Bæredygtig mode
SPONSORERET indhold

Her skal du shoppe, hvis du tager både design og miljø alvorligt

Bæredygtighed behøver ikke være besværligt. Her er fem webshops, hvor du kan finde smukt tøj, der holder mere end en enkelt sæson og er produceret med omtanke.

Foto: Maksa
08. mar. 2016 | Mode | Eurowoman

Det kan være svært at finde butikker med nyt, bæredygtigt tøj, især hvis du ikke bor i eller tæt på en stor by.

Heldigvis har internettet løsningen på problemet. Der findes nemlig flere gode webshops, som gør det nemt at shoppe smukt tøj, som er særligt udvalgt med omtanke for miljøet og de mennesker, der arbejder i produktionen.

LÆS OGSÅ: Er fremtiden unisex?

De nedenstående fem butikker er alle placerede i eller tæt på Danmark, så det miljømæssige aftryk fra fragten af tøjet bliver mindst muligt.

River and Raven forhandler designs fra forskellige brands, blandt andet mærket Olivia von Halle, som ses til højre. Foto: River and Raven og Olivia von Halle. 

1. RIVER AND RAVEN:

River and Raven er en fysisk butik i Store Kongensgade i København, men butikken har også en imponerende webshop med et stort udvalg af håndplukket, bæredygtigt tøj, som ikke går på kompromis med designet - du kan for eksempel finde tøj fra interessante og luksuriøse mærker som Valentine Gaulthier, danske Skall Studio og The Baand. En stor del af tøjet er enten GOTS-, Oeko-Tex- eller Fairtrade-certificeret, og butikken forsøger så vidt muligt at have overblik over alle led i produktionskæden i forhold til for eksempel vand- og kemikalieforbrug. Besøg River and Raven her. 

Tricotage forhandler både egne designs og udvalgte mærker. Her ses et af Tricotages mest populære designs - et prikket skjortekjole i økologisk bommuld. Foto: Tricotage.

2. TRICOTAGE:

Tricotage ligger på Jægersborggade, men bor du ikke i København og omegn, kan du alligevel gå på opdagelse i butikkens smukke, organiske designs i deres online webshop. Her finder du bløde sweatre og kjoler i økologisk uld og tencel i klassiske snit, du ikke bliver træt af efter én sæson. Tricotage forhandler både deres eget mærke, samt mærkerne Baserange, Maska og Engel. Tøjet er produceret i eller så tæt som muligt på Europa, og en stor del af det er GOTS- og OEKO-TEX-certificeret. Besøg Tricotage her. 

Her ses to designs fra svenske Maskas SS16-kollektion. Foto: Maska.

3. MASKA:

Maska er et svensk foretagende, men de har også en god webshop med lækre sweatshirts, kimonoer, kjoler og bløde bukser - det meste af det er minimalistisk og let at kombinere. Hos Maska er der fokus på naturlige materialer, på holdbarhed og på økologi – mange designs er GOTS-certificerede. For at man ikke slider tøjet unødigt har Maska desuden dedikeret en underside på deres hjemmeside til en vaskeguide. Besøg Maska her.

LÆS OGSÅ: Designerne hylder en ny type kvinde på catwalken

En stor del af Aiayus produktion foregår i Bolivia, hvor de producerer garn af lamauld. Billedet til højre er fra Aiayus SS16-kollektion. Foto: Aiayu. 

4. AIAYU:

Aiayu betyder "sjæl" på boliviansk, og en stor del af Aiayus produktion foregår da også i netop Bolivia, hvor Aiayu producerer garn af "lamafibre", som de bruger til deres strikprodukter. Lamafibre, som er de inderste fibre i lamaulden, er lange, stærke og hule, og det gør strikken holdbar og samtidig let. Produktionen i Bolivia er WRAP-certificeret. Derudover har Aiayu en linje med økologisk bomuld, som bliver produceret i Indien. Produktionen her er SA8000 og GOTS-certificeret. Aiayu har vundet Fashion Award-prisen som "Ethical Brand of the Year" hele to gange, i 2009 og i 2012. På deres webshop sælger de både tøj og ting til hjemmet, som puder, tæpper og lagner. Aiayus designs sælges desuden i flere butikker rundt omkring i landet. Besøg Aiayu her. 

Armoire Officelle har base i København, men deres tøj kan også købes i deres webshops, hvor der er flere designs i blandt andet økologisk bomuld. Foto: Armoire Officielle.

5. ARMOIRE OFFICIELLE

Armoire Officielle er et dansk modebrand til både mænd og kvinder med base i Københavns Indre By. Stilen er skandinavisk minimalisme med neutrale farver og klassiske snit, og tøjet har et tidsløst udtryk, som holder på tværs af skiftende trends. På webshoppen har man gjort det let for forbrugerne at læse om, hvor det enkelte stykke tøj er produceret og i hvilket materiale, det er syet i. En stor del af tøjet er i økologisk bomuld. Besøg Armoire Officielle her. 

LÆS OGSÅ: Ny webshop: Danske søstre gør op med det skandinaviske indretningssnit

LÆS OGSÅ: Eksperter: Sygt at superslanke instagrammere poster burger-billeder

LÆS OGSÅ: Sort topmodels afsked rejser ny racismedebat i modebranchen – nu er hun tilbage