Smuk sommerhud
SPONSORERET indhold

5 afgørende råd: Sådan plejer du huden i sommermånederne

Sommeren kan være hård for din hud, hvis du ikke passer ordentligt på den.

Af: Anne Nørkjær Bang Foto: PeopleImages / iStock
09. jun. 2016 | Mode | Eurowoman

Sommer er dage ved stranden, sol og lange, lyse nætter. Men sommer er også, hvad færre måske er opmærksomme på, en hård periode for din hud – især hvis du ikke gør noget for at passe på den.

– I sommerhalvåret stiger temperaturen. Dette medfører, at vores blodcirkulation løber tættere på hudens overflade og aktiverer både vores sved- og talgproduktion. Derfor kan nogle opleve, at huden udskiller flere affaldsstoffer, fedter mere, på grund af øget olieproduktion, og får varmeknopper, siger Daniela Fraser, som er hudterapeut, kosmetolog og indehaver af Complete Me, en spa og hudplejebutik i København.

LÆS OGSÅ: Bind, tampon eller kop? Disse ting skal du være opmærksom på

Her har vi samlet de bedste råd til, hvordan du passer på huden i sommermånederne, baseret på anbefalinger fra Daniela Fraser og Christina Nielsen, lægeeksamineret kosmetolog og hudterapeut hos Self Care Shop.

1. PAS PÅ SOLEN
Du har med garanti hørt det mange gange før, men det er altså også tilsvarende vigtigt, hvis du vil passe på din hud i sommermånederne: Brug solcreme og begræns tiden i solen.

– Vi skal først og fremmest beskytte vores hud imod solens skadelige UV-stråler. Og uanset hvor meget vi smører på, vil der altid slippe en del igennem. Derfor skal vi tænke på solbeskyttelse som filter og ikke som blokker, siger Daniela Fraser.

Hun anbefaler, at man bruger sin dagcreme under solcremen, fremfor dagcremer med solfaktor i, fordi solfiltre fylder meget i cremen og optager pladsen for de aktive virkestoffer. Hun tilføjer:

– Hvis du vælger en dagcreme med solfaktor, så sørg i det mindste for, at tage en serum på unders, eller endnu bedre en serum plus et tyndt lag let dagcreme, som først mætter huden med de aktive virkestoffer. Solcreme betragter jeg som en "parasol", som skal beskytte huden yderst.

LÆS OGSÅ: 6 skønhedsnyheder

Hos Self Care Shop anbefaler man derimod netop dagcremer med solfaktor i hele året rundt, fortæller Christina Nielsen:

– Hvor det førhen var normalt, at man havde sin dagcreme og så en solcreme ved siden af, som man brugte om sommeren, begynder vi nu at se flere og flere hudplejemærker, som laver dagcremer med solfaktor i. Det anbefaler vi altid, for så er du godt beskyttet hele året rundt, siger hun.


Derma Solspray: Vandfast solcreme på spray, der effektivt beskytter mod solens UVA- og UVB-stråler. Indeholder blandt andet fugtgivende glycerin, E-vitamin og olier, der gør huden smidig og blød. Fås i faktor 15, 20 og 30. Svanemærket og deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark. 150 ml. 99,95 kr.

Aesop Petitgrain Reviving Body Gel: Denne aftersun-gel fugter huden efter sol. Det er let og absorbers hurtigt i huden og indeholder blandt andet Aloe Vera, ekstrakter af grapefrugt og citron og "petitgrain", som er en olie udvundet fra blade og kviste fra appelsintræer. 150 ml. 240 kr.

2. EKSFOLIÉR OG BRUG LETTE PLEJEPRODUKTER
– Jeg anbefaler effektive og skånsomme renseprodukter og en regelmæssig eksfoliering for at holde huden ren og holde de døde celler væk fra overfladen. Selve plejeprodukterne skal ikke være for fede, hvis der skal være plads til et ekstra lag solbeskyttelse ovenpå. Det er godt med en vandbaseret serum og/eller ansigtscreme som base – det er samtidig ideelt til at holde huden frisk i varmen. Beroligende og kølende ingredienser er især gode, når man eksponeres for solen. Det kunne være aloe, lakridsrod, calendula og fugtbevarende hyaluronsyre, siger Daniela Fraser.

Eksfoliering er også blandt Christina Nielsens bedste råd til sommerhuden:

– Eksfoliering af huden er vigtigt her om sommeren, for når det er varmt, får man hurtigt en hinde på huden af døde hudceller og snavs, som gør, at ens, forhåbentligt gode, fugtighedscremer og serummer ikke trænger så godt ned i huden, siger hun.

Tromborg Exfoliating Scrub Mask: Mild og fugtgivende eksfoliering, der virker regenererende på huden. Indeholder blandt andet avocadoolie, som er rig på vitamin A, D og E. 50 ml. 290 kr.

3. FUGT, FUGT, FUGT
Fugt er en vigtig del af sommerens hudpleje, fortæller Christina Nielsen, som ofte oplever, at folk får dehydreret hud i de varme måneder:

– Nøgleordet om sommeren er fugt. Fugt, fugt, fugt. Man bør bruge en god fugtmaske, det behøver ikke være en decideret nærende maske, men en god, ren fugtmaske, og hvis det er slemt, kan man tilføje en god fugtighedsserum, som kan arbejde i de dybere lag, siger hun.

Begge kosmetologer er desuden enig om, at det er vigtigt at drikke masser af vand:

– Det giver sig selv, at når man afgiver vand i form af ekstra svedproduktion for at køle kroppen ned, så skal dette væsketab erstattes. På især meget varme dage bør man løbende drikke en lille smule dagen igennem. Huden er et vanddepot og herfra tager kroppen væske, hvis man er i underskud, siger Daniela Fraser.

Decléor Hydra Floral Multi-Protection Ultra-Moisturising & Plumping Expert Mask: Fugtgivende maske til tør hud. 50 ml. 365 kr.

4. SÆT IND OVERFOR LUFTFORURENING
Folk, der bor i større byer, bør desuden være opmærksomme på, at sommerens mange timer udendørs også betyder øget kontakt med forurenet luft, siger Christina Nielsen:

– Der er mange herinde på Østerbro, hvor vi ligger, der går op i økologi, og at produkterne er naturlige. Men man bør også overveje, at luften herinde i København er meget forurenet, og at man bør have nogle produkter, som går ind og beskytter mod det med antioxidanter, vitaminer og mineraler. Antioxidanter er noget man ser mere og mere, også i helt almindelige Matas-serier som Lancôme og Helena Rubinstein.

Daniela Fraser noterer også forurening som en ting, man bør være ekstra opmærksom på om sommeren.

LÆS OGSÅ: De 6 bedste flydende foundations

– Vi opholder os meget mere udenfor i sommermånederne og udsættes derfor også for langt mere luftforurening. Vi kan beskytte os imod udefrakommende miljøaggressorer ved at bruge produkter med højt indhold af antioxidanter. De beskytter os imod de frie iltradikaler, som langsomt nedbryder vores hudceller, siger hun.

Antioxidanter kan for eksempel være E-vitamin, C-vitamin, Resveratrol eller Retinol, som findes i mange almindelige hudplejeprodukter.

Rudolph Care Acai Anti-ageing Serum: Acaibærret, som denne luksuriøse serum bygger på, er rig på antioxidanter. Og så er produktet økologisk, svanemærket og Ecocert-certificeret. 30 ml., 795 kr.Jurlique Cleansing Mousse Antioxidant: Blød, rensende mousse lavet på blandt andet nødde-, frugt- og frøolie og planteekstrakter fra purpursolhat, marguerit, kamille, lavendel, viol og morgenfrue. 100 ml. 285 kr. 

5. SALTVAND ER GODT, KLORVAND KNAPT SÅ GODT
For mange mennesker betyder sommeren badning – enten i havet eller måske i en pool. Begge dele er dejligt, men huden har dog en klar præference, mener Daniela Fraser:

– Hvis man har tendens til urenheder, er klorvand ikke godt, for klor kan fremprovokere flere urenheder. Derimod er saltvand ofte godt mod forskellige hudproblemer på grund af de mineralske salte, som minder meget om vores egne cellesalte i kroppen. Saltbade kan ofte have bedrende effekt på hud med eksem.
Ifølge Christina Nielsen er netop klorvand også en grund til, at huden mangler fugt i sommerperioden:

– Det er også derfor, at vi ofte ser, at folk får den her stramme hud. Der er forskel på at være dehydreret og tør i huden. Om sommeren er det mest dehydrering, vi ser, hvor huden bliver helt stram. Og her er det igen fugt, man skal have fokus på for at beskytte huden, siger hun.Decubal Shower & Bath Oil: Erstat din sæbe med denne badeolie til hele familien, hvis din hud føles tør og irriteret. Blødgør og fugter. 200 ml. 69,95 kr.

LÆS OGSÅ: Derfor er korean-beauty og sheet masks de nye skønhedstendenser

LÆS OGSÅ: Ny tendens: Få smuk og blød hud med olierens

LÆS OGSÅ: Her er ansigtsbehandlingen, der vender op og ned på din skønhedsrutine