Vegansk julemiddag: Nøddesteg & vegansk julesauce
Foto: Maria Engbjerg Ifølge kogebogsforfatter Maria Engbjerg behøver en grønnere jul hverken at være fanatisk eller ufestlig.

Vegansk julemiddag: Nøddesteg & vegansk julesauce

Food influencer og kogebogsforfatter Maria Engbjerg er grøntsagspassionist og elsker at være kreativ i et køkken – også når det gælder mad til de mange sammenkomster, som en festlig og social december måned byder på.

For Maria Engbjerg, der står bag den populære blog Vanløse Blues er en vegansk jul et velkommen til velsmagende julemad. Det er festligt fyrværkeri af smukke, farvestrålende retter, som grønkålssalat med appelsin, rodfrugter med persille m.m. 

LÆS OGSÅ: Tre genveje til en bæredygtig juletid

Maria har netop udgivet bogen ”Den Veganske Jul” og her får du hendes bedste bud på en vegansk julemiddag:

Nøddesteg_Maria Engbjerg.jpg

Vegansk julemiddag: Nøddesteg

1 knoldselleri, groft revet
250 g champignon, fint hakket
1 porre, i tynde skiver
2 fed hvidløg, fint revet
1 dl. kogte røde linser
1 dl. kogte quinoa
1 tsk. timian
2 spsk. tamari 
1 dl. valnødder
2 spsk. knuste hørfrø + 6 spsk. vand
4 spsk. kikærtemel
Salt og peber

Sådan gør du:

  1. Tænd ovnen på 175 grader. Rør knuste hørfrø sammen med vand og lad det trække i 10 min.
  2. Riv sellerien groft. Skær porren i tynde skiver og hak champignonerne fint.
  3. Varm en pande op til medium varme. Tilsæt kokosolie og steg selleri, porre og champignon i 5 min. Tilsæt hvidløg, tamari og timian og steg det i yderligere 5 min.
  4. Pisk hørfrø blandingen sammen med kogte linser og quinoa. Tilsæt stegte grøntsager til linse blandingen og rør det sammen.
  5. Vend groft hakkede valnødder i og tilsæt melet lidt ad gangen, Hvis farsen er meget våd tilsættes der mere mel.
  6. Smør et ovnfast fad med kokosolie og fordel farsen heri. Sæt fadet i oven og bag det i 40-45 min.
  7. Lad nøddestegen hvile 20-30 min. for at den kan sættes sig og der skal skæres skiver af den.

PRØV OGSÅ: Risengrød på brune ris og mandeldrik

Vegansk julesauce_Maria Engbjerg.jpg

Vegansk julesauce

1 løg
1 gulerod
1 stilk bladselleri
100 g champignon
2 spsk. tamari
2 spsk. balsamico
1 spsk. kokossukker
1 spsk tomatpuré
1 tsk. timian
1 laurbærblad
8 dl grøntsagsbouillon
2 dl rødvin
Salt og peber
kokosolie til stegning

Sådan laver du vegansk julesauce:

  1. Kom løg, gulerod, bladselleri og champignon i en foodprocessor og hak der fint.
  2. Varm en gryde op til medium varme. Smelt lidt kokosolie og steg de finthakkede grøntsager heri i 10 min.
  3. Tilsæt timian og tomatpuré, rør det rundt og lad det stege med i 1 min. Tilsæt tamari, balsamico og kokossukker og rør det sammen.
  4. Tilsæt grøntsagsbouillon, rødvin og laurbærblad. Bring det i kog og lad det simre i 30 min. Tag laurbærbladet og smag saucen til med salt og peber.
  5. Blend saucen helt jævn med en stavblender. Hvis saucen er for tynd kan den evt. jævnes eller koges mere ind.
Se, hvad vi ellers skriver om: Vegansk mad og Julemad