egne fuldkornshveder og server med tandsmør.

Varme hveder med fuldkorn fra Hjemmet

Varme hveder med fuldkorn

Storebededag er blevet til store hvededag hjemme hos os, og for at de lækre hvedeknopper ikke bliver forvekslet med intetsigende krydderboller, har jeg lavet dem med grahamsmel og et ordentligt skud kardemomme.

star star star star star
Ikke nok bedømmelser
×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

printer Print
preparation Total: 40 minutter
plate 20 stk.
Ingredienser

Arbejdstid: 25 min.

Bagetid: 15 min.

  • 2 dl sødmælk
  • ½ dl kærnemælk
  • ½ pk gær (25 g) 
  • 2 æg
  • 2 tsk. salt
  • 4 spsk. rørsukker
  • 3 spsk. stødt kardemomme
  • 200 g grahamsmel (eller hvid hvede) 
  • 800 g hvedemel
  • 50 g smør (blødt) 
  • 2½ dl vand

Pensling:

  • mælk

Lune fuldkornshveder til Store Bededag

Storebededag er uløseligt forbundet med varme hveder. Og lige siden jeg var barn, har vi sat en ordentlig portion hveder til livs aftenen før store bededag. Der er noget særligt over at mødes med familien til aftenkaffe i stearinlysets skær, så den tradition har jeg stolt ført videre.

Og selv om man selvfølgelig kan hente sine hvedeknopper hos bageren, er det altså skønt at bage dem selv. Jeg elsker, når hele huset dufter af kardemomme, og vi bryder de sammenvoksede boller fra hinanden. De kan snildt spises, som de er, men smager altså bedst, når de bliver ristet og får et ordentligt lag smør eller f.eks. lemoncurd.

Sådan laver du varme hveder med fuldkorn

  1. Lun vand, mælk og kærnemælk i en gryde, og rør gæren ud heri. Tilsæt æg, salt, sukker og kardemomme og rør rundt. Tilsæt grahamsmel og det meste af hvedemelet – rør dejen på en røremaskine i et par min. Tilsæt det sidste mel, hvis dejen er for våd. Hak smørret i små stykker, og kom dem i dejen. Ælt dejen i 5 min på røremaskine.
  2. Lad dejen hæve tildækket på et lunt sted i 2 timer.
  3. Form dejen til 20 boller, og sæt dem på en bageplade med bagepapir – de skal stå tæt, men ikke røre hinanden. Lad bollerne hæve et lunt sted i 2 timer.
  4. Pensl bollerne med mælk, og bag dem ved 220 grader i ca. 15 min. Afkøl bollerne på en bagerist.

Tip: Hvedeknopperne smager skønt, hvis de skæres over og ristes. Servér dem med et lag tandsmør. 

star star star star star
Ikke nok bedømmelser
×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

Se, hvad vi ellers skriver om: Runas madblog og Varme hveder