Hvorfor blev dette foto af en sort model fjernet fra Instagram?

Foto: Instagram / Alexandra Cameron Instagram har undskyldt, efter at de gentagne gange har fjerne dette foto fra deres platform.

Hvorfor blev dette foto af en sort model fjernet fra Instagram?

Hashtagget #IwanttoseeNyome har spredt sig på Instagram, efter at det sociale medie har fjernet billeder af den sorte plus size-model Nyome Nicholas-Williams.

”Jeg har aldrig før taget et foto, hvor man reelt kan mærke energien gennem billedet… før nu.”

Sådan beskriver fotografen Alexandra Cameron nedenstående foto af den 28-årige sorte plus size-model Nyome Nicholas-Williams, som tidligere har ageret model for blandt andet Adidas, Boots og Dove.

LÆS OGSÅ: Instagram i shitstorm: I er imod tykke og sorte mennesker

Modellen delte selv billedet på sin Instagram, men inden for få timer blev det slettet af det sociale medie med advarsler om, at hendes konto kunne blive lukket ned.

”Millioner af billeder af meget nøgne, tynde, hvide kvinder kan findes på Instagram hver dag”, siger Nyome blandt andet til Guardian og fortsætter: ”Men en tyk, sort kvinde, der fejrer sin krop, bliver bandlyst? Det var chokerende for mig. Jeg føler, at jeg har fået mundkurv på.”

Også fotografen bag billederne har udtrykt stor kritik af det sociale medie:

”At mine billeder af Nyome bliver taget ned er virkelig frustrerende. Jeg har arbejdet hårdt på dem, jeg er stolt af dem, og jeg synes, at Nyome ser fantastisk og magtfuld ud, og synes, at de er vigtige, så det er ret irriterende, at de bliver fjernet”, skriver hun bl.a. på sin Instagram-profil og fortsætter:

”Jeg kan ikke forestille mig, (hvordan det må føles, red.) at Instagram beslutter, at ens udseende er imod deres retningslinjer. Jeg kan ikke forestille mig, hvordan det må føles konstant at blive censureret og have skyts rettet mod sig, bare fordi man er sig selv.”

Instagram undskylder

Hundredvis af brugere på Instagram har nu delt billeder af Nyome med hashtagget #IwanttoseeNyome i protest mod Instagram, og det sociale medie har nu officielt undskyldt over for modellen og verificeret hendes konto.  

"Min konto er lige blevet verificeret, jeg har forsøgt i MÅNEDSVIS!! Jeg er glad for det, men ville bare ønske, at det var under bedre omstændigheder", skrev Nyome Nicholas-Williams på sin profil den 10. august.

Det er ikke første gang, at Instagram bliver beskyldt for at diskriminere mod sorte, skriver Guardian.

I juni måned anerkendte Instagrams CEO Adam Mosseri, at platformen skal blive bedre til at kigge indad og undersøge, om de med deres algoritmer er med til at undertrykke sorte stemmer og andre underrepræsenterede grupper på Instagram.

I mellemtiden har Nyome Nicholas-Williams meddelt, at ”dette kun er begyndelsen”, og at Instagram har meget at stå til ansvar for.

”Det burde ikke være nødvendigt med en mediestorm, før mine billeder kan blive oppe, eller jeg kan få en undskyldning fra Instagram. Mine fotos og min krop bør være respekteret nok til at blive oppe på platformen, der skal kunne bruges af ”ALLE” mennesker”, skriver hun og fortsætter:

”Respektér sorte kvinder altid, punktum.”  

Se, hvad vi ellers skriver om: Racisme, Model og Sociale medier