Mary og Frederik bryllup
SPONSORERET indhold

Går du også rundt med prinsessedrømme? Se de fineste royale brudekjoler gennem tiden

Hvide nuancer, store skørter og kilometerlange slæb. ALT.dk har samlet tidens smukkeste royale brudekjoler i anledning af prins Harry og Meghan Markles bryllup.

Af:: Amalie Louise Larsen Foto: Getty Images
14. maj. 2018 | Mode | ALT.dk

Rygterne om Meghan Markles kommende brudekjole har svirret allerede fra den dag, forlovelsen med Prins Harry blev offentliggjort.

Bliver det en Ralph & Russo, en Erdem Moralıoğlu eller en Alexander McQueen? Og skal den overhovedet være hvid?

Anerkendte modehuse har spået om alt fra klassiske prinsesse-kjoler i et af den kommende hertuginde af Sussex’ favoritmærker til moderne varianter, der viger fra traditionerne.

Der er blevet kigget grundigt efter Suits-skuespillerens stil gennem tiden for at se, om der eventuelt kunne være nogle hints at hente, men med blot få dage til, at bruden ankommer til St George's kapel for at sige ja til sin prins, er kjolen stadig en velholdt hemmelighed.

Imens vi venter på resultatet har ALT.dk samlet nogle af de fineste royale brudekjoler, som har gjort størst indtryk gennem tiden.

Og noget tyder på, at Meghan Markles brudekjole skal have slæb, fylde og hvide nuancer, hvis den skal passe ind i det kongelige galleri.

Kronprinsesse Mary af Danmark, 2004

Foto: Getty Images.

Der skulle 60 meter silkeduchesse, 31 meter tyl, 100 meter Chantilleblonde og 15 meter kraftig organza til for at kreere en kjole, der var en kommende dronning værdig. Den danske designer Uffe Frank står bag den blændende kjole, som blev til i samarbejde med Mary Donaldson, og som er lige dele enkel og klassisk. Kjolen er syet af lange paneler og perlemorsfarven går flot i spænd med det antikke slør med historiske kniplinger. Ærmerne kalder designeren Kala-ærmer, fordi de folder sig om armen som blomsten Kala. Sløret bar bl.a. Dronning Ingrid og Dronning Margrethe også, da de blev gift.

Hertuginde Kate af Cambridge, 2011

Foto: Getty Images.

Den engelske Kate Middleton sagde ja til prins William og blev til hertuginden af Cambridge i en smuk, elfenbensfarvet Alexander McQueen-brudekjole designet af Sarah Burton. En klassisk model med et langt slæb, blondeærmer og en udskæring, der er dybere, end man normalt ser til royale bryllupper. De lange blondeærmer vakte i øvrigt minder om Grace Kellys brudekjole fra 1956. På hovedet bar Kate en tiara, som var udlånt af Dronning Elizabeth, og som blev fremstillet af Cartier i 1936 som en gave til dronningen.

Prinsesse Diana af Wales, 1981

Brylluppet var ekstravagant, og det var den enorme kjole i sandhed også, da den unge Diana Spencer blev gift med Prins Charles i Saint Poul’s Cathedral. Diana var klædt i en overdådighed af elfenbenfarvet silke med blonder, broderier, pailletter og 10.000 perler. Slæbet alene var over syv meter langt. Siden hendes død har kjolen været udstillet, men den blev for nylig returneret til sønnerne, prins William og prins Harry.

Grace Kelly, 1956

Det er næsten 60 år siden, at skuespilleren Grace Kelly blev gift med fyrst Rainer III af Monaco. Men brudekjolen bliver stadig den dag i dag brugt som inspiration til nye bryllupskreationer. Der er blandt andet store ligheder med Kate Middletons brudekjole, som også havde lange blondeærmer. Modsat Kate Middletons kjole var Grace Kellys kjole dog dækket af blonder helt op i halsen og var yderst dydig. Kjolen var designet af Helen Rose og er umulig at komme udenom, når det gælder klassiske brudekjoler.

Dronning Margrethe af Danmark, 1967

Foto: Getty Images.

Da tronfølgeren Margrethe blev viet med Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat den 10. juni 1967, var det i en kjole syet af hofskrædder Jørgen Bender. Kjolen var svagt elfenbensfarvet, syet i fransk helsilke og designet med et klassisk – og meget apropros – "prinsesse-snit". Midterstykket var udsmykket med broderier, og på maven sad en klassisk marguerit-nål. På hovedet bar Margrethe det samme kniplingebrudeslør, som hendes svigerdatter Mary senere bar til sit bryllup.

Kronprinsesse Mette-Marit af Norge, 2001

Foto: Getty Images.

Norges kronprinsesse Mette-Marit var iført en enkel, hvid silkekjole, som var designet af Ove Harder Finseth og syet af Anna Brathen, da hun i 2001 blev viet med kronprins Haakon. Som med mange andre royale brudekjoler havde også Mette-Marits lange, tækkelige ærmer og et stort slæb, som strakte sig to meter i alt. Kjolen var desuden inspireret af den engelskfødte dronning Maude, der blev Norges første dronning, efter landet blev selvstændigt.

Kronprinsesse Victoria af Sverige, 2010

Foto: Getty Images.

Den svenske desginer Pär Engsheden står bag den smukke, enkle kjole, som prinsesse Victoria bar til sit bryllup med Daniel Westling i 2010. Som en af de få på denne liste bar prinsessen en kridhvid kjole med korte ærmer og en bred bådudskæring, der sender tankerne tilbage til tresserne. Kjolen er syet i silkeduchesse og kunne desuden bryste sig af et slæb på intet mindre end fem meter.

Prinsesse Marie af Danmark, 2008

Foto: Getty Images.

Designerne David Arasa og Claudio fra modehuset Arasa Morelli stod bag prinsesse Maries smukke brudekjole, som hun bar til sit bryllup med prins Joachim i 2008. Kjolen er en haute couture-kreation, som er syet i Calais-kniplinger inspireret af 1800-tallet og med blomstermotiver i fransk broderi. Slæbet er tre meter langt og følges af sløret, som holdes på plads af et diadem, der er skænket af Dronning Margrethe.

Dronning Elizabeth II af Storbritannien, 1947

Da den engelske prinsesse Elizabeth – senere Dronning Elizabeth – sagde ja til sin Philip Mountbatten den 20. november 1947, var det i en kjole, der sent vil gå i glemmebogen. Designeren bag var Norman Hartnell, som havde kreeret en kjole med lange ærmer og lukket halsudskæring – og med massevis af broderier, der siges at have været hans speciale. Krystaller og 10.000 perler var syet ind i broderierne, og eftersom brylluppet stod i efterkrigstiden, havde den daværende prinsesse fået fat i stoffet med rationskuponer.

Prinsesse Sofia af Sverige, 2015

Foto: Getty Images.

Sveriges prins Carl Philip smilede stort, da hans Sofia trådte ind i kirken iført en smuk, hvid kjole, der senere har mødt stor anerkendelse for dens design. Ida Sjöstedt har kreeret kjolen, der består af fine blonde-detaljer på toppen, og som er lavet i tre nuancer af hvid. Kjolen har desuden en lav udskæring, der bl.a. viser Sofias tatovering i nakken. Noget, der har skilt vandene blandt de svenske modeeksperter.  

Prinsesse Madeleine af Sverige, 2013

Foto: Getty Images.

Den svenske prinsesse var iført en romantisk kjole fra Valentino ved sit bryllup med amerikaneren Christopher O'Neill i 2013. Kjolen var syet i dyre silkematerialer, dækket med chantilly-blonder og havde et fire meter langt slæb. Sløret, der var syet i samme blonde som kjolen, var intet mindre end seks meter langt.

Dronning Letizia af Spanien, 2004

Foto: Getty Images.

Da Letizia Ortiz i 2004 giftede sig med kong Felipe 6. af Spanien, var det i en drøm af en kjole af Manuel Pertegaz. Modsat mange andre royale brudekjoler var Letizias kjole syet tæt til kroppen, ligesom udskæringen var mere udringet, end man normalt ser det hos de kongelige. Foruden en flot, grafisk krave med flotte broderinger havde kjolen desuden lange ærmer og et slæb på lige knap fem meter.

Dronning Maxima af Holland, 2002

Foto: Getty Images.

Maxima giftede sig i 2002 med den hollandske kronprins – nu konge – Willem-Alexander i en smuk Valentino-kjole syet i elfenbensfarvet Mikadosilke. Slæbet er fem meter langt og er pyntet med baner af smuk blonde. Kraven er desuden helt særlig med sin lidt højhalsede form.

Prinsesse Claire af Luxembourg, 2013

Foto: Getty Images.

Prins Felix af Luxembourg giftede sig i 2013 med Claire Lademacher, der bar en fantastisk smuk Elie Saab-kreation med Chantilly-blonde hele vejen rundt. Den moderne kjole er syet tæt til kroppen, og det tre meter lange slæb er pyntet med samme blonde som resten af kjolen. Det samme er ærmerne, hvor man kan ane sølvtråden i de smukke syninger.   

Hertuginde Camilla af Cornwall, 2005

Foto: Getty Images.

I 2005 fik den engelske prins Charles sin Camilla Parker-Bowles ved en beskeden vielse, hvor kun parrets sønner var til stede som vidner. Da det er andet ægteskab for begge parter, var kjolen langt mere nede på jorden, end de andre brudekjoler på denne liste. Hertuginden af Cornwall valgte blandt andet en todelt sag med en silkekjole og en broderet og grålig frakke af Robinson Valentine. På hovedet bar hun et hovedstykke med fjer af den kongelige hatteleverandør Philip Treacy. Ved en senere ceremoni med bl.a. regentparret bar hertuginden en hvid kjole til lidt under knæet.

Anbefalet til dig